שתף קטע נבחר

מיני מחשב HummingBoard: לרציניים בלבד

מחשבים זעירים משמשים מוסדות חינוך, אנשים שרוצים סטרימר זעיר, או מייקרים חובבים. מחשב HummingBoard i2eX הישראלי היה יכול להתאים להם, אבל כרגע מיועד לחובבים הרציניים שיודעים להעמיק במערכת ההפעלה

עולם מחשבי "לוח-יחיד" הקטנים הגיע לכותרות בזכות Raspberry Pi. הפיי הוא עדיין הנציג הבולט ביותר של הנישה, אך למעשה מדובר בשוק צפוף ותחרותי מאד, ולאחרונה נכנס אליו מתחרה חדש ומבטיח בשם HummingBoard. מחשב זה הוא לא רק מתמודד רציני אלא גם גאווה מקומית, מכיוון שמדובר בפיתוח של חברת SolidRun הישראלית.

 

 

לוח ה-HummingBoard i2eX  (צילום: עידו גנדל) (צילום: עידו גנדל)
לוח ה-HummingBoard i2eX (צילום: עידו גנדל)

 

מי צריך מחשב קטן?

למחשבים כאלה, שגודלם דומה לזה של כרטיס אשראי, יש שלושה קהלי יעד עיקריים. הראשון הוא עסקים ומוסדות חינוך שזקוקים למחשבים זולים, קומפקטיים וחסכוניים למטרה מוגדרת וקבועה (כגון ניהול מלאי, הצגת מידע ופרסומות על מסכים, או לימודי תכנות). קהל היעד השני הוא לקוחות פרטיים שמעוניינים ב"סטרימר" זול למערכות בידור ביתי, והשלישי הוא מייקרים שזקוקים לכוח חישוב ניכר עבור פרויקט טכנולוגי מורכב, כגון עיבוד נתונים ממצלמה עבור רובוט, שרת מרכזי לניהול בית חכם וכדומה.

 

מבחינת הלקוחות משני הסוגים הראשונים, המחשב צריך להיות פחות או יותר "קופסה שחורה" שפשוט עובדת. עבורם מציעה SolidRun את דגמי CuBox-i בעלי המארז הסגור והאסתטי. החומרה של דגמים אלה ושל דגמי ה-HummingBoard זהה למעשה, אך האחרונים קורצים ספציפית למייקרים ולמפתחים אחרים, שמעדיפים מערכות פתוחות שאפשר לשנות ולהתאים לפי הצרכים.

 

מתחת למכסה המנוע

נכון להיום מוצעים למכירה שלושה דגמי HummingBoard שנבדלים זה מזה בעוצמתם ובמגוון החיבורים שהם מציעים לחומרה חיצונית. דגם i2eX שקיבלתי לסקירה ושמוצג כאן הוא המשוכלל, החזק והיקר מבין השלושה – כמאה דולרים, לא כולל ספק כוח או כרטיס זיכרון MicroSD (שדרוש להפעלת המחשב, ומגיע עם מערכת ההפעלה Android 4.4 כברירת מחדל).

 


HummingBoard i2eX - מפרט טכני

HummingBoard i2eX - מפרט טכני
מעבד i.MX6 Dual (ליבה כפולה) של Freescale, 1GHz
זיכרון 1GB @ 1066MHz
GPU GC2000
חיבור Ethernet 10/100/1000
USB 2.0 2 חיבורים רגילים, 2 בחיבור Internal
פלט לצג HDMI (1080p), LVDS
שמע דרך ה-HDMI, וכן סטריאו אנלוגי + MIC in
חיבורים נוספים mSATA II, PCI Express Gen 2, MIPI CSI-2, IR Receiver, UART, GPIO, I2C, SPI

 

המפרט מרשים, טוב מזה של רבים מהמתחרים – אך כמובן, חסר משמעות ללא מערכת הפעלה שמסוגלת לנצל אותו כראוי, ועל נקודה חשובה זו ארחיב מיד. לפני כן, יש לציין שלמרות ממדיו הקטנים של ה-HummingBoard, שלל החיבורים הפיזיים שבו מאורגנים כך שהם אינם צפופים מדי או מפריעים זה לזה – דבר שאינו מובן מאליו בעולם המחשבים הקטנים. כמו כן, במחשב זה – כמו בכל מחשב שמערכת ההפעלה שלו יושבת על כרטיס SD – חשוב להצטייד בכרטיס איכותי בעל מהירות כתיבה/קריאה גבוהה: היכולות של כרטיס הזיכרון מהוות חסם עליון לביצועים של המערכת כולה.

 

הצד התחתון של הלוח. משמאל, כרטיס זיכרון עם מערכת הפעלה  (צילום: עידו גנדל) (צילום: עידו גנדל)
הצד התחתון של הלוח. משמאל, כרטיס זיכרון עם מערכת הפעלה (צילום: עידו גנדל)

 

מערכות הפעלה

את ה-HummingBoard אפשר לרכוש כאמור עם מערכת ההפעלה אנדרואיד, אך הביצועים של השילוב הזה מאכזבים: המערכת מקרטעת ואיטית מדי, גם בהתחשב בשיפור המסוים שמושג בהפעלות חוזרות. האפליקציות עובדות יפה, אך זמן הטעינה והמעבר ביניהן לא מתקרב לסטנדרטים של סמארטפון מודרני טיפוסי.

 

אופציה נוספת היא לבחור הפצת לינוקס כלשהי ולהתקין אותה לבד על כרטיס הזיכרון. בדף הרלוונטי מוצעות מספר אפשרויות עם קישורים והסברים מתאימים, אך חשוב מאד להבהיר שכל האפשרויות הללו – נכון לזמן כתיבת שורות אלה – הן לא יותר מגרסאות חלקיות בשלבי ניסוי. המחשב הזה אינו מחשב רגיל, והפצות הלינוקס השונות שמיועדות למחשבים רגילים לא יעבדו עליו כלל. קיימת אמנם קהילה ערה של מפתחים שעובדים על התאמתן ל-HummingBoard, אך עדיין אין מערכת הפעלה יציבה שיודעת לנצל את מלוא החומרה .

 

אם תבחרו, למשל, ב-Ubuntu, תגלו שהיא מבוססת על גרסה 11 העתיקה, וכמובן שניסיון להוריד עדכונים מומלצים (ורגילים) מהרשת ישבית אותה לגמרי. המערכת שמבוססת על OpenSUSE נראית מעולה על המסך, אך עדיין אינה "יודעת" לגשת לפיני ה-GPIO השימושיים למייקרים, ואילו Debian Jessie תתעקש, למשל, שהמקלדת שלכם היא מקלדת בריטית ותגיב באופנים לא צפויים לחלק מהמקשים, אלא אם תחפרו עמוק במערכת הקבצים ותשנו ידנית איזו הגדרה עלומה בקובץ נידח.

 

סביבת פיתוח, משחק ודפדפן ב-HummingBoard עם מערכת ההפעלה Debian  (צילום: עידו גנדל) (צילום: עידו גנדל)
סביבת פיתוח, משחק ודפדפן ב-HummingBoard עם מערכת ההפעלה Debian (צילום: עידו גנדל)

 

אם השמות הנ"ל לא אומרים לכם כלום, ואתם מכירים את לינוקס רק מהטוקבקים שאומרים ש"בלינוקס זה לא היה קורה", ההמלצה לצערי היא להתרחק בינתיים מה-HummingBoard: לא ייצא לכם ממנו דבר מלבד תסכול. לעומת זאת, אם אתם מסוג האנשים שמחזיקים בובה של Tux על שולחן העבודה, ייתכן שתיהנו מאד לקחת חלק בפיתוח התוכנה וההגדרות עבור המחשב הלא-שגרתי הזה.

 

ניסוי כלים

כדי להדגים מה מייקרים יכולים לעשות עם מחשב שכזה, כתבתי תוכנה פשוטה בשפת פייתון למשחק "נחש את המספר", שלא רק כותבת על המסך אם הניחוש גבוה או נמוך מדי, אלא גם מפעילה דרך ה-GPIO נוריות LED חיצוניות בצבע כחול או אדום, בהתאמה. 

 

 

למתעניינים, קוד המקור נמצא כאן. ואת מיפוי הפינים בלוח אפשר למצוא פה. עם קוד מורכב יותר אפשר יהיה לקרוא מידע מחיישנים שמחוברים למחשב ולנתח אותו, להפעיל מכשירים שונים בבית לפי פקודות שמועברות דרך האינטרנט, לנהל מופעי אורות ומדיה מורכבים, להפעיל רובוטים חכמים ועוד.

 

צריך להתייצב

זו אינה הפעם הראשונה שמוצר כזה יוצא לשוק לפני שיש לו מערכת הפעלה שלמה ויציבה, וחבל שגם חברת SolidRun בחרה בדרך הזו, מכיוון שה-HummingBoard שלה יכול היה להיות כבר היום המרצדס של המחשבים בלוח-יחיד. לשימוש כסטרימר בלבד, הוא יקר יותר מחלופות סבירות – וככלי עבודה שימושי באמת למייקרים, הוא מתאים בינתיים רק לאלה שמכירים את לינוקס ממש לעומק, ושיש להם זמן וכוח להתעסק בהגדרות שלו. לכל האחרים מוטב לחכות עד שתופיע מערכת מבוססת ובדוקה שתיתן מענה מלא גם למשתמש הטיפוסי.

  

 (צילום: עידו גנדל) (צילום: עידו גנדל)
(צילום: עידו גנדל)

 

למידע נוסף על מחשבי לוח-יחיד ועבודה איתם, ועל מייקינג באופן כללי, אתם מוזמנים להצטרף לפורומים של makers.co.il

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו גנדל
מיני שצריך מערכת הפעלה
צילום: עידו גנדל
מומלצים