שתף קטע נבחר

סושי מוסלמי בטוקיו: תיירות חלאל מגיעה ליפן

יפן רוצה 20 מיליון תיירים עד אולימפיאדת טוקיו ונפתחת לשוק המוסלמי, עם בשר לווייתן כשר, חיג'אב מקומי וחדרי תפילה בנמלי תעופה. ומה עם אלכוהול?

חדרי תפילה, חיג'אבים ממשי מקומי ואפילו בשר לווייתן כשר מופיעים לאחרונה ביפן, על רקע הדרישה ההולכת וגדלה לתיירות שתתאים למוסלמים שהחלו להגיע לבקר במדינה. היא זוכה לכינוי "תיירות חלאל" - מונח המתייחס לדברים שלמוסלמי טוב מותר לבצע, ובעגה היום-יומית יותר - לבשר המותר לאכילה.

 

עוד חדשות בעולם :

 

עבור אוכלוסייה הומוגנית ברובה, שבה חיים רק כמאה אלף מוסלמים מקיימי מצוות, פירוש הדבר הוא לגשש את דרכה מבעד למנהגים לא מוכרים, כדי לנצל שוק הולך וגדל וכך לנסות להכפיל את מספר התיירים הזרים המגיעים למדינה עד לשנת 2020.

מוסלמים ונהנים - גם ביפן. גם הלווייתן כשר למאכל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מוסלמים ונהנים - גם ביפן. גם הלווייתן כשר למאכל(צילום: AFP)

"תיירים מוסלמים עדיין אינם מרגישים בנוח כאן", אמר דאטוק איברהים חאג'י אחמד בדאווי, מנהל חברת המזון המלזית Brahim's, בסמינר שנערך לאחרונה בנושא תיירות החלאל בטוקיו. "נראה שהממשלה הבינה זאת".

 

בשנה שעברה סמינרים כאלה נערכו ב-20 אזורים שונים ביפן, שבהם מלונאים ומסעדנים הוזמנו ללמוד כיצד לספק את צורכיהם של מוסלמים. תא המסחר של העיר אוסקה, למשל, הפיץ 5,000 עלונים ששימשו כמדריך בנוגע לשאלה מה מוסלמים יכולים לאכול ומה לא. הרעיון שלפיו אסור לצרוך אלכוהול או חזיר הוא רעיון מוזר מאוד עבור היפנים אוכלי הכול.

 

העולם המוסלמי מקיים בימים אלה את מנהגי חודש הרמדאן, והתיירות ליפן מקודמת במידה ניכרת מאוד בדרום-מזרח אסיה, אזור מוסלמי ברובו. דרישות הוויזה למלזיה ולתאילנד הוקלו ב-2013. אינדונזיה, המדינה המוסלמית הגדולה בעולם, צפויה לקבל את ההקלה הזו מיפן גם כן בקרוב.

 

לפי לשכת התיירות היפנית, מספר האינדונזים שביקרו במדינה ב-2013 היה גבוה ב-37% מזה של השנה שלפני כן. במספר המלזים שהגיעו חלה עלייה של 21%.

 

אבל יפן צריכה להפוך ליעד נגיש יותר אם ברצונה לעמוד במטרה שהציבה לעצמה - 20 מיליון תיירים לקראת אולימפיאדת טוקיו ב-2020. זרם הספורטאים והאוהדים מכל רחבי העולם שצפוי להגיע ליפן באולימפיאדה מהווה סיבה מספקת לנסות להפוך את המדינה לידידותית יותר למוסלמים.

המטרה - להגיע ל-20 מיליון תיירים ב-2020 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המטרה - להגיע ל-20 מיליון תיירים ב-2020(צילום: AFP)

"אתה יכול לתאר לעצמך את מספר הספורטאים המוסלמים שיגיעו לטוקיו? נצטרך להאכיל אותם", אומר איברהים. בראהים כחברה כבר חתמה על עסקה עם All Nippon Airways, אחת מחברות התעופה הגדולות ביותר ביפן, לפיה תספק ארוחות מוסלמיות כשרות לטיסות. מלונות רבים גם הם יצרו איתו קשר כדי לקבל עצות לגבי היחס לאורחים מוסלמים.

 

לאט לאט, עוד ועוד אזורים ברחבי יפן מצטרפים למגמה. נמלי תעופה הקימו חדרי תפילה ותיירים שמחפשים מתנה מושלמת יכולים לבחור חיג'אבים עשויים ממשי יפני כשהם פוסעים בנמל התעופה הבינלאומי קנסאי שליד אוסקה. מבקרים שמגיעים לתקופות ארוכות יותר זוכים גם הם ליחס משופר, ו-19 אוניברסיטאות מציעות תפריטים עם אוכל מוסלמי כשר בקפיטריות בניסיון להגדיל את מספר הסטודנטים המוסלמים.

 

גם ללקוחות שמחפשים מזון יפני אותנטי - אבל עדיין כזה שעונה להגדרה "חלאל" - יש אפשרויות בחירה בטוקיו, כולל מסעדת יקיניקו שאותה מפעיל רוג'ר ברנדרד דיאז, נוצרי מסרי לנקה שאיסלם את עסקיו אבל לא את דתו. העובדה שהוא מציע בשר כשר למוסלמים סייעה לו לדבריו לזכות בהזמנות מלקוחות מדרום מזרח אסיה ואפילו מהמפרץ הפרסי. עם זאת, הוא מודה שמציאת הרכיבים למזון הכשר היא כבר משימה קשה הרבה יותר.

 

מוסלמים שירצו לטעום בשר לוויתן ימצאו בשר לווייתן כשר, שקיבל אישור מהתאחדות החלאל היפנית שהוקמה ב-2010. ואפילו אם תיירים לא

ירצו לאכול ביפן, היצרנים מוכנים לשלוח את התוצרת עד אליהם, עם מוצרי ייצוא כמו רוטב סויה ואפילו אורז כשרים.

 

אבל עד שמספר המוסלמים הבאים ליפן יגדל, לבתי העסק המציעים שירות למוסלמים כדאי להמשיך ולדאוג היטב גם ללקוחות הלא-מוסלמים שלהם. דיאנז אומר שמחצית מלקוחותיו מוסלמים, אולם עדיין עליו לדאוג גם ללקוחות האחרים: "קשה לעשות כאן עסקים בלי למכור אלכוהול".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מוסלמית נהנית במסעדה יפנית שהותאמה לקהל היעד החדש
צילום: AFP
מומלצים