שתף קטע נבחר

צילום: AFP

ידיים נקטעו, לכודים התאבדו. עדויות מההר

אלפים מרבבות היזידים העקורים, שנלכדו על הר סינג'אר שבעיראק, הצליחו לרדת בגיאיות הסלעיות ולברוח למקום מבטחים. כעת נחשפות העדויות מההר: עשרות מתו מרעב ומצמא, לוחמי דאעש חתכו אצבעות לנשים

מותשים ומאוימים, רבים מהיזידים מצפון עיראק שנאבקו להיכנס לעיירה הכורדית לאחר שברחו ממלכודת המוות שטמנו פעילי דאעש על הר סינג'אר, משחזרים כעת את הייסורים שבנטישת קרוביהם חשופים על ההר.

 

עוד חדשות בעולם :

עגלת תינוק עפה למסילה וחולצה בדקה ה-90

בטעם רע: מצאה צלב קרס בכריך במקדונלדס

"האסיר ארדואן בטח לא חלם שיהיה נשיא"

 

דאחיל, 64, רועה צאן שברח עם משפחתו לוואדיות הסלעיות סמוך לסינג'אר, הותיר מאחוריו את אמו בת 95, שכיצא לדרך המסוכנת והמפרכת כשהיעד הוא מקום מבטחים. "השארתי את אמי מאחור, במערה בהר. היא אמרה לי: 'אני רוצה להישאר כאן, לכו, הצילו את עצמכם", סיפר דאחיל.

ילד יזידי בדרכו לגבול סוריה מהר סינג'אר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ילד יזידי בדרכו לגבול סוריה מהר סינג'אר(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הוא ועוד אלפי אחרים ברחו בימים האחרונים בירידות של הצד המערבי של ההר, חוצים את הערבה עד הגבול הסורי ומשם פונים צפונה חזרה למחוז הכורדי בעיראק, שטרם חדרו אליו חמושי "המדינה האיסלאמית".

 

היזידים היו רק אחת מהקהילות שברחו מכפריהם כשפעילי דאעש החלו להתקדם בעיירות שבצפון-מערב עיראק בנגמ"שיהם הגנובים וירו בכלי הנשק האוטומטיים שלהם לכל עבר, בעודם מניפים את דגליהם השחורים.

 

לרבים שברחו בוואדיות הטרשיות של הר סינג'אר סייעו לוחמי פשמרגה, הכוחות הכורדים החמושים בדלילות, וכמה שומרים יזידים. אך גם משלוחי המזון ומי השתייה שהצניחו צבאות ארצות הברית ועיראק הגיעו חמישה ימים מאוחר מדי.

יזידים במחנה פליטים בסוריה (צילום: AP) (צילום: AP)
יזידים במחנה פליטים בסוריה(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (קרדיט: AP) (קרדיט: AP)
(קרדיט: AP)

 

הניצולים שהגיעו לדוחוק סיפרו אתמול (יום ב') כי הסיוט של האנשים שהיו על הר סינג'אר החל כשחמושי דעאש החלו להפגיז את העיירה בשבוע שעבר והשיגו את הלוחמים הכורדים - מה שהניס אלפי בני אדם במעלה ההר.

 

לא היה אף מחסה בטוח. "כשעלינו על ההר, הצלפים ירו לעברנו. הנערות השליכו עצמן מקצה ההר", סיפר חאלף חאג', שעבד בבית הספר. "איבדנו כל אמון בעיראק. יש בידיהם מאות מהנשים שלנו", אמר.

 

עשרות מתו מרעב

היה רק קומץ אוכל. כך גם מים ומצרכים רפואיים. רק מה שהפליטים נשאו עמם כשברחו מבתיהם. לא הייתה בנמצא אף פיסת אדמה מוצלת מהשמש העיראקית הקופחת. "על ההר, יותר מ-30 בני אדם מתו מרעב. חזרנו 100 שנים אחורה בזמן על ההר הזה", סיפר מוראל, שוטר במקצועו. הוא נזכר איך ראה גבר שהפך לנואש כל כך עד שהחליט להרוג את חמש אחיותיו ואת עצמו כדי לעצור את הייסורים.

 

ארצות הברית הודיעה כי ביצעה כמה תקיפות אוויריות נגד עמדות "המדינה האיסלאמית" אתמול. יעדי התקיפות כללו מחסומי דרכים וכלי רכב ליד הר סינג'אר. מוקדם יותר באותו היום מטוסים תקפו כלי ארטילריה שירו לעבר ההר.

 

בוושינגטון ובאו"ם אמרו גורמים רשמיים כי הם עובדים על יצירת פרוזדור בטוח כדי להוריד את כל האנשים שנשארו על ההר, אך אין כל סימן שזה יקרה בקרוב. "המשבר הוא מיידי. הפוקוס כעת חייב להיות אספקת הקלה מיידית לאלה שסובלים", אמר סגן וויליאם מאנוויל, גורם בכיר בפנטגון אתמול.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מתחננים לעזרה (צילום: AP) (צילום: AP)
מתחננים לעזרה(צילום: AP)

כשנשאל אם יבוצע מעבר בטוח בקרוב, השיב: "אנחנו נמצאים בשלב הערכת המצב של מה שאנחנו יכולים ולא יכולים לעשות. אנחנו מנסים להפחית את האיום שחמושים צרים עליהם".  

 

חתכו אצבעות לנשים

קיירן דוייר, דובר משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטרים בארג'יל, אמר כי הוא ואחרים עובדים על דרכים בטוחות כדי לחלץ את אלה שעדיין לכודים. דוייר אמר בשיחה טלפונית עם עיתונאים בניו יורק כי "פרוזדור יחיד הוא לא בהכרח הדרך שבה זה קורה בנקודה זו". הוא ציין כי כשהעקורים ירדו מההר "הם עוברים דרך שטחים קשים במיוחד לפני שהם נכנסים לאזור בטוח".

 

למרות הייסורים על ההר, עשרות אלפים עדיין תופסים מחסה שם, מודעים לסכנות הקיומיות שמטילים החמושים. מוראל השוטר סיפר כי הלוחמים שהשתלטו על סינג'אר, התייאשו כשהבינו שהם לא יכולים להסיר את הטבעות מידי הנשים, אז הם חתכו להן את האצבעות.

 

השר לזכויות אדם בעיראק, מוחמד שיבא אל-סודאני, אמר בבגדד שלשום כי לוחמי "המדינה האיסלאמית", שרואים ביזידים "סוגדים לשטן", הרגו לפחות 500 מהם בטבח שבוצע בשבוע שעבר. חלק מהקורבנות, בהם נשים וילדים, נקברו חיים ו-300 נשים נחטפו ושועבדו.

 

היזידים, מבני המיעוטים הקטנים ביותר במספרם שחיים בעיראק, הם ממוצא כורדי

 והדת שלהם נחשבת לכת טרום איסלאמית ששואבת את עקרונותיה מהנצרות, יהדות וזורואסטריות. אנשים אלה שמשתייכים לאחת הקהילות הדתיות העתיקות בעולם סבלו תקופה ארוכה מרדיפות, ומוסלמים רבים רואים בהם עובדי שטן.

 

אתמול ביצעו חיל האוויר העיראקי ואנשי כוחות הביטחון הכורדיים "פשמרגה" משימת חילוץ נועזת בהר, הצניחו ציוד לבני המיעוט היזידי הנואשים, ואף העלו כמה מהם על המסוק כדי להבטיח את ביטחונם.

 

במקביל לכיבוש המדינה ע"י ארגון "המדינה האיסלאמית" נוספה אתמול גם טלטלה פוליטית. רה"מ השיעי נורי אל-מאליכי האשים את הנשיא ממוצא כורדי בהפרת החוקה, וזה השיב לו בהדחה ובהטלת מלאכת הרכבת הממשלה על סגן יו"ר הפרלמנט. בתגובה, אל-מאליכי הציב כוחות עילית מסביב לבירה בגדד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ילדה מהקהילה היזידית בעיראק
צילום: רויטרס
מומלצים