שתף קטע נבחר

חרדים נגד האולפנה באלעד: "תהיה מלחמה"

שבועות ספורים לפני פתיחת השנה - לבנות אלעד אין פתרון: חמישה מבנים הוצעו לאולפנה הדתית בעיר, אך החרדים התנגדו לכולם. אחרי פשקווילים ועצרות מחאה הם מתכוננים לשלב הבא במלחמה: "אולפנה זה קו אדום. הן לא שומרות על צניעות ולא מקפידות על שירת נשים. תהיה פה בית שמש 2"

בנות דתיות? לא בבית ספרם: לא פחות מחמישה אתרים שונים בעיר החרדית אלעד, הוצעו לשמש כבית קבע ל"נחלה", האולפנה הדתית-לאומית בעיר שבה לומדות למעלה מ-300 בנות העיר. אך התארגנויות, פשקווילים ומאבקים קולניים אלימים מונעים את הקמת המוסד.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >> 

 

למה מתנגדים החרדים לאולפנה דתית בשכונותיהם? לפי גורמים המשתתפים במאבק, המחאה היא נגד "הרס השכונות". תושבים מהשכונה האחרונה שבה מבקשת העירייה להקים את האולפנה, לעת עתה, מבטיחים כי אם ראש העיר לא יחזור בו מכוונתו - תהפוך אלעד ל"בית שמש 2", כהגדרתם.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

שבועות ספורים לפני תחילת שנת הלימודים בעיר, וההורים והתלמידות שעמם שוחחנו, לא יודעים עדיין היכן תפעל האולפנה, שנוסדה כבר לפני שש שנים. "אנחנו מרגישים סוג ב'", אומרת עדן, תלמידה באולפנה העתידה להתחיל את לימודיה בכיתה י"ב. "קיוויתי שסוף-סוף יהיה לנו את המבנה חדש שחיכינו לו. בינתיים, עד עכשיו, אני לא יודעת איפה אני הולכת להתחיל את השנה האחרונה שלי בתיכון".

 

"נעשה כל דבר שימנע מהם להגיע לכאן. הכל" (צילום: כיכר העיר אלעד) (צילום: כיכר העיר אלעד)
"נעשה כל דבר שימנע מהם להגיע לכאן. הכל"(צילום: כיכר העיר אלעד)

 

המשנה לראש העיר ויו"ר סיעת "הבית היהודי" באלעד, שי נתן, אומר מפורשות כי על אף ההתנגדויות, בראשון לספטמבר תפתח האולפנה את שעריה במבנה קבע מסודר. גם ראש העיר החרדי, ישראל פרוש, מגנה בתוקף את "ההתבטאויות החריפות", ומבטיח כי הדבר לא ירתיע את העירייה.

 

עשרות תושבי השכונה בעצרת מחאה נגד האולפנה

ראשיתו של הסיפור ברחוב אבן גבירול באלעד, שם הולך ונשלם בימים אלה המבנה שהיה אמור לאכלס את אולפנת "נחלה", לצד בית ספר "נועם" המשרת אף הוא את הקהילה הדתית-לאומית בעיר. אך חלק מתושבי הסביבה התארגנו והתנגדו לנוכחות של בנות דתיות בשכונתם.

 

 (צילום: כיכר העיר אלעד) (צילום: כיכר העיר אלעד)
(צילום: כיכר העיר אלעד)

 

בינתיים, בארבע השנים האחרונות, התאכסנה האולפנה באופן זמני במבנה אחר, הנמצא בסמוך לשכונה החסידית וויז'ניץ. אך כעת אמורה החסידות לקבל את המבנה, והאולפנה לא יכולה לפעול בו. עד כה, שלוש הצעות חלופיות עבור האולפנה נתקלו בהתנגדות גורפת מצד התושבים החרדים.

 

המבנה האחרון שהוצע, שוכן ברחוב בן זכאי בעיר. בית הספר החרדי שאכלס את המבנה, יקבל את המיקום המקורי של האולפנה ברחוב אבן גבירול. אך גם כאן, לאחר שנציגי משרד החינוך כבר נתנו את אישורם - יצאו התושבים החרדים למאבק נחוש למנוע את האכלוס. בשבוע שעבר התכנסו עשרות מתושבי העיר לעצרת מחאה, פשקווילים פוזרו ברחבי העיר, והרבנים נקראו לדגל.

 

במודעה שנתלתה בסיום הכנס, קבלו המוחים על הכוונה להעביר את האולפנה לשכונה שבה מתגוררים, מבדיקה שערכנו, גם דתיים-לאומים רבים. העילה: "הנזק העצום שייגרם לתושבים, ובפרט לצעירי הצאן, כתוצאה מהבאת מוסד זה לאזור, ובוודאי שיש פתרונות אחרים באזורים מתאימים. וכן קראו לכל הגורמים בעירייה ובמיוחד לראש העיר שעוסקים בעניין זה, להתעשת בהקדם שחלילה לא נגיע למצב של הרס השכונה ותושביה", לשון המודעה.

 

"יורקים יש גם באלעד"

ישראל, אחד מראשי המאבק נגד האולפנה, אומר כי מבחינת הציבור החרדי, "כל האופציות על השולחן". "האש כבר גבוהה, ואין שליטה על גובה הלהבות", אמר. "האחריות רק עליהם. אנחנו מבחינתנו מוכנים לכל. נמרר להם את החיים, יורקים יש גם באלעד", הוא מוסיף, בהתייחס לפרשת נעמה מרגוליס, שהסעירה את המדינה סביב המאבק החרדי נגד מוסד חינוכי דתי בבית שמש. "נעשה כל דבר שימנע מהם להגיע לכאן. הכל. מבחינתי שאלעד תהפוך לבית שמש מספר 2".

 

"כל קהילה צריכה לגור בתוך הקהילה שלה. זה לא אותו צביון" (צילום: כיכר העיר אלעד) (צילום: כיכר העיר אלעד)
"כל קהילה צריכה לגור בתוך הקהילה שלה. זה לא אותו צביון"(צילום: כיכר העיר אלעד)

 

גם חברו קלמן, לא מתכוון לוותר. נדמה כי האולפנה הפכה ל"תפוח אדמה לוהט" שמקצת מתושבי העיר החרדים מתעקשים לגלגל משכונה לשכונה. "הם חשבו שאנחנו, בניגוד לאחרים באזורים אחרים, נשתוק ונתקפל. זה לא הולך לקרות" הוא מבהיר.

 

מה הנזק הגדול מאולפנה שאתם כל כך מפחדים ממנו?

 

"אני אגיד לך את האמת, כל קהילה צריכה לגור בתוך הקהילה שלה. זה לא אותו צביון, זה לא אותו אורח חיים. לא רצו אותם שם (ברחוב אבן גבירול), וראש העיר ויתר. למה שאנחנו נוותר? יש אופציות חלופיות על השולחן. אני לא באתי לעיר קיצונית. ידעתי שזו עיר מעורבת. אבל אם מפרים את המצב הקיים, תהיה מלחמה. ואז בואו נראה אם יישאר דתי-לאומי אחד בעיר".

 

אתה לא רואה כמה מכוער המאבק הזה נראה?

 

"לא מקבל את זה. אומרים לנו 'אחדות ישראל', תהיו יפה נפש. לכל האחרים מותר היה להיאבק ורק לנו לא? יש בצמוד לשם בית ספר יסודי ממ"ד, אני לא נאבק על זה. ידעתי מראש שהוא קיים, וזהו. גם ישיבה תיכונית לא מפריעה לי, אבל אולפנה זה קו אדום".

 

למה?

 

"בגלל שהם לא שומרים על צניעות, ולא מקפידים על 'שירת נשים'. ואני לא רוצה שיתחילו לשיר שם בחצר בית הספר".

 

"תחושה של סוג-ב'"

ברוריה ביבי, אם לבת הלומדת באולפנה, חיה בינתיים באי וודאות. "כרגע אנחנו רק יודעים שהאולפנה לא תקום במקום המקורי, ברחוב אבן גבירול", היא אומרת. "הבנתי שבגלל שאנחנו דתיים-לאומיים, אסור לנו להיות שם. אין לי מה להגיד על זה, מלבד שזה לא פייר. גם אנחנו תושבים, וגם לנו מגיע את הצרכים שלנו. המאבק הזה גורם לתחושה של סוג-ב'. הייתי מאוד רוצה שהמבנה יישאר שם, המיקום נוח".

 

מה אומרת הילדה?

 

"אני יודעת שהיא מדברת על זה עם החברות. היא מאוכזבת, מאוד רצתה כבר שהם יקבלו מבנה קבוע ומסודר. אני משתדלת לא לדבר על זה ועל הנסיבות, כי ילדה בת 14 לא צריכה לפתח שנאה כלפי אנשים. לא הסברתי לה את המצב, כי אני באמת לא יודעת איך אפשר להסביר דבר כזה?

 

מבנה המריבה באלעד ()
מבנה המריבה באלעד

 

"אנחנו כאן, בעיר, אנחנו ברחוב. אני לא הולכת להתערב לאנשים בחיים שלהם, ואני מאמינה שיהודי אמיתי אוהב כל אחד, גם אם הדרך שלו שונה. אני לא מגדלת את ילדיי בצורה כזאת. דרך התורה זה לאהוב כל יהודי כמו שהוא, וזה פוגע. אי אפשר להגיד שלא".

 

גם עדן, שזו לה השנה האחרונה באולפנה, לא יודעת היכן תהיה בראשון לספטמבר. "זה מרגיש לי סוג של ועדת קבלה", היא אומרת. "אף אחד שם לא חושב מה היה קורה אם זה היה הפוך? אם אנחנו לא היינו רוצים אותם? זו עיר מעורבת. כל צד צריך לדעת לקבל את הצד השני. אם רוצים שנקפיד יותר על צניעות או משהו כזה, אני בשמחה אעשה את זה. אין לי בעיה ללכת לקראתם. אבל צריכה להיות פשרה, אני רוצה מקום נורמלי ללמוד בו".

 

יו"ר ועד הורי האולפנה, עמרם חורי, מקווה לסוף טוב בפרשייה העגומה. "אני עובד בשיתוף פעולה מלא עם העירייה, ואני מאמין שהעניין יסתדר", הוא אומר. "אני בהחלט מוטרד ומודאג מהאיומים שמשמיעה קבוצה קיצונית, אבל אנחנו מדינת חוק ויש משטרה. אני מצפה מראש העיר לקיים הבטחות, ולקבל מבנה מסודר והולם המגיע לנו כחוק. אם לא, גם אנחנו נילחם".

 

למדו עם ויז'ניץ ארבע שנים

י', תושב חרדי המתגורר בקרבת האולפנה המוקמת, מבקש לחזק דווקא את הציבור

הדתי-לאומי, ולהשמיע קול אחר. "אנחנו עיר מעורבת", הוא אומר. "מי שזה לא מתאים לו, שילך למודיעין עילית או ביתר. פנו אלי ורצו שאצטרף למאבק, סירבתי. אני תושב חרדי, ובעד מגוון של אוכלוסייה. אני רוצה לראות ציבור דתי-לאומי בעיר, ולא מעוניין שיחסי השכנות הנפלאים כאן ייפגעו בגלל מאבק מכוער. אם זה יידרדר לקרבות רחוב, כל העיר תיפגע מזה, וחבל".

 

חבר מועצת העיר, שי נתן, טוען כי הוא מוקף בתמיכה מצד רבנים ותושבים חרדים: "אני מקבל עשרות טלפונים - מרבנים ועד תושבים", הוא אומר. "פנו אלינו כשקיבלנו את המבנה באבן גבירול, ובקשו מאיתנו אם ניתן למצוא מקום אחר לבניין הקבע של האולפנה. הם פנו כי לטענתם זה רחוב שמוקף על ידי תושבים חרדים ברובם, ובקשו שזה יעבור לשכונה שמאוכלסת בציבור דתי-לאומי.

 

"הוצעו חלופות ובחרנו את זאת שברחוב בן זכאי. אין לנו התנגדות למהלך על מנת לשמר את השלום בעיר. האזור הנוכחי בהחלט לא חרדי, והוויתור היה ממקום של כוח. לא חולשה.

 

"האולפנה נמצאת כבר ארבע שנים באותו מבנה יחד עם בנות חסידות ויז'ניץ. בהתחלה פחדנו מהשילוב, אבל היו ארבע שנים מדהימות. לא נרשמה תלונה אחת. צריך להבין שלא כל מבנה מתאים לאולפנה, ומשרד החינוך צריך לאשר אותו. הם אישרו את המבנה בבן זכאי ואת המבנה ברחוב אבן גבירול, ולכן שנת הלימודים של הבנות, חד-משמעית, תיפתח באחד מהם".

 

עיריית אלעד: לבנות מגיע מקום ראוי

בעיריית אלעד מיהרו לגנות את "ההתבטאויות החריפות", ואמרו כי מילים אלו, אסור להן

לחצות את שער העיר. מעבר לכך, איומים בסגנון שהובא לא ירתיעו את פרנסי העיר מעשייתם הציבורית".

 

בעירייה הוסיפו כי "אין כל ויכוח שלבנות, שכבר עברו מספיק מקומות, מגיע מקום מכובד וראוי, וכך אכן ייעשה בעזרת השם. צר לנו שיש מאותו ציבור יקר מי שמרגיש מקופח, כאשר המציאות מוכיחה להיפך. במהלך החודשים האחרונים תוקנו עוולות ותיקות ביחס לציבור הדתי-לאומי, ומתבצעת פעילות רבה, בניצוחו של המשנה לראש העיר מר שי נתן, למען ציבור זה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב פרידמן
לא רוצים אותן
צילום: יואב פרידמן
מומלצים