שתף קטע נבחר

אחים לנצח: "לחקוק שמותינו לצד לי שנהרג"

אחיו של סמ"ר לי מט, שנפל בעזה, דורשים שגם שמותיהם יופיעו על מצבתו - ולא רק שמות ההורים: "היינו הכי קרובים אליו בעולם". משרד הביטחון: לא ניתן לחרוג מהכיתוב האחיד. המשפחה יוצאת למאבק: לא נניח מצבה. הסיפור המלא: הבוקר ב"ידיעות אחרונות"

החברים וקרובי המשפחה שיעלו ביום חמישי בערב לקברו של סמ"ר לי מט בהר הרצל, במלאות 30 יום למותו במבצע "צוק איתן", עלולים לגלות כי מעל הקבר אין כל מצבה. הסיבה: מחלוקת חריפה בין משפחתו של החייל לבין משרד הביטחון על הכיתוב שיופיע על גבי מצבתו. כך חושף הבוקר העיתון "ידיעות אחרונות".

 

סמ"ר לי מט (19) מאילת, לוחם בגדוד הסיור של הצנחנים, נהרג עם שניים מחבריו כאשר נכנסו לבית ממולכד בחאן יונס ב-23 ביולי. הוא הותיר אחריו הורים, מוטי וסמדר, ושלושה אחים - טל בת ה-26, גל בן ה-24, שנפצע לפני כשלוש שנים בפיגוע בכביש 12 בדרך לאילת, וסי בת ה-22.

ארבעת האחים, בתמונה משותפת ()
ארבעת האחים, בתמונה משותפת

סלוגן הקמפיין שבו פתחה המשפחה ()
סלוגן הקמפיין שבו פתחה המשפחה

בתחילת אוגוסט קיבלו ההורים מכתב מאגף משפחות והנצחה ביחידה להנצחת החייל שבמשרד הביטחון. במכתב מופיע הנוסח שמתכוון האגף לרשום על גבי מצבתו של מט, וההורים התבקשו לאשר אותו או לכתוב תיקונים. תקנות בתי הקברות הצבאיים מכתיבות נוסח אחיד לכל הנופלים, הנרשם על גבי כרית האבן של המצבה: שמו של החלל, שמות הוריו, מקום לידתו, מועד מותו, גילו ונסיבות מותו.

 

הוריו של מט סירבו לאשר את הנוסח המוצע כמו שהוא, ועל המסמך שהחזירו למשרד הביטחון רשמו הערה: "המשפחה דורשת בתוקף ששמות האחים של החלל סמ"ר לי מט - טל, גל וסי - יופיעו בנשימה אחת עם שמות ההורים. עד שזה לא יתקיים, חתימתנו על המסמך מבוטלת". האב מוטי, נכתב, גם מסרב שעל מצבת בנו ייכתבו ראשי התיבות תנצב"ה. "הוא לא מאמין בזה", הסבירו במשפחה.

 

האחות הבכורה טל הסבירה את הסיבה לבקשה יוצאת הדופן: "היינו ארבעה אחים, והייתה בינינו קרבה יוצאת דופן. בעיניי זו בקשה מאוד בסיסית. הרי בסופו של דבר אנחנו, המשפחה הקרובה ולא אף אחד אחר, אלה שנעמוד מול הקבר ונזכור את לי לנצח. אני רוצה שכל מי שעובר ליד הקבר שלו יידע שללי היו גם שלושה אחים".

טל, סי וגל עם ההורים סמדר ומוטי לצד לי שנהרג. "ניאבק עד שננצח" ()
טל, סי וגל עם ההורים סמדר ומוטי לצד לי שנהרג. "ניאבק עד שננצח"

בעבר דחה בג"ץ עתירה של משפחת החייל ערן ויכסלבאום, שנפל ב-1993, להוספה למצבה את ארבע המילים: אח לג'ק, לימור ועדי. נדחתה גם עתירת הוריו של החייל זיו ברגור, שביקשו להוסיף למצבתו את שמה של אחותו איילת. אבל בעקבות פסק הדין תוקן החוק, ונקבע כי בנוסף לכרית, המונחת מעל ראשו של החייל המת, תוכל כל משפחה להוסיף גם לוח שיש למרגלות המצבה, שבו יהיה כיתוב אישי. משפחת מט לא מסתפקת בכך ודורשת ששמות האחים ייכתבו על המצבה. "אנחנו נאבקים גם למען המקרים הבאים", אמרה האם סמדר.

 

במשרד הביטחון הבהירו כי "תקנות בתי הקברות הצבאיים אינן מאפשרות הוספת שמות אחים לכיתוב על כרית המצבה. המועצה הציבורית להנצחת החייל המליצה לאחר מלחמת לבנון השנייה לאפשר הוספת כיתוב של שמות אחים על מצבות חללים. שר הביטחון דאז עמיר פרץ אישר את ההמלצה והיא הועברה לאישור ועדת החוץ והביטחון. לצערנו, למרות הזמן שחלף, הוועדה טרם קיבלה החלטה בנושא". במשרד המליצו למשפחה להסתפק בינתיים בנוסח הקיים, ואם בקשתם תאושר ניתן יהיה להחליף מיד את הכיתוב.

 

אך המשפחה הבהירה כי כל עוד לא יתאפשר להוסיף את שמות האחים, קברו של לי יישאר ללא מצבה. "אנחנו לא מתכוונים להישבר. ניאבק עד שבסוף ננצח", הודיעה טל. היום מתכוונת המשפחה לצאת בקמפיין תחת הכותרת "תנו (לי) למות בשקט" - במטרה להביא לשינוי התקנות.

 

הסיפור המלא: הבוקר ב"ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים