שתף קטע נבחר

צילום: EPA

ביקורת בקואליציה על הפסקת האש: "חמאס עוד לא נשבר, אסור להקשיב לאובמה"

הלחץ הבינלאומי שהוביל כנראה את ראש הממשלה להיענות לבקשה לנצור את האש, התקבל באכזבה בקואליציה. יו"ר ועדת החוץ והביטחון אלקין: "חמאס עדיין לא מורתע". השר שמיר: "כל הזמן אנחנו נגררים, היינו צריכים לעשות צעדים הרבה יותר נועזים"

ראש הממשלה פועל להשגת הפסקת אש מול חמאס והביקורת בקואליציה לא מאחרת לבוא: יו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת ואחד הגורמים המשמעותיים בליכוד, ח"כ זאב אלקין אמר היום: "זה שחמאס יורה זה אומר שהוא עדיין לא מורתע ולא הגיע לנקודת שבירה אמיתית, אסור שהוא ייצא עם הישגים מהמבצע". דבריו של אלקין באים על רקע הלחץ האמריקני על ישראל לנצור את האש, לחץ שאינו סותר באופן מהותי את עמדתו של ראש הממשלה נתניהו. בתוך כך, אחרי לילה שקט באופן יחסי, הבוקר נפצע חייל צה"ל באורח קל עד בינוני מירי לעברו בהיתקלות בבית חאנון.

 

נתניהו. הביקורת בקואליציה: "חמאס לא הורתע ולא נשבר" ()
נתניהו. הביקורת בקואליציה: "חמאס לא הורתע ולא נשבר"
 

יעלון. ישראל מבקשת הפסקת אש (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון) (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
יעלון. ישראל מבקשת הפסקת אש(צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

 

ח"כ אלקין אמר עוד במשדר ynet בהתייחסו להצהרת מועצת הביטחון הקוראת לישראל ולחמאס להסכים מיידית להפסקת אש הומניטרית ולדרישה הדומה של נשיא ארה"ב ברק אובמה כי "הלחץ של הקהילה הבינלאומית מתחיל. כשפעם הקשבנו לאמריקנים ואפשרנו לחמאס להשתתף בבחירות, חמאס השתלט על עזה וקיבלנו ישות טרור. חמאס הוא ארגון טרור בדיוק כמו אל-קאעידה ולכן אין מה לדבר על משא ומתן".

 

אלקין הוסיף כי "אסור ליצור מצב של סחיטה, שחמאס יורה עלינו ומקבל את מה שהוא רוצה. יש פה הרבה תהיות ואני לא מבין למה אנחנו צריכים להזדרז להפסקת אש, צריך להמשיך להכות בחמאס, הוא מגלה סימנים ראשונים של שבירה וכשיגיע לנקודת שבירה אמיתית אנחנו נשמע ממנו, הוא כבר יתחנן להפסקת אש. כרגע חמאס לא מתחנן להפסקת אש, הוא מעמיד תנאים ולא נראה שהוא הגיע לנקודת השבירה. אם זה מסתיים ככה, זה ממש לא רציני".

 

יו"ר ועדץ חוץ וביטחון אלקין. "אם זה מסתיים ככה - זה לא רציני" (צילום: עפר מאיר) (צילום: עפר מאיר)
יו"ר ועדץ חוץ וביטחון אלקין. "אם זה מסתיים ככה - זה לא רציני"(צילום: עפר מאיר)

גם שר החקלאות יאיר שמיר (ישראל ביתנו) הצטרף לביקורת: "אפשר היה לעשות הרבה הרבה יותר", אמר השר שמיר במשדר. "צה"ל היכולות שלו פנטסטיות ולא באו לידי מיצוי. כל הזמן נגררנו, נגררנו לפעולה הקרקעית, נגררנו להגבות. כל הזמן אנחנו נגררים, ככה לא מנהלים עניינים. היינו צריכים לקחת את היוזמה, לעשות צעדים הרבה יותר נועזים שמערערים את שיווי המשקל של האויב שלנו. אבל זה הכול עניין של הנחיות, צה"ל פועל לפי ההנחיות שהוא מקבל".

 

שמיר אמר עוד כי "ההנחיות היו צריכות להיות הרבה יותר אגרסיביות עם יעדים הרבה יותר רחוקים. אם לא זורקים את הכידון רחוק לא מגיעים רחוק. היה אפשר להגיד לציבור דבר אחד ולצה"ל מטרות אחרות. העולם נתן לנו 21 יום, ליברמן שכנע אומות בעולם בנוגע לזמן הזה. נתנו לנו שלושה שבועות, הרבה יותר מכל מערכה בעבר, ואת הזמן הזה לא ניצלנו מספיק טוב. היינו כל הזמן במצב של תגובה לצד השני. הפסקת אש היא טעות, מסיבה פשוטה - שעון החול אזל, יש קונצנזוס שאסור לנו לעצור וכרגע לשנס את מרב הכוחות, להשיג מרב המבצעים וההישגים בתקופה הקצרה שנותרה לנו".

השר שמיר. ביקורת חריפה (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
השר שמיר. ביקורת חריפה(צילום: אבי מועלם)

סגן שר הביטחון המפוטר ח"כ דני דנון מתח גם הוא ביקורת: "צריך להשלים את המלאכה. בעוד שנתיים אובמה וקרי לא יהיו פה - אנחנו נהיה וצריך לעשות מה שטוב למדינת ישראל ולא מה שאובמה חושב שטוב למדינת ישראל"

 

דנון. "לעשות מה שנכון לישראל" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
דנון. "לעשות מה שנכון לישראל"(צילום: מוטי קמחי)

סגנית שר התחבורה ציפי חוטובלי התייחסה אף היא בביטול להצעה האמריקנית. לדבריה, "ישראל חייבת לדחות את הצעת אובמה להפסקת אש. ההצעה האמריקנית משרתת אך ורק את האינטרסים של חמאס. לראשונה זה שנים רוב מוחץ בציבור הישראלי נותן גיבוי להמשך המבצע, ועל ממשלת ישראל להביא לשינוי כללי המשחק ברצועת עזה ולהכריע את חמאס".

 

שגריר ישראל לשעבר בוושינגטון, ד"ר מייקל אורן, אמר במשדר כי "מה שקורה בעולם זו דעיכה של עידן ההגמוניה (האמריקנית) הדיפלומטית בעולם. עברה התקופה שנשיא ארצות הברית יכול להכתיב. זה שהוא אומר לראש הממשלה אתמול שצריך להפסיק את הירי ולהגיע להפסקת אש, לא אומר שצריך להיענות להפסקה הזו מיד".

 

ח"כ יוני שטבון (הבית היהודי) אמר כי "הממשל האמריקני, אחרי שזרע הרס והרג בכל העולם בעשור האחרון, הוא האחרון שיכול לדרוש מישראל הפסקת אש. ישראל חייבת להכריע את חמאס ולהגן על אזרחיה".

 

 

שרת התרבות והספורט, לימור לבנת: "עדיין לא הושגה הרתעה. אסור לממשלה להסכים למדיניות שעל פיה צה"ל מגיב כאשר חמאס יורה. זאת מדיניות של פספוס גדול מאוד של מה שעשינו עד עכשיו, וכמובן היא תאפשר לחמאס להמשיך ולהתעצם, להמשיך לירות ולפגוע באזרחי ישראל. לפני המבצע היה מצב של טפטוף מתמשך של ירי חמאס, תוך כדי בניית עיר מפלצת תת קרקעית, שהגיעה אל מתחת לשטח הריבוני של מדינת ישראל. כעת, ישראל הכתה בחזרה, מערך הרקטות ספג פגיעה קשה מאוד, אבל עדיין יש להם יכולת ירי רקטות. ראש הממשלה צריך להגיד לנשיא ארה"ב שעדיין אסור להפסיק".

 

ח"כ נחמן שי (העבודה) הביע אף הוא את אכזבתו מהלחץ האמריקני. לדבריו, "אני מתרשם שארצות הברית כופה עלינו הפסקת אש בשלב שהוא מוקדם מדי, שהפעולה לא מיצתה את עצמה משום בחינה שהיא. זה מצער מאוד, וחבל שזה בא מצדה של ארצות הברית ושל הנשיא. מי שמכיר את המציאות יודע שישראל לא יכולה לומר 'לא' לאמריקה. צריך לשקול איך בזמן שנותר נוכל למצות את הפעולה".

 

יו"ר האופוזיציה ח"כ יצחק הרצוג (העבודה) אמר במשדר כי "המשימה העיקרית שמוסכמת על כולם היא פירוק וחיסול המנהרות, תוך כדי הפסקת האש ההומניטרית אפשר לעשות זאת. השלב של הסדרה מדינית מגיעה, זו לא הפתעה. לצערי ישראל נכנסת לשלב הזה עם אשראי מאוד מוגבל בגלל מערכת יחסים בעייתית שקיימת כבר תקופה ארוכה בין הממשל האמריקני לממשלה בישראל".

 

הרצוג אמר עוד כי "יש הבנה בין ישראל לארה"ב לגבי הצורך הביטחוני של ישראל. שוחחתי עם ג'ון קרי לא מעט, הוא נפגע מאוד מהתדרוכים שיצאו נגדו. זה מראה על בעיה אמיתית, כשל אמיתי במערכת היחסים בין ממשלת ישראל לממשל אובמה. הייתה צריכה לבוא תוכנית ישראלית ברורה ולא נגררת, ישראל צריכה לשים את הקווים שלה לגבי היום שאחרי. הסדרה כזו יכולה להביא הכרעה נגד חמאס לא רק מבחינה צבאית אלא גם מדינית: הכנסת אבו מאזן לרצועה ושיקום עזה".

 

אלוף במיל' יצחק בן ישראל אמר במשדר כי "האמריקנים לא הבינו לגמרי את המנטליות של המזרח התיכון. אנחנו נאלצים ללמוד אותם, הם לא. אפשר להסתכל על ההתנהלות האמריקנית בשנים האחרונות, הם תמכו במורסי כי הוא נבחר וזה מספיק להם. הם עושים את הטעויות האלה לא מכוונה רעה אלא מחוסר הבנה".

 

מפקד פיקוד דרום לשעבר, אלוף במיל' דורון אלמוג, הביע סיפוק מההישגים של

 צה"ל במהלך המבצע. לדבריו, "אני חושב שצה"ל עבד נכון, ההישגים הם רבים, המנהרות הן משהו שצריך להשלים אותו ואני בטוח שאפשר להגיע להבנה עם ארצות הברית בנושא".

 

גם ראש אגף המבצעים לשעבר בצה"ל, אלוף במיל' ישראל זיו, הביע אופטימיות ואמר כי "צה"ל עשה קודם כל את שמוטל וזה הסרת האיום המיידי הקשה, שאנשים בארץ לא הפנימו אותו. 70-60 אחוז מתושבי הדרום לא רוצים לחזור עד שמישהו לא מבטיח להם שהמנהרות האלה אינן. המבנה של חמאס הוא כזה שבסוף הוא הצליח לבנות מנגנו לכאורה חסין לבין היקף התקיפות שהוא סופג. אין שם ממש הפסקת אש מוחלטת, יש שם הורדה של הלהבות שזה גם משמעותי".


פורסם לראשונה 28/07/2014 10:13

 

בהכנת הידיעה השתתף יואב זיתון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
לא מקבל. ח"כ אלקין
צילום: גיל יוחנן
מומלצים