שתף קטע נבחר

מצרים נגד ארדואן: רוצה לגנוב את מקומנו

ההודעה החריפה של קהיר נגד חמאס אמש חשפה גם את השבר המעמיק בין ארץ הנילוס לטורקיה. במצרים מאשימים: משעל עוקף אותנו בעזרת טורקיה, ארדואן והאחים המוסלמים רוצים לגנוב את תפקידנו כמתווכים באזור. "טורקיה מכשילה את הפסקת האש, עוד פלסטינים נהרגים"

שר החוץ המצרי, סאמח שוכרי, יצא אמש בהודעה חריפה ונדירה נגד חמאס, שבה האשים אותה באחריות למותם של עשרות פלסטינים בגלל סירובה לקבל את היוזמה המצרית להפסקת אש. אלא שבין השורות השמיע האשמה בוטה לא פחות נגד גורם נוסף שאיתו המשבר של מצרים הולך ומעמיק: טורקיה של רג'פ טאיפ ארדואן, ראש הממשלה האיסלאמיסט שהיחסים בינו לבין המשטר המצרי הורעו מאוד מאז הדחת הנשיא המצרי מוחמד מורסי מהאחים המוסלמים.

 

"קטאר וטורקיה הכשילו את התפקיד המצרי", אמר שוכרי עוד לפני הכניסה הקרקעית של צה"ל לעזה, כשכוונתו לכך שטורקיה והאמירות שבמפרץ סיכלו את היוזמה המצרית להפסקת אש באמצע השבוע. הצהרתו לא נאמרה בחלל ריק: היא מבטאת תחושה השוררת בקרב לא מעטים במצרים, בייחוד בחוגים התומכים בשלטון הנשיא המצרי עבד אל-פתאח א-סיסי. גם ראש ממשלת טורקיה לא נשאר חייב. היום כינה את נשיא מצרים א-סיסי "דיקטטור בלתי לגטימי". הוא גם הזהיר כי תמיכה בהצעה המצרית להפסקת האש עשויה לתת לגיטימציה לשלטון של א-סיסי. הלא-רצוי מבחינת ארדואן.

ארדואן. מאשים את ישראל ברצח עם ()
ארדואן. מאשים את ישראל ברצח עם

היחסים בין טורקיה למצרים, שתי המדינות הסוניות הגדולות ביותר לחופי הים התיכון. ידעו עליות ומורדות עוד הרבה לפני כניסתו של מורסי לזירה. ב-1925 החליפו שתי המדינות הצעירות לראשונה דיפלומטים בדרג של מיופי כוח וב-1948 בקהיר ובאנקרה כבר הוצבו שגרירים. אולם לא חלפו יותר מכמה שנים ושליטה הבלתי מעורער של מצרים בשנות דאז, גמאל עבד אל-נאצר, החליט לגרש את השגריר הטורקי אחרי שהעז להתבטא נגד נאצר עצמו ונגד מהפכת הקצינים החופשיים, שהביאה אותו למעשה לשלטון.

 

רק בשנות התשעים היחסים הדיפלומטיים בין טורקיה למצרים שבו לאיתנם לגמרי. בין היתר סייע לכך התפקיד שמילאה מצרים בהרגעת המתיחות בין טורקיה לסוריה במאבקן על נושא המים, הגבולות וסוגיית הכורדים. הצדדים המשיכו להתקרב הן במישור הכלכלי והן במישור המדיני וידעו עדנה מיוחדת בימי שלטונו של מורסי, שנטייתו האיסלאמיסטית תאמה את זו של ראש ממשלת טורקיה ארדואן, שהתחנך גם הוא על ברכי האידיאולוגיה של האחים המוסלמים. אנקרה ניסתה לתמוך בכלכלתה המקרטעת של מצרים, והעבירה בין היתר מיליארד דולר לבנק המרכזי המצרי, אולם עם הדחת מורסי, בצעד לעומתי, עצרה סיוע נוסף בסך מיליארד דלר שאמורה הייתה להעביר לממשלת מצרים. בנובמבר אשתקד גירשה מצרים את שגריר טורקיה, והודיעה על צמצום היחסים הדיפלומטיים עם אנקרה.

 

ההוראה - מהאחים המוסלמים

שלשום, יום לפני הצהרת שר החוץ המצרי נגד חמאס, התראיין סייף אל-ייזל, גנרל בדימוס בצבא מצרים המקורב לממסד הצבאי, ואמר: "הסבל של העם הפלסטיני לא מעניין את חמאס. חאלד משעל קיבל הנחיות מקטאר ומטורקיה לסרב ליוזמה המצרית. קטאר וטורקיה רוצות להכשיל את היוזמה המצרית כדי להרחיק את קהיר ולקבל את התפקיד שהיא ממלאת". כוונתו היא לרצונה של טורקיה להפוך למעצמה כלכלית ודיפלומטית אזורית, תוך שהיא נוגסת בתפקיד המסורתי שמילאה מצרים כמתווכת בין הצדדים הנצים באזור.

מורסי (משמאל) עם סיסי, אחרי ניצחון מורסי בבחירות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מורסי (משמאל) עם סיסי, אחרי ניצחון מורסי בבחירות(צילום: רויטרס)
 

אתמול בבוקר הצטרף לאל-ייזל גם סמיר רטאס, ראש פורום המזרח למחקרים אסטרטגיים במצרים, שהתראיין לערוץ "און טי וי" הלווייני, המזוהה עם השלטון בקהיר. רטאס אמר כי "משעל מנסה להכניס את טורקיה לתוך המאבק כדי לעקוף את התפקיד המצרי. טורקיה יכולה להיות רק כוח שמטרפד, לא כוח שבונה".

 

גם בקרב החוגים הפוליטיים ידעו לומר מי האשם במצב. מוסטפא כמאל ממפלגת "א-תג'מוע" המצרית אמר כי "עמדת חמאס, שהחליטה לסרב ליוזמה המצרית, אינה עמדה שנובעת מפטריוטיות לסוגיה הפלסטינית, אלא עמדה פוליטית שקשורה יותר ליחס לממשלת מצרים". הוא טען כי עמדת חמאס ננקטה בהוראת ארגון האחים המוסלמי הבינלאומי, טורקיה וקטאר, כדי שלא יצטייר שמצרים היא זו שיזמה את הפסקת התקיפות הישראליות ברצועת עזה.

טנק צה"ל בגבול רצועת עזה, היום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טנק צה"ל בגבול רצועת עזה, היום(צילום: AFP)
 

גם לאחר הצהרת שר החוץ המצרי, הביקורת נגד ציר טורקיה-קטאר-חמאס לא נפסקה. המומחה האסטרטגי נאסר סאלם טען כי "אף שמצרים הגישה הצעה להפסקת אש, טורקיה וקטאר הפכו להיות גורם שחמאס מתחשבת בדעתו". סמזכ"ל המפלגת הליברלית "המצרים בני החורין", איימן אבו אל-עלא, אמר כי "חמאס דוחפת את פלסטין לתהום ומבזבזת לחצים כבירים שהפעילו מדינות ערב על ישראל כדי להשיג את זכויותיהם של הפלסטינים ולהפסיק את שפיכות הדמים בעזה. ישראל נאלצה להסכים ליוזמה המצרית אחרי לחצים שהופעלו, אבל ההנחיות מקטאר וטורקיה לחמאס היטו את הכף וגרמו לכך ששפיכות הדמים הפלסטינית תימשך".

 

בעיתון הסעודי "אל-חיאת" היוצא לאור בלונדון כתבה עיתונאית לבנונית תחת הכותרת "חמאס נתנה תחמושת לימין הישראלי הקיצוני" מאמר ביקורתי. היא הטילה אחריות למתרחש גם על חמאס, והדגישה כי אין זה סוד שיש יחסים מתוחים בין מצרים לציר שפעם הייתה חלק ממנו: טורקיה-קטאר-חמאס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ארדואן. עימות גם עם מצרים
צילום: AFP
מומלצים