שתף קטע נבחר

בלי חיסולים ומנהרות: "חמאס נוטה לתמוך"

בחמאס קרובים מאוד לקבלת המתווה המצרי, ישראל טרם השיבה. הנוסחה: רגיעה תמורת שיקום, ואחר כך פיתוח עזה תמורת פירוזה. ישראל תתחייב לא להיכנס לרצועה, חמאס יפסיק את ירי הרקטות ואת חפירת מנהרות הטרור

40 שעות אחרי כניסתה לתוקף של הפסקת האש, נשמעים הפלסטיניים אופטימיים לגבי אפשרות להשגת הסכם. המשלחות השונות אמנם לא נמצאות בקהיר ביומיים האחרונים, אבל ההתייעצויות נמשכות בירושלים, בקטאר וברמאללה. מחר (שבת) תתכנס ההנהגה הפלסטינית ברמאללה כדי לדון בהתפתחויות במשא ומתן. על פי פרטים נוספים מהצעת מצרים, עולה כי ישראל תפסיק את התקיפות ומאידך חמאס יפסיק לחפור מנהרות טרור.

 

ראש המשלחת הפלסטינית לשיחות, עזאם אל-אחמד, ששב אתמול מקהיר לרמאללה, נפגש עם אבו-מאזן ועדכן אותו בהתפתחויות האחרונות בשיחות. על פי אל-אחמד, התקווה היא להגיע להסכם כבר בסבב השיחות שייערך בקהיר בתחילת השבוע הבא. לדבריו, למרות האינדיקציות החיוביות שהיו ביום רביעי, לא ניתן היה להגיע להסכם כיוון שהזמן שנותר לא אפשר להתגבר על חילוקי הדעות סביב כמה נקודות מהותיות, על אף שהן היו מצומצמות.

 

במקביל, נציגי חמאס למגעים בקהיר נפגשו עם הנהגת הארגון בקטאר כדי לדון בהתקדמות השיחות ובמתווה המתגבש להפסקת אש ממושכת. לדברי גורם בחמאס, ארגון הטרור קרוב מאוד לקבלת המתווה המצרי, אולם עדיין מתווכחת על הניסוח. "ההסכם שמוצע מציין בכמה מקומות שהסרת המצור תיעשה דרך מנגנונים שהסכימו עליהם ישראל והרשות. המשמעות היא שידה של ישראל תמיד תהיה על העליונה, וייתכן שבעתיד היא תחזיר את המעברים למצב שבו היו לפני המלחמה", הסביר את הסיבה להסתייגות.

 

 

מקורות המעורים בפרטי המשא ומתן אמרו ל-ynet כי מסתמן שהצדדים הולכים לחתום על נוסחה שכוללת שתי התניות בסיסיות שצפויות להתקיים באופן מדורג. הראשונה - הסכם תמורת שיקום. כלומר, חתימה על הסכם רגיעה שיבטיח לפלסטינים את שיקומה של רצועת עזה ואישור לקיום פרויקטים בינלאומיים שמטרתם לבנות מחדש במקום ההרס שנותר ברצועה בעקבות המבצע. השנייה, שמתוכננת לשלב מאוחר יותר - פיתוח תמורת פירוז: כלומר, הקמת תשתיות גדולות שיפתחו את רצועת עזה תמורת פירוז. עם זאת, לא ניתן לפרש את משמעותו של הפירוז במקרה הנוכחי כהתפרקות מוחלטת של הפלגים הפלסטיניים מנשקם.

 

בישראל מבהירים גורמים מדיניים כי "ישראל לא הסכימה עד כה לאף הצעה. ישראל עומדת בתוקף על כך שהבנות יושגו רק אם יהיה בהן ביטוי ברור לאינטרסים הביטחוניים של ישראל".

 

ההצעה המצרית

ההצעה שבוחנים הצדדים היא המתווה המצרי, שסעיפיו פורסמו שלשום ב-ynet. לפי המתווה, הדיון על הקמת נמלי ים ואוויר יידחה בחודש עד ייצוב הרגיעה בין הצדדים והחזרה לשגרה. במקביל יידחה גם הדיון על שחרור אסירים והשבת גופות שני חיילי צה"ל, אורון שאול והדר גולדין.

המתווה המצרי ()
המתווה המצרי

על פי הצעת מצרים, ייפתחו המעברים בין ישראל לבין רצועת עזה - כולל תנועה של אנשים. יתאפשר להכניס חומרי בנייה לשיקום הרצועה ויינתן אישור ישראלי לייצוא וייבוא סחורות בין הרצועה לגדה. בנוסף, יבוטל בהדרגה אזור החיץ האסור לתנועת פלסטינים בסמוך לגבול עם ישראל, וכוחות הרשות הפלסטינית ייפרסו שם החל מ-1 בינואר 2015. מרחב הדייג יוגדל באופן מדורג משישה מייל ל-12 מייל.

 

בנוסף לכך, על פי ההצעה המצרית, שפרטים נוספים ממנה פורסמו בעיתון "א-שורוק", ישראל תפסיק את התקיפות ברצועת עזה מהים, היבשה והאוויר, ולא תיכנס קרקעית לרצועה. הפלגים הפלסטינים בעזה יפסיקו במקביל את הירי והתקיפות משטח רצועת עזה כלפי ישראל וכן תופסק בניית המנהרות ההתקפיות מרצועת עזה לישראל.

 

צה"ל כבר חוקר

בינתיים, ישראל כבר מתכוננות להתמודדות עם ועדת החקירה של האו"ם למבצע "צוק איתן", שבראשה יישב ריצ'רד שאבאס. בירושלים יצאו רבים נגד שיתוף פעולה עם הוועדה, ובתוך כך צה"ל בעצמו כבר החל בחקירת חלק מהאירועים במבצע הצבאי שארך יותר מחודש. סא"ל ד"ר ערן שמיר-בורר, ראש ענף אסטרטגי במחלקת הדין הבינלאומי בפרקליטות הצבאית, אמר בראיון ל"ניו יורק טיימס" כי ועדת בדיקה צבאית כבר החלה לפעול. לדבריו, הוועדה מורכבת בעיקר ממילואימניקים, וכבר הגיעה לממצאים ראשוניים.

בית הספר של אונר"א שהופגז. גם צה"ל חוקר (צילום: AP) (צילום: AP)
בית הספר של אונר"א שהופגז. גם צה"ל חוקר(צילום: AP)
 

"אנחנו מכירים את החוק מצוין, אבל זה תמיד יות מורכב מבספרים", אמר סא"ל שמיר-בורר. "המודוס-אופרנדי של האויב שלנו הוא בבירור להפר את חוקי הלחימה". לדבריו, הפצצת בתים נבחנת בית אחר בית, על פי מודיעין ושיקולים אחרים. הקצין אמר כי המחלקה שלו קראה לארגונים לא ממשלתיים להגיש תלונות, וכבר החלה לפנות אליהם. "אתה יודע שהקהילה הבינלאומית תעלה האשמות מסוימות. אתה צריך תשובות".

   

יום שישי בעזה: קונים בשוק, בודקים את ההרס

ברקע הפסקת האש בין ישראל לחמאס, ניסו תושבי רצועת עזה לשוב היום לחיים נורמליים, עד כמה שאפשר. עיתונאי סוכנות הידיעות הצרפתית AFP העידו כי התושבים השתוקקו לצאת לרחובות ולהמתין לתפילות יום השישי במסגדים. לפי הדיווחים מעזה, אחרי יותר מחודש של לחימה ניצלו התושבים את השקט כדי להצטייד בעיקר במזון. השוק הגדול ביותר בעיר היה מלא בלקוחות שבאו למקום כדי לקנות בשר, פירות וירקות, שהוצאו מתוך מכוניות ועגלות מאובקות.

 

לא הרחק משם, בשכונות כמו סג'עייה הסתובבו התושבים בהלם לנוכח מראות ההרס הרב - זכר לקרבות העזים בין חיילי צה"ל לאנשי ארגון חמאס. חלק מהתושבים שאיבדו את הכול חיפשו מחסות מאולתרים כדי להגן על עצמם מפני השמש, ואחרים ניסו לעשות שחזור בתוך עיי החורבות מתוך כוונה להכריז על בעלות השטח שבו היה ביתם.

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

חוזרים לשגרה בעזה, היום (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
חוזרים לשגרה בעזה, היום(צילום: gettyimages)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

לפי ראשי הג'יהאד האיסלאמי, השקט בעזה צפוי להימשך. בארגון הביעו הבוקר אופטימיות בנוגע לאפשרות על חתימת הסכם מול ישראל בתום חמשת ימי הפסקת האש. סגנו של מנהיג הג'יהאד האיסלאמי, זיאד נחאלה, שאתמול אמר כי ההסכם קרוב מאוד, צוטט הבוקר בעיתון "אל-חיאת" באומרו כי "המלחמה כעת מאחורינו".

 

חבר המשלחת הפלסטינית לקהיר הוסיף כי "אין לנו ברירה בשלב הנוכחי אלא להגיע להסכם. זה מה שעומד בראש סדר העדיפויות שלנו. לכן אני סבור שאנחנו הולכים להסכם". הוא הדגיש כי "אנחנו רוצים לצאת מהמצב הזה כדי לתת לעם חיים חדשים. ההרס הרב שנגרם במהלך המלחמה חייב להיות מטופל".

אופטימיות. המשלחת הפלסטינית לשיחות המשא ומתן ()
אופטימיות. המשלחת הפלסטינית לשיחות המשא ומתן

גם דובר הג'יהאד האיסלאמי יוסף א-חסאיינה הצטרף להערכות האופטימיות של נחאלה. בתוך כך, גורם בכיר במשלחת הפלסטינית סיפר הבוקר לעיתון "א-שרק אל-אווסט" כי הארכת הפסקת האש לחמישה ימים נעשתה ללא תנאי או הגבלה מסוימים וללא

תמורה לכך, אלא מתוך אמונה של המשלחת כי ניתן להשיג הסכם מכובד בסבב הבא.

 

אותו גורם סיפר כי מבין הנושאים שהוסכם עליהם סופית הוא העברת הכספים לעובדי חמאס ברצועה. נושאי הנמל, שדה התעופה והשיקום עדיין נותרו במקומן, לדבריו, ובמקביל נפתרו סוגיות אחרות כמו מרחב הדיג, פתיחת המעברים ואזור החיץ.

 

במקביל, חבר המשלחת בסאם א-סאלחי העריך כי הסיכויים להגיע להסכם הם לא יותר מ-50 אחוזים. לדבריו, יש סיבוכים. "יש מספר סוגיות שנפתרו ויש סוגיות שמצריכות טיפול", אמר. "ההסכם עדיין צריך להבשיל. הדבר בסופו של דבר תלוי בישראל ואם היא תרצה להגיע להסכם קבוע וכולל". הוא סירב לאשר אם נושאי הנמל ושדה התעופה הוזזו הצדה לפי שעה, אך טען כי יש פרוטוקול חתום בין הצד הפלסטיני לצד הישראלי וכעת דנים במנגנון ליישם אותו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
מחפשים שגרה בשוק של עזה
צילום: gettyimages
מומלצים