שתף קטע נבחר

לחבר את הדמיון למציאות: הדרך למדיטציה

מדיטציה היא כמו אהבה: קשה מאוד לתאר את מהותה ועד שחווים אותה לא באמ מבינים כיצד היא משנה אותנו. בספרה החדש, "מדיטציה עושה לי את זה", מסבירה פנינה מרמלשטיין כיצד הגיעה אל המדיטציה וכיצד זו עזרה לה לשנות את חייה ויכולה לשנות גם את חייכם - קטעים מהספר

במקצועי כמורה וכמחנכת כיתה נתקלתי רבות בתופעות של אלימות, חוסר סבלנות וחוסר סובלנות, וחיפשתי דרך להתמודד עם הבעיה שהחריפה עם השנים. כשלמדתי מדיטציה וזכיתי בעצמי לחוויה הנהדרת, הרגשתי צורך להעביר את המתנה הזאת לתלמידיי. תרגלנו בכיתה מדיטציות במגוון רחב של נושאים, והתוצאות לא איחרו לבוא. התלמידים היו נינוחים ומרוכזים יותר, והאווירה הייתה רגועה מאוד. מורים שנכנסו ללמד בכיתה שלי אמרו שתענוג ללמד את הילדים, ושאפילו בשעת הצהריים - שעה קשה ללימוד - התלמידים מרוכזים מאוד וכיף להיות איתם בכיתה.

 

ייאמר לזכותה של המנהלת רחלי, שבעקבות ההצלחה בכיתתי היא אִפשרה לי להיכנס עם המדיטציה לכיתות נוספות, באישורם של ההורים, כמובן. ההורים היו מרוצים מאוד מהתוצאות, וביקשו להכניס את המדיטציה גם לכיתות שבהן לומדים ילדיהם האחרים. התלמידים אהבו מאוד את פעילות המדיטציה, שיתפו פעולה בשמחה, והתוצאות היו נפלאות. הם נעשו שלווים, מרוכזים, קשובים, אוהבים, תקשורתיים ובטוחים יותר בעצמם. תענוג היה ללמד אותם ולהיות בחברתם.

 

מדיטציה היא כמו אהבה: קשה מאוד לתאר את מהותה. עד שלא חווים אותה לא מבינים באמת את ההוויה. החזון שלי הוא לאפשר לאנשים בכל הגילאים לחוות את המדיטציות מדי יום ביומו על מנת שיהיו רגועים, קשובים, בטוחים בעצמם, ממוקדים, בהירים במחשבתם, מרוכזים, פתוחים ללמידה, אוהבים, תקשורתיים ושלווים בחיי היומיום, ויתנהלו בדרך נינוחה ויצירתית.

 

דברים שכדאי לדעת כשמתרגלים מדיטציה

  • אפשר לתרגל את המדיטציה בישיבה, בשכיבה או בכל תנוחה שהיא, ובלבד שתימצאו במצב נינוח.
  • אפשר להדליק בחדר נר או קטורת כדי ליצור אווירה נעימה.
  • אפשר להאזין למוזיקה שקטה בזמן המדיטציה. בסוף הספר תינתן רשימה מומלצת של תקליטורים מתאימים.
  • עצימת עיניים בזמן המדיטציה מומלצת, אך אינה חובה. אפשר לתרגל מדיטציה גם בעיניים פקוחות, תוך התמקדות בנקודה מסוימת בחלל.
  • כדי לאפשר לאנרגיה לזרום בכל הגוף באופן חופשי, מומלץ לא לשלב ידיים במהלך המדיטציה.
  • אפשר לתרגל מדיטציה בכל שעה משעות היממה.
  • עדיף לתרגל מדיטציה על בטן ריקה (ולא מיד אחרי האוכל).
  • המדיטציה עשויה להיות מדומיינת בלילה או ביום.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

תהליך המדיטציה

נשימות - רצוי לבצע נשימות אלו לפני כל מדיטציה. מצאו את התנוחה הנוחה לכם ועצמו עיניים. נשמו שלוש נשימות עמוקות. שאפו אוויר בספירה מ-1 עד 7, עצרו את הנשימה בספירה מ־1 עד 4 ואז נשפו החוצה את האוויר בספירה מ־1 עד 7. תרגלו עשר נשימות כאלה. אם הנשימה והנשיפה בספירה עד 7 קשה לכם, אתם יכולים להתחיל בספירה עד 3 ולהתקדם לפי הקצב המתאים לכם.

 

תרגילי נשימה אלו חשובים מאוד כי בעזרתם אפשר להגיע לרגיעה ולריכוז. בזמן תרגול הנשימה נעלמות המחשבות ממוחנו, ולכן אנו מרוכזים מאוד בנשימה עצמה. זאת ועוד, השימוש בנשימות בדרך זו מזרים חמצן למוח ובכך פותח כל תא ותא בגופנו לקבלת החמצן המספק אנרגיה ומשרה תחושת רעננות.

 

הרפיה - לאחר ביצוע הנשימות עִברו להרפיית הגוף. התחילו מלמטה, מהרגליים, והמשיכו כלפי מעלה, לכיוון הראש. אמרו לעצמכם: לאט ובנינוחות. הרפו בהדרגה את כל הגוף: את כפות הרגליים, את השוקיים, את הברכיים, את הירכיים, את אגן הירכיים, את הבטן ואת הגב התחתון, את החזה ואת הגב העליון, את הכתפיים, את זרועות הידיים, את כפות הידיים, את הצוואר ואת העורף, את הראש, את העיניים, את השפתיים, את הלשון, את האף ואת המצח. אמרו לעצמכם: אני מרגיש רפוי, משוחרר. גופי קל מאוד.

 

בחירת מקום סודי/ אישי - חשבו על מקום בטבע שנעים לכם להיות בו אחרי ההרפיה, לקראת תחילת המדיטציה בדמיון מודרך. רצוי שבמקום הסודי שלכם תהיה זרימה של מים, אך לא חובה. תוכלו לבחור כל מקום שמסב לכם הרגשה נעימה, כמו למשל ים, אגם, מפל, נחל, יער, פארק, חורשה, גינה וכד'.

 

המקום הסודי שתבחרו בו נועד להזרים אנרגיה, ביטחון ותחושה מרגיעה, נינוחה ונעימה, מעצם הידיעה שיש לכם מקום אישי ומיוחד שאינכם צריכים לגלותו לאיש. עם זאת, רק אתם בוחרים אם לבצע מדיטציה לבדכם או לצרף אליכם אדם או עצם כלשהו. המקום הסודי אינו מחויב המציאות. מי שאינו חפץ בו, יכול לדלג על שלב זה ולהתקדם ישירות להמשך המדיטציה.

 

בסוף כל מדיטציה בדמיון מודרך אנו חוזרים למקום הסודי, שוהים בו דקה או שתיים, ומתחילים בהכנת הגוף לקראת החזרה ל"כאן ועכשיו". אפשר לשהות במקום הסודי דקה אחת עד חמש דקות אם ממשיכים למדיטציה בדמיון מודרך. אך אם אתם מעוניינים לשהות במקום הסודי/ האישי שלכם במהלך המדיטציה כולה, תוכלו לשהות בו ללא הגבלת זמן, עד ליציאה מהמדיטציה.

 

המדיטציה - בהתאם לתחום בו בחרתם לעסוק במדיטציה.

 

סיום תהליך המדיטציה - סיום המדיטציה והחזרה ממנה למציאות, ל"כאן ועכשיו" - הרגישו את כפות הרגליים, את השוקיים, את הברכיים, את הירכיים, את אגן הירכיים, את הבטן ואת הגב התחתון, את החזה ואת הגב העליון, את הכתפיים, את זרועות הידיים, את כפות הידיים, את הצוואר ואת העורף, את הראש וחלקיו.

כשאתם מרגישים את כל הגוף שלכם – חזרו למציאות, ל"כאן ועכשיו". פִּקחו את העיניים בהדרגה כדי לא להסתנוור מהאור. אתם נמצאים כאן ועכשיו, במציאות.

 

מחשבות בסיום המדיטציה - מומלץ להקדיש מחברת לכתיבת רשמים מהמדיטציות. כתבו היכן הייתם, את מי פגשתם ואת מה פגשתם, מה ראיתם (צורות, צבעים, דמויות, עצמים, תמונות וכד') ומה עשיתם במהלך המדיטציה. וכן, כיצד השפיע עליכם מה שראיתם? מתי אתם מעדיפים לתרגל את המדיטציה - ביום או בלילה - ומדוע? מה אתם מעדיפים לראות ולחוות בזמן המדיטציה - יום או לילה - ומדוע? כתבו מה הבנתם, מה הרגשתם, ומה אתם יכולים ללמוד מחוויית המדיטציה הזאת וליישם בחייכם. בסוף כל מדיטציה מופיעות שאלות שגם את התשובות עליהן תוכלו לכתוב במחברת זו.

 

שלושת השלבים הראשונים במדיטציות, וכן תהליך היציאה מהן, זהים בכל המדיטציות. שאר השלבים משתנים בהתאם לסוג המדיטציה ולתחום שבו היא נוגעת.

 

  • "מדיטציה עושה לי את זה", מאת פנינה מרמלשטיין, הוצאת "אוריון", 127 עמודים, בתוספת 24 קלפים של פניני המנדטציה. להשיג בכל חנויות הספרים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
""מדיטציה עושה לי את זה" - עטיפת הספר
מומלצים