שתף קטע נבחר

מכתב הסרבנים מ-8200: "לא נסייע לכיבוש"

בצעד חסר תקדים חתמו 43 אנשי מילואים, קצינים וחיילים מיחידת המודיעין היוקרתית והגדולה בצה"ל, על הצהרה כי יסרבו להמשיך לסייע לפגיעה במיליוני פלסטינים חפים מפשע "ולהיות כלי להעמקת השלטון הצבאי בשטחים הכבושים". צה"ל: "ספק לגבי רצינות הטענות". עדויותיהם המלאות - הבוקר ב"ידיעות אחרונות" ובהמשך ב-ynet

בפעם הראשונה מאז הקמתה, חתמו קצינים וחיילים בשירות מילואים מיחידה 8200 של חיל המודיעין על מכתב סרבנות. במכתב שנשלח היום (ו') לראש הממשלה, הרמטכ"ל, ראש אמ"ן ומפקד 8200, מצהירים 43 החותמים כי הם מסרבים לקחת חלק בפעולות נגד פלסטינים "ומסרבים להמשיך ולהיות כלי להעמקת השלטון הצבאי בשטחים הכבושים".

 

המכתב המלא

 

יחידה 8200 היא גוף האיסוף המרכזי של חיל המודיעין והיחידה הגדולה ביותר בצה"ל. היא אחראית על איסוף כל תשדורות הסיגינט (מודיעין האותות) הכולל שיחות טלפון, אס-אם-אסים, מיילים, פקסים וכו' בזירות השונות. החותמים מדגישים כי סרבנותם ממוקדת אך ורק לזירה הפלסטינית.

 

"קיימת תפיסה שהשירות בחיל המודיעין נטול דילמות מוסריות ותורם אך ורק לצמצום האלימות והפגיעה בחפים מפשע", הם כותבים. "אולם במהלך השירות הצבאי למדנו כי המודיעין הוא חלק בלתי נפרד מהשליטה הצבאית בשטחים. האוכלוסייה הפלסטינית הנתונה תחת משטר צבא, חשופה לגמרי לריגול ולמעקב של המודיעין הישראלי. בניגוד לאזרחים ישראלים או לאזרחי מדינות אחרות, אין פיקוח על שיטות האיסוף, המעקב והשימוש במידע המודיעיני ביחס לפלסטינים, בין שהם מעורבים באלימות ובין שלא".

 

חמישה מחותמי המכתב. "לא שוקלים פגיעה בזכויות אדם" (צילום: טל שחר) (צילום: טל שחר)
חמישה מחותמי המכתב. "לא שוקלים פגיעה בזכויות אדם"(צילום: טל שחר)

המילואימניקים טוענים במכתבם כי מידע שנאסף ונאגר פוגע בחפים מפשע ומשמש לרדיפה פוליטית וליצירת פירוד בחברה הפלסטינית באמצעות גיוס משתפי פעולה והפניית חלקים מהחברה הפלסטינית נגד עצמה. לדבריהם, במקרים רבים המודיעין מונע משפט צדק מנאשמים שעומדים לדין בבתי דין צבאיים מבלי שייחשפו לראיות נגדם. "המודיעין מאפשר שליטה מתמשכת על מיליוני אנשים, פיקוח מעמיק וחודרני ופלישה לרוב תחומי החיים. כל אלה לא מאפשרים חיים נורמליים, מתדלקים עוד אלימות ומרחיקים את סיום הסכסוך".

 

את המכתב מסיימים החותמים בקריאה לחיילי חיל המודיעין, בהווה ובעתיד "להשמיע את קולם נגד העוולות האלו ולפעול על מנת להביא להן קץ. אנו מאמינים שגם עתידה של ישראל תלוי בכך".

הפצצה בעזה במבצע צוק איתן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפצצה בעזה במבצע צוק איתן(צילום: רויטרס)

עדויותיהם של החותמים על מכתב הסרבנים מתפרסמים הבוקר לראשונה ב"ידיעות אחרונות" ויפורסמו בהמשך היום גם ב-ynet. אחת מהן היא של נ', ששירת כמתרגם באחד מבסיסי היחידה שאחראי על הזירה הפלסטינית. "כחייל ב-8200 השתתפתי באיסוף מידע על בני אדם המואשמים בפגיעה בישראלים, בניסיונות לפגוע בישראלים וברצון לפגוע בישראלים. וגם באיסוף מידע על בני אדם חפים מפשע לחלוטין, שכל חטאם היה שהם מעניינים את מערכת הביטחון מסיבות שונות. סיבות שאין להם כל דרך לדעת אותן.

 

"כל פלסטיני חשוף לניטור בלתי פוסק ללא הגנה משפטית", הוסיף נ'.

 "חיילים זוטרים יכולים להחליט שמישהו הוא יעד לאיסוף מידע. לא קיים הליך שבו שוקלים אם הפגיעה בזכויותיו של אדם היא מוצדקת. הרעיון הזה של זכויות של פלסטינים כלל לא קיים".

 

ש', הקצין הבכיר ביותר במילואים שחתם על המכתב, סיפר ש"הרושם הכללי הוא שיש הרבה מאוד אנשים שתומכים ומזדהים איתנו, אבל הם חוששים מהתגובות ומהמחיר האישי שהם ישלמו כתוצאה מחתימה על מכתב כזה. ישנו גם הפחד מפני ההשלכות על אפשרויות תעסוקה בעתיד וגם על האפשרות של איבוד ההשפעה על המערכת מבפנים או אנשים שמחזיקים במשרות ציבוריות".

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "יחידה 8200 פועלת מיום הקמתה לאיסוף מודיעין, המאפשר לצה"ל ולגופי הביטחון למלא את משימותיהם ומסייע מדי יום בהגנה על אזרחי מדינת ישראל. היחידה פועלת באמצעים מגוונים ובזירות רבות, תוך הפעלת שיטות וכללים המכוונים לצורכי המודיעין ולצרכיו בלבד.

 

"המשרתים ביחידה מוכשרים לאחר תהליך איתור קפדני, בהכשרה שאין לא אח ורע בקהילת המודיעין בארץ ובעולם, במהלכה מוטמע בתכנים הנלמדים דגש מיוחד על תחומי האתיקה, המוסר ונוהלי העבודה. הללו מיושמים הלכה למעשה במהלך שירותים של החיילים והקצינים ביחידה, ואלו זוכים לבקרה מתמדת של מפקדים בדרגות שונות.

לאורך השנים, ובשנים האחרונות במיוחד, זוכה היחידה להערכה יום-יומית, שפעמים רבות באה לידי ביטוי באותות הערכה, צל"שים ופרסי ביטחון ישראל.

 

"פניית החתומים לכאורה על מכתב זה לכלי התקשורת, בטרם הפנו טענותיהם אל מפקדיהם או אל הגורמים הרלוונטיים בצה"ל, תמוהה ומעלה ספק באשר לרצינות הטענות.

באשר לטענות הנוגעות לפגיעה בחפים מפשע, הרי שתהליך אישור המטרות בצה"ל הוא ארוך וקפדני ומביא בחשבון גם את נושא הבלתי מעורבים".

 

העדויות והסיפור המלא מתפרסמים הבוקר ב"ידיעות אחרונות" ויובאו בהמשך ב-ynet.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל שחר
ארבעה מהחותמים, השבוע
צילום: טל שחר
מומלצים