שתף קטע נבחר

אור מלאכותי: איך הוא מסוכן לנו ומה הפתרון?

האור המלאכותי מוקרן ממסכי מחשב, טאבלטים, טלוויזיה, משחקי מחשב. נורות LED מקיפות אותנו בסביבתנו הטבעית. לאילו נזקים הוא עלול לגרום לראייה ומה ניתן לעשות כדי למנוע נזקים מצטברים?

כחלק מאורח החיים המודרני אנו נחשפים באופן הולך וגובר למקורות אור מלאכותיים. האור המלאכותי מוקרן ממסכי מחשב, טאבלטים, טלוויזיה, משחקי מחשב. נורות LED מקיפות אותנו בסביבתנו הטבעית: במסכי סמארטפון, תאורת רכבים, שלטים, נורות חסכוניות, תאורת רחוב ועוד.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

כל מקור אור פולט תאורה המורכבת מאוסף או מכלול של אורכי גל שונים. מסתבר, שמקורות האור המלאכותיים המצויינים לעיל פולטים קרינה המורכבת מספקטרום שאינו אחיד, אינו מאוזן בהרכב אורכי הגל השונים.

 

הצבעים השונים המרכיבים את התאורה הנפלטת אינם אחידים בעוצמתם בניגוד לאור הטבעי, שהרכבו מאוזן יחסית, כלומר הוא מורכב ממכלול הצבעים הנראים על ידי העין האנושית ("הספקטרום הנראה" – אורכי גל של 380nm - 780nm), כאשר עוצמות הצבעים השונים דומות מאוד.

 

עוד על בריאות העיניים

קרינה ועיניים: איך היא עלולה להזיק ומה הפתרון?

שרירי העיניים: מה תפקידם ומתי עלולה להיות בעיה?

סינוור בראייה: למה זה קורה ומה הטיפול

 

איך רואים אורכי גל שונים?

הצבעים אותם אנו רואים הינם אורכי גל של קרינה, בעלי עוצמות אנרגיה שונות. אורכי הגל הארוכים הם אלה הנראים על ידנו כצבעים האדומים ואילו אורכי הגל הקצרים נראים ע"י העין האנושית ככחולים-סגולים.

 

ככל שאורך הגל קצר יותר כך גבוהה יותר עוצמתו האנרגטית. במקורות האור המלאכותיים קיימים אורכי גל מסויימים (צבעים) שעוצמתם גבוהה במיוחד לעומת שאר הספקטרום. אחד הצבעים שעוצמתם גבוהה הוא הצבע הכחול-סגול (אורכי גל של 380nm - 500 nm).

 

בשנים האחרונות מסתבר שלחלק זה מן האור הנראה תכונות המסכנות את בריאות עינינו. מדובר באורכי הגל הקצרים, כאמור בעלי רמות האנרגיה הגבוהות. גלים אלה סובבים אותנו ואף הכרחיים לתהליך הראייה התקין, אך כאשר רמות הרכב האור אינן מאוזנות ועוצמתם גבוהה מן הנדרש, אנו חשופים לנזק העלול להגרם לעינינו. מחקרים מעידים על כך שאורכי הגל של האור הכחול מזיקים לרשתית פי 15 לעומת שאר אורכי הגל המרכיבים את הספקטרום הנראה.

 

באופן טבעי קיימים בעין האנושית מסננים המגנים על הרשתית מפני קרינת האור הכחול: פיגמנט צהוב המגן על הפוטורצפטורים, תהליך התחדשות התאים, אנטי-אוקסידנטים, מלנין, ויטמינים C ו D ותהליך הצהבת העדשה התוך-עינית המתרחש עם הגיל. למעט אותה הצהבה של העדשה התוך-עינית מנגנוני ההגנה הולכים ופוחתים עם הגיל.

 

מעבר לכך, עם הגיל קיים גידול בפיגמנט ליפופוסין, הבולע אור כחול, טיפוסי להזדקנות רקמה וגורם לייצור רדיקאלים חופשיים. התוצאה היא שקיימת עליה בכמות האור הכחול הנספג על ידי הרשתית. אורח חיינו גורם לחשיפה הולכת וגוברת לאור הכחול בשל שינוי הרכב האור, הנובע ממקורות האור המלאכותיים, אך העיניים לא משתנות בהתאם, כלומר המסננים הפיזיולוגיים לא מסוגלים להגן על העיניים מפני כמויות האור הכחול המגיע.

 

רקמות העין אינן בנויות להתמודדות עם חשיפה מצטברת ומתמשכת כזו לאור הכחול.

 

הנזק הנגרם כתוצאה מחשיפה רבה לאור הכחול מתבטא בשני מישורים עיקריים:

 

1) איכות הראייה: אורכי גל אלה הם המתפזרים ביותר ולכן גורמים לירידה באיכות הראייה, על ידי פגיעה ברגישות לניגודיות וכן למאמץ ראייתי וכתוצאה מכך לעייפות מערכת הראייה.

 

2) נזק לרקמות העין – בעיקר לתאים הקולטנים ברשתית (פוטורצפטורים) ולתאי השכבה התומכת ברשתית – הפיגמנט אפיתל. תקינות שכבה זו חיונית לתיפקודה התקין של הרשתית. פגיעות אלה גורמות למחלות רשתית או מאיצות את התפתחותן. נזק נוסף נגרם לעדשה התוך-עינית שכן מחקרים מראים שאור זה גורם להתפתחות מואצת של קטרקט.

 

מהו "האור הכחול"?

במשך שנים רבות הולך וגובר החשש שאורכי הגל המכונים "האור הכחול" גורמים לנזקים מסויימים לעינינו, אך עד לאחרונה לא מופה בדיוק טווח אורכי גל אלה. כלומר – לא היה ברור מהם הצבעים אליהם אנו נחשפים וגורמים לעיקר הנזק.

 

מחקר שהתקיים בצרפת מיפה בצורה טובה מאוד את אורכי הגל המסוכנים ונמצא שהם 415nm-455nm. אורכי גל אלה הם הצבעים הנפלטים בעוצמה מוגברת מנורות LED וממסכי טלפונים למשל.

 

נושא זה הופך לחשוב ורלוונטי יותר ויותר בשל מקורות האור המלאכותיים ה"חדשים" כגון נורות LED, ההופכות נפוצות יותר ויותר בשוק גופי התאורה בשל מספר גורמים – חסכון, נורות אלה מאריכות חיים, "ירוקות" והן בעלות יתרונות רבים נוספים.

 

עם זאת, הן מכילות עוצמות גבוהות של "האור הכחול", המזיק לראייה ולבריאות העין, בעיקר בהשוואה לנורות הלהט שהרכב האור הנפלט מהן מאוזן הרבה יותר ואף בהשוואה לנורות הפלורסנט. מחקרים רבים ברחבי העולם מתמקדים בהבהרת הנזקים העלולים להגרם למערכת הראייה בשל חשיפה לקרינה זו.

 

קיימים מוצרים כגון עדשות משקפיים מיוחדות, או בעלות ציפוי מיוחד, התורמים להגנה על העיניים מפני קרינה זו מתוך הבנה שמניעת היווצרות הנזק עדיפה בהרבה על טיפול עתידי בו, אם יגרם.

 

הכותבת היא  אופטומטריסטית MSc, מנהלת אקדמיית אסילור בישראל

  



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
shutterstock
התאורה המלאכותית מזקה לעיניים
shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים