שתף קטע נבחר

רויטרס, AFP, יואב זיתון

'לא לשתף פעולה עם האו"ם בחקירת צוק איתן'

לקראת הוועדה לבדיקת אירועי המבצע ממליץ משרד החוץ לדרג המדיני לא לסייע לה. גורמים ישראליים: "מגולדסטון התעלמנו והוא נעלם, הפקנו לקח"

בדרך לדו"ח גולדסטון 2? אחרי סדרה של התייעצויות שנמשכו כמה שבועות המליץ משרד החוץ לדרג המדיני שלא לשתף פעולה עם ועדת החקירה לאירועי "צוק איתן", שצפויה לקום בעקבות החלטת מועצת זכויות האדם של האו"ם. פקיד בכיר ששוחח היום (ד') עם ynet נימק זאת בעובדה שהמועצה מורכבת ממדינות המצביעות נגד ישראל באופן אוטומטי.

 

במשרד החוץ מציינים שהמטרה באי-שיתוף הפעולה היא שהדו"ח שתכין ועדת החקירה יזיק לישראל פחות ככל האפשר: "גם עם גולדסטון לא שיתפנו פעולה, ולבסוף הדו"ח שלו נעלם מן העולם. המועצה החליטה לחקור גם את מה שקורה ביהודה ושומרון ובירושלים, אז ברור שמדובר בחקירה פוליטית. אין סיבה לשתף איתה פעולה".

 

ועדת גולדסטון ברצועה אחרי מבצע "עופרת יצוקה" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ועדת גולדסטון ברצועה אחרי מבצע "עופרת יצוקה"(צילום: רויטרס)

במשרד החוץ נערכים למאבק דיפלומטי בינלאומי ולהתמודדות עם ביקורת של ארגונים שונים. הזירה המיידית של הדיפלומטיה הישראלית היא מועצת הביטחון, שאמנם התכנסה במהלך המבצע בעזה, אולם לא קיבלה החלטה חד-משמעית נגד ישראל.

 

"יש סדרה של חזיתות חירום", הוסיף גורם ישראלי. "צריך לוודא שמה שקורה במועצת הביטחון מסונכרן עם מה שקורה בשדה המדיני ועם האינטרסים של ישראל. קרה הפעם דבר נדיר: אחרי חודש של לחימה אין החלטה של מועצת הביטחון, וחלק ממה שפורסם גילה הבנה לצרכים של ישראל".

 

היום צפויה להתכנס העצרת הכללית של האו"ם לדון במצב בעזה, ובישראל רוצים לוודא כי גם המסרים שגובשו בירושלים יושמעו בניו יורק.

 

באגף לארגונים בינלאומיים במשרד החוץ נערכים כמובן גם להתמודדות עם חקירות ותביעות שונות, כולל בבית הדין הבינלאומי בהאג. שר החוץ הפלסטיני, ריאד אל-מליכי, ביקר בהאג לפני כמה ימים וביקש לצרף את הרשות הפלסטינית, כדי שתוכל להגיש תביעה נגד ישראל. "הפלסטינים מבינים שהם מצווים להיות זהירים בכל הנוגע להאג כי הם יהיו הראשונים להיחקר", מסביר פקיד בכיר במשרד החוץ. "הם יותר מאיימים מאשר עושים. אנחנו נערכים לכל תרחיש, וכרגע אנחנו במעקב ולא רואים פעילות קונקרטית בהאג. אל-מליכי קיים פגישות, אבל הם נזהרים".

 

במשרד החוץ משוכנעים שההתמודדות הדיפלומטית עם מבצע צוק איתן תהיה טובה הרבה יותר מאשר במהלך מבצעים אחרים מהעשור האחרון. "ההבדל הוא שאנחנו יודעים היום מה שקרה במבצעים קודמים", אומר גורם במשרד. "הפקנו לקחים. המערכות הרלוונטיות של עשר השנים האחרונות זה לבנון ומערכות בעזה, עוד לפני עופרת יצוקה. מכל סיבוב כזה הפקנו לקחים ואנחנו עושים טוב יותר את מה שאנחנו עושים. אנחנו באים למערכה הדיפלומטית עם כל הניסיון הדרוש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שכונת סג'עייה בעזה אחרי תקיפת צה"ל
מומלצים