שתף קטע נבחר

הסולטן: בדרך לעוד 10 שנות ארדואן

אפילו איחוד כוחות של האופוזיציה לא מנע מר"מ טורקיה להיבחר לנשיא כבר בסיבוב הראשון. כעת ינסה לשנות את החוקה, ויש לו תוכניות גדולות לשנת ה-100. ישראל תקווה לממשלה נוחה יותר, אבל לא בטוח שיש סיבות לאופטימיות

רצף הניצחונות נשמר. זה כ-12 שנה מבקשים רג'פ טאיפ ארדואן ומפלגת הצדק והפיתוח (AKP) שבראשותו את תמיכת הציבור הטורקי. פעם אחר פעם הם מצליחים בכך - הן בבחירות כלליות והן במקומיות. אתמול (יום א') הצליח ארדואן לנצח גם בבחירות לנשיאות, וזאת בפעם הראשונה שבה אזרחי טורקיה הם אלה שבוחרים את הנשיא, ולא הפרלמנט.

 

עוד חדשות בעולם :

 

ארדואן זכה בכ-52% מקולות הבוחרים, מעט יותר מ-50 האחוזים הדרושים לניצחון בסיבוב הראשון ומעט פחות מההישג שניבאו לו הסקרים. מסוף החודש הוא יכהן כנשיא ה-12 של טורקיה. ארדואן הקדים בבחירות את אקמלאדין איהסאנולו, המועמד המשותף של שתי מפלגות האופוזיציה החילוניות הגדולות, אשר זכה בכ-38% מהקולות, ואת סלהאטין דמירטאש, מועמד צעיר וכריזמטי שהתמודד מטעם המפלגה הפרו-כורדית ושזכה בכ-10%.

 

הייתה זאת מערכת הבחירות השנייה מתוך שלוש מערכות בחירות חשובות בטורקיה. הבחירות המקומיות שהתקיימו במרס 2014 הוכיחו שמפלגתו של ארדואן יכולה לשרוד מחאה חברתית והאשמות בשחיתות; הבחירות לנשיאות אתמול יבססו עוד יותר את שליטתו - הגדולה ממילא - של ארדואן; והבחירות הכלליות של 2015 תראינה אם ה-AKP יכולה לשמר את כוחה גם תחת הנהגה חדשה לאחר עזיבתו של ארדואן לבית הנשיא.

 

ניצחונו של ארדואן לא הפתיע את הטורקים. הוא ניהל קמפיין מוצלח שבו תקף יריבים פוליטיים, האשים גורמים זרים בניסיון להשפיע על הפוליטיקה הטורקית, הטיח ביקורת נוקבת בישראל לאור הלחימה בעזה, הציג עצמו כמושיע וכמנהיג לאומי, פרש חזון ארוך-טווח ובו מטרות שאפתניות לקראת שנת ה-100 לטורקיה שתחול ב-2023, והתחייב להפוך את טורקיה לחזקה יותר בבית ובעולם.

 

מתנגדי ארדואן המליכו אותו

כשהוא מצויד בלוגו הדומה לזה של אובמה, ארדואן היה דומיננטי על פני יריביו בכל מדד. הוא זכה לסיקור תקשורתי אוהד ולזמן אוויר ממושך יותר בטלוויזיה, קיים עצרות המונים ברחבי המדינה, והאפיל על יריביו גם בתחום גיוס התרומות. השליטה במנגנון המדינה והניסיון בניהול מערכות בחירות מוצלחות נתנו גם הם את אותותיהם.

 

חגיגות הניצחון של ארדואן, הלילה (צילום: MCT) (צילום: MCT)
חגיגות הניצחון של ארדואן, הלילה(צילום: MCT)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

באופוזיציה קיוו לכל הפחות לכפות סיבוב שני. החלטת מפלגות האופוזיציה הגדולות להתאחד סביב מועמד משותף היא לא דבר מובן מאליו במערכת הפוליטית הטורקית, שרוויה ביריבויות ובשנאות. ואולם, זהות המועמד שנבחר התבררה לבסוף כמוטעית. איהסאנולו, מועמד אנונימי-יחסית שכיהן במשך כעשור כמזכ"ל הארגון לשיתוף פעולה איסלאמי, היה אמור להתחרות עם ארדואן על קולות הבוחרים המסורתיים. ההנחה הייתה שהבסיס הפוליטי החילוני והלאומני כבר מונח בכיס, וכל מה שנותר הוא למשוך קולות מארדואן.

 

בפועל, שיעור ניכר מקרב מצביעי האופוזיציה מחה כנגד ההחלטה להציב מועמד שאינו מייצג את האופי החילוני-לאומני של המחנה. חלקם הצביעו בתגובה למועמד דמירטאש, שזכה להישגים נאים גם מחוץ לאזורים הכורדיים שמהווים את בסיס כוחו, ואחרים הדירו רגליהם מהקלפי. עם היוודע התוצאות, ביכו באופוזיציה את ההפסד בסיבוב הראשון, והאשימו בכך את אחוזי ההצבעה הנמוכים יחסית.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

74% הצביעו בבחירות - נתון מרשים בקנה מידה ישראלי, אך נמוך בכ-15% משיעור ההצבעה בבחירות המקומיות האחרונות. רבים מאלו שנותרו בבתיהם היו מתנגדי ארדואן. בעשותם כן, הם חסכו ממנו את הצורך להתמודד בסיבוב שני, בו היה צפוי לזכות בכל מקרה. בנאום ניצחון מתון-יחסית, הכריז ארדואן על תחילתו של עידן חדש בטורקיה, הבטיח להיות נשיא של כולם, וקרא לשים בצד מחלוקות ישנות. באופוזיציה מפקפקים בכוונותיו אלה, ורואים בביקורת החריפה שמתח ארדואן בנאום כנגד פתחוללה גולן ותנועתו, יריביו המרים של ארדואן בשנה האחרונה, סימן מדאיג לבאות.

 

מאבק הירושה

בסוף החודש יחל ארדואן לכהן כנשיא טורקיה. הוא נבחר לכהונה של חמש שנים, שלאחריה יוכל על-פי החוקה להתמודד לכהונה נוספת. הוא צפוי להמשיך ולפעול לריכוז סמכויות השלטון בידיו, כפי שעשה באופן בולט בשנים האחרונות. ואולם, ככל שארדואן יכול להיות שבע רצון מתוצאות הבחירות, עדיין אין באפשרותו לכהן כנשיא העוצמתי שהוא שואף להיות.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

במהלך כהונתו כראש ממשלה, לא הצליח ארדואן לממש את יעדו ולשנות את שיטת המשטר לנשיאותית. למפלגתו לא היה הרוב הדרוש בפרלמנט לשם שינוי החוקה. כנשיא, הוא עדיין יהיה כפוף לשיטה פרלמנטרית. עם זאת, לשיטתו, החוקה הטורקית מעניקה לנשיא סמכויות רבות יותר מאלו שמומשו בפועל על ידי נשיאים קודמים ומאפשרת למעשה משטר חצי-נשיאותי. בכוונתו של ארדואן לממש סמכויות אלו עד תום, גם אם יספוג ביקורת מהאופוזיציה על כך.

 

המבחן יהיה ב-2015: האם לאחר הבחירות הכלליות תצליח ה-AKP לייצר רוב גדול דיו בפרלמנט לשינוי החוקה? הדבר תלוי לא-מעט בזהות מחליפו של ארדואן בתפקיד ראש הממשלה ומנהיג המפלגה. האם המפלגה, שכל כך מזוהה עם ארדואן, תצליח להמשיך את שלטון-היחיד שלה גם בלעדיו? ארדואן התחייב להודיע עד סוף ספטמבר על זהות יורשו, והבטיח שיפעל למנוע כל נזק למפלגתו.

הנשיא החדש יוצא אל תומכיו (צילום: MCT) (צילום: MCT)
הנשיא החדש יוצא אל תומכיו(צילום: MCT)
 

ארדואן ינסה למנוע מאבקי ירושה במפלגתו, ובמקביל למנות ראש ממשלה מאנשי שלומו. סקרים מראים שהציבור התורכי מעוניין לראות בנשיא הנוכחי, עבדוללה גול, את יורשו של ארדואן. גול, ממקימי ה-AKP ומי שכיהן כראש הממשלה הראשון מטעמה ב-2002-2003, צפוי להתקבל בזרועות פתוחות גם על ידי חברי המפלגה. ואולם, אין ודאות שארדואן יציע לגול - שעמו היו לו חילוקי דעות בשנה האחרונה - את התפקיד, ואם כן - מה תהיה תשובתו של הנשיא הפורש. גם שמו של שר החוץ אחמט דאבוטולו, שמקורב ומחויב לארדואן, מוזכר כיורש אפשרי למרות שאין לו בסיס תמיכה פוליטי חזק בתוך המפלגה ולמרות הביקורת המושמעת כלפי מדיניות-החוץ שאותה הוביל בשנים האחרונות.

 

לזהות ראש הממשלה הבא של טורקיה תיתכן גם השפעה על יחסי ישראל-טורקיה. לאורך מבצע "צוק איתן" שבה וגברה המתיחות בין המדינות. הסכם הפיוס שעמד על סף חתימה שב והתרחק, למרות המשך המגעים הרשמיים בין המדינות. מינוי ראש ממשלה מתון יותר ביחסו לישראל, דוגמת גול, יוכל לאפשר לארדואן להמשיך ולבקר את ישראל מעת לעת כפי שהבטיח להוסיף ולעשות, אך במקביל לתת ליורשו אור ירוק לקדם את שיקום היחסים לאחר שישקע אבק הלחימה בעזה. בירושלים לבטח לא יתנגדו להתנהל מול ראש ממשלה טורקי אחר.

 

ד"ר נמרוד גורן הוא יו"ר מיתווים - המכון הישראלי למדיניות-חוץ אזורית, ומרצה ללימודי המזרח התיכון באוניברסיטה העברית בירושלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ארדואן נגד גולן. גם המחאה החברתית לא עזרה
צילום: AFP
ד"ר נמרוד גורן
מומלצים