שתף קטע נבחר

בצפון חוששים: חיזבאללה חופר לנו מנהרות

שומעים רעשים, מודאגים ממבנה שצץ לו לפתע בצד השני של הגבול והדי המלחמה בעזה מגיעים גם לצפון. בצה"ל טוענים כי לא נמצא אינדיקציה לחפירה, אך התושבים לא רגועים: השקט מדומה

ראש מועצת מבואות חרמון, בני בן-מובחר, ניצב הבוקר (ה') סמוך לגבול לבנון באזור כפר יובל והצביע על מבנים חדשים וחומות שהוקמו בחודשים האחרונים בשטח לבנון, במרחק כמה מאות מטרים מהגבול. "לא שמעתי על תוכנית של ממשלת לבנון לעידוד התיישבות בודדים. המבנים האלה לא אמורים להיות שם", הוא אומר. "אין שם תשתית חשמל, מים או ביוב, ואני יכול לחשוב רק על סיבה אחת לתמונה הזאת - ניסיון להסוות משהו".

  

בן-מובחר, כמו רבים אחרים באזור הצמוד לגבול עם לבנון, חושש שחיזבאללה פועל כמו בחמאס וחופר מנהרות שמובילות אל היישובים הצמודים לגבול עם לבנון. באחרונה התריעו שם על רחשים ותנודות מהקרקע המצביעים לדבריהם על חשש מפני חפירת מנהרות. גם ראשי הרשויות דורשים כעת מהצבא לבדוק את הדברים בצורה יסודית.

 

"שמעתי את הטענות שבאדמת הגליל אי-אפשר לחפור בקלות כמו בדרום. אבל מדובר באזור שאינו מסולע, אזור שבו הקרקע נוחה יותר לחפירה", אומר בן-מובחר. לדבריו, הוא קיבל עדויות על משאיות שיוצאות ממחצבות באזור ונכנסות אליהן, ולהערכתו מדובר בחפירה שמתבצעת באותן מנהרות. "אני סומך על הצבא ועל העומד בראשו שיעשו את מה שצריך. מיד אחרי שיסיים בעזה אני מצפה שהצבא יבוא לפה ויעשה בדיקות יסודיות, כדי שלא נעמוד בפני מצבים מסוכנים כפי שקורה כרגע בדרום. השקט מטעה, מי שניסה לחסל אותנו ב-2006 עדיין מתכוון לפעול נגדנו".

 

ראשי רשויות אחרים באזור דורשים אף הם בדיקה יסודית מן הצבא. "עמדת הצבא היא שהוא ממשיך לבדוק כל תלונה של תושבים בישראל. הרעשים חשודים ולא מוכרים מבטן האדמה", אמר ראש מועצת גליל עליון, גיורא זלץ. בתחילת השבוע הבא תתקיים פגישה של ראשי הרשויות עם גורמים בכירים בפיקוד הצפון, ובה יתבקש צה"ל לבדוק אם יש איומים חדשים בצפון ואיזה מענה אפשר לתת לתושבי הגליל העליון.

 

כמו רעש של טלפון על רטט

אחד היישובים שבהם נטען כי נשמעו רעשי חפירה הוא כפר יובל, שנמצא מטרים ספורים מהגבול. "הרעשים שאני שומעת נמשכים כבר חצי שנה", אומרת שרית אליהו, המתגוררת בהרחבת המושב. "כאילו מישהו השאיר טלפון סלולרי על מצב רוטט. אני שומעת את זה בסלון, לפעמים במקלחת, זה נמשך רבע שעה ונפסק. הרעש לא נשמע בשעות קבועות. חשבתי שאני מדמיינת. אבל לאור האירועים בדרום התחלנו לדבר על זה והתברר שגם הבת שלי שמעה וגם תושבים אחרים. פנה אלינו רכז הביטחון השוטף של היישוב וביקש את הפרטים, ותיערך בדיקה בנושא".

 

מירה איילון, שמתגוררת באחד הבתים הקיצוניים בכפר יובל, מספרת כי היא מרגישה זרמים כשהיא הולכת יחפה. "זה קורה בשנה האחרונה, ואני מרגישה את זה בעיקר באזורים של הבית שנמצאים על עמודים", היא אומרת. "בהתחלה חשבתי שמדובר בסוג של רעידת אדמה, אבל בעקבות החשיפה של המנהרות בדרום יש יותר מחשש שמדובר במשהו אחר. חשש ממשי שיום אחד יצאו מחבלים מתוך האדמה בחצר שלי ויעשו פיגועים".

 

מי שמבקש להרגיע את החששות של התושבים הוא דוד אזולאי ממטולה, שבונה את ביתו במרחק 100 מטרים מהגבול. אזולאי שירת עד לא מזמן כקצין הנדסה ראשי של אוגדה 91 וממשיך לתפקד בתפקיד במילואים בדרגת סגן אלוף. "בנושא החפירות בצפון יש צורך להתייחס לשני נושאים", הוא אומר. האחד הוא אופי הקרקע,

שלמרות שהיא נראית קלה לחפירה הרי שיש בה סלע שמחייב חציבה באמצעים כבדים, ואת זה ניתן לאתר. לא מדובר באדמת לס של עזה, שאפשר לחצוב בה באמצעות מכושים. הדבר השני הוא שהצבא בודק כל הזמן וסורק את האזור בכל מקום שבו יש חשש לחפירת מנהרה. יש אמצעים לגלות אם יש חפירות, ועד לרגע זה לא התגלתה אינדיקציה למנהרות בגבול הצפון".

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל מבצע פעולות ביטחון שוטף במרחב הגבול הצפוני, תוך התמקדות במרכיבי הגנה ומודיעין מגוונים ומתוך הבנה כי המנהרות נמנות עם מגוון האיומים במרחב. עד כה, בכל פנייה על אודות שמיעת רעשים וחשד למנהרה, הנושא נבדק על ידי כוחות ייעודיים ונשלל. עד היום לא נמצא פיר או מנהרה. במגבלות הטכנולוגיות הקיימות, נעשות כל הפעולות כדי לשלול או לאמת קיום מנהרות. כמו כן, מתקיימת בצה"ל פעילות ענפה לפיתוח טכנולוגיות חדשות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
הגבול הצפוני. מכינים הפתעות?
צילום: אביהו שפירא
מומלצים