שתף קטע נבחר

צילום: AFP, רויטרס

השמיים סגורים: אסור לישראל לעצור במנהרות

ישראל לא יכולה להשלים עם האיום האסטרטגי על נתיבי התעופה שלה: כמו שצה"ל מטפל במנהרות, כעת עליו למגר את איום הרקטות

הודעתן אמש של חברות התעופה הזרות על הפסקת הטיסות לישראל היא הישג גדול לחמאס ונזק אסטרטגי עצום לישראל. סגירה, אף אם לא מלאה, של נתיב תעופה מרכזי הוא דבר שאף מדינה לא יכולה להשלים איתו.

 

מי שחשב שדי בטיפול במנהרות צריך להתעורר: כעת יש לפגוע קשות גם במערך הרקטי של חמאס. בדיוק כמו שהמנהרה שממנה צצו 13 מחבלים שינתה את דעת הקהל הישראלית ביחס לנחיצות המבצע הקרקעי, כך הודעות חברות התעופה ממחישות את הצורך להשמיד את המערך הרקטי של חמאס.

 

נכון לליל אמש, אוחז צה"ל בכמה עשרות מנהרות התקפיות, את מחציתן כבר השמיד, אך נותרה לו עדיין מלאכה יקרה כדי להשמיד את יתר המנהרות. לאחר ששמעו ראש הממשלה ושר הביטחון את הערכת המצב של ראש אמ"ן, האלוף אביב כוכבי, הם לבטח יתקשו לסיים את המבצע בימים הקרובים. ולא במקרה: היא מעידה כי בתוך הרצועה ישנן עוד "עשרות רבות" של מנהרות תקיפה לשטח ישראל המתווספות ל־23 המנהרות שאותרו עד היום. כל זאת מבלי שדיברנו על מאות המתחמים התת־קרקעיים.

 

אלוף פיקוד הדרום, סמי תורג'מן, העריך את משך הפעילות במבצע המנהרות מהיום בין שבוע לשבועיים נוספים – וגם אז לא ברור אם יצליחו לשלול את כל המנהרות שנחפרו לעבר היישובים בעוטף עזה. לכן גורמים רבים בצה"ל הופתעו מאמירתו של שר הביטחון ביום ראשון שדיבר על הצורך ב"יומיים-שלושה" נוספים להשלמת המשימה.

 

לשם המחשת המורכבות: נדרשו כמעט 24 שעות לסכל את אחת המנהרות שאותרו, וזאת מבלי לקחת בחשבון את משך הפעולה עד להגעה והאיתור שלה.

 

לנוכח הנתונים הללו לא נראית אפשרות באופק שההבנות של עמוד ענן יתקבלו. הרמטכ"ל לא יהיה מוכן לקבל את סיום המבצע מבלי לנטרל את המנהרות. ודרישה נוספת תהיה מניעת התעצמות החמאס כדי לא להגיע לסבב נוסף.

 

ניתן להעריך כי נתניהו ויעלון לא יעזו יותר לחזור על טעותם ולאפשר לאזרחים בעוטף עזה לישון תחת פצצה מתקתקת. לפיכך ניתן להסיק כי הצבא יהיה מוכן לקבל רק הפסקת אש הומניטרית אך כזו שלא תמנע מהכוחות להמשיך ולחסל את המנהרות בשטח.

 

אך לא ברור אם חמאס יהיה מוכן להיענות לכך לנוכח הישגיו. בצה"ל סבורים כי חמאס מעודד מאוד מתוצאות הנפגעים בקרבות הקרקעיים בצד הישראלי, ומצבו משופר יחסית בהשוואה לסוף השבוע. על פי הערכת אמ"ן, מתוך 9,000 הרקטות שהיו ברשותו ערב הלחימה, הותקפו כ־3,500 רקטות. חמאס ירה 2,150 רקטות ומתוך 350 רקטות ארוכות הטווח שהיו ברשותו את חלקן שיגר, חלק נפגעו, וכעת במחסנים שלו נותרו לפחות 150 רקטות נוספות שיאפשרו לו להמשיך לירות לגוש דן למשך חודש נוסף בקצב של חמש ליום.

 

ביומיים האחרונים נרשמה ירידה בהיקף הירי בכמעט מחצית. בצה"ל סבורים כי חמאס שומר חלק מהרקטות בעתודה וגם מתקשה יותר לשגר בגלל הפעילות הקרקעית והאווירית שהוגברה בימים האחרונים. בסג'עייה למשל בוצעה כתישה מהאוויר כדי לסייע לחטיבת גולני. ביממה האחרונה הותקפו יותר מ־110 בניינים מהאוויר.

 בעזה מדווחים על 600 הרוגים שרק מחציתם הם מחבלים – אך מדיניות האש עדיין מוגבלת על ידי הפרקליטות הצבאית בשל חוקי הדין הבינלאומי. לכן גם מתקשים לפגוע ברקטות הארוכות וביעדים של בכירי חמאס.

 

למרות הפגיעה המסוימת, בצבא מזהים כי יכולת הפיקוד והשליטה של חמאס נותרה עדיין ברמה גבוהה. למרות התקיפות מהאוויר ומהקרקע, שרשרת הפיקוד הבכירה עדיין מצליחה להסתתר עמוק בבונקרים ולנוע בשטח ולחלק פקודות שמגיעות לאחרון הלוחמים הזוחלים בתוך המנהרות ההתקפיות.

 

אם לא תשתנה מדיניות האש בקרוב ויטופל איום הרקטות, צה"ל יתקשה להביא לתוצאה רצויה בשדה הקרב שתאלץ את חמאס לשבת בשולחן המו"מ בתנאים הרצויים לישראל. והמשמעות היא שבמקרה הזה הלחימה תימשך הרבה מעבר להערכות הראשוניות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים