שתף קטע נבחר
 

ריבית אפסית על הפיקדון: מה עושים עם הכסף?

הריבית שמעניקים הבנקים על פיקדונות הציבור נמוכה במיוחד, ברקע הריבית האפסית השוררת במשק. אילו אלטרנטיבות עומדות בפנינו?

לפני שלושה שבועות הפחית בנק ישראל את הריבית לרמת שפל היסטורית של 0.25% והותיר את משקי הבית בישראל במלכוד: מה עושים עם הכסף כשהריבית על הפיקדון בבנק שואפת לאפס?

 

  • לקורס על כלכלה ושוק ההון - לחצו כאן

 

בעיה זו מקבלת משנה תוקף לאור העובדה שהאינפלציה לבדה צפויה לשחוק את ערך הפיקדונות שלנו. על מנת להשיג ריבית גבוהה יותר מפיקדון בנקאי, עלינו לפנות למכשירי חיסכון ברמות סיכון שונות, חלקן סולידיות מאוד בדומה לפיקדון וחלקן פחות אך מגלמות פוטנציאל לתשואה גבוהה יותר.

 

הפתרונות המרכזיים העומדים בפני מרבית החוסכים בישראל (אלו שאינם מעוניינים להשקיע את כספם במכשירים פיננסיים מסובכים ומורכבים) הם קרנות נאמנות ותעודות סל. מכשירים אלו מאפשרים לכל חוסך גישה לניירות ערך הנסחרים בבורסה - כלומר מניות ואגרות חוב, ללא צורך בהבנה עמוקה כיצד בוחרים בנייר ערך מסוים.

 

בחינה של מאפייני המשקיע הישראלי מראה כי הרוב המוחלט של כספי החוסכים בישראל מושקע באפיקים סולידיים כאשר מכשיר מרכזי בשוק ההון לצורך זה הוא קרן נאמנות. מכשיר זה הינו מעין שותפות בין משקיעים שנותנים את כספם למנהל השקעות מקצועי ובעל ניסיון כדי שינהל עבורם את הכסף בנאמנות.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
 

יש סוגים רבים של קרנות נאמנות: מנייתיות, אג"חיות, משולבות ועוד. בדומה לתעודות סל, קרנות הנאמנות נתונות לפיקוחה של הרשות לנירות ערך, מה שמבטיח ביטחון יחסי למשקיע. בנוסף, העלויות הנלוות להשקעה בקרנות נאמנות נמוכות בדרך כלל מאלו הכרוכות בהשקעה ישירה בשוק ההון. לכן, רבים מיועצי ההשקעות מתייחסים לקרן נאמנות כאל השקעה חכמה ותחליף לתיק מגוון.

 

מאחר וקרנות הנאמנות מטבען משקיעות במגוון רחב של ניירות ערך, הן מעניקות פיזור רחב למשקיעים מבלי שיצטרכו לקנות בעצמם את כל ניירות הערך ולשאת בעמלות הקנייה והמכירה. עם זאת יש לדעת כי קרנות הנאמנות גובות דמי ניהול הידועים מראש.

 

תחליף סולידי לפיקדון הבנקאי

כיום יש מגוון רחב של קרנות נאמנות שלכל אחת מהן מדיניות השקעה משלה. מצד אחד, המבחר הגדול מאפשר לכל חוסך לבחור את הקרן שמתאימה לו. מצד שני, אותו שפע של היצע מוצרים מצריך שימוש בגורם מקצועי כדוגמת יועץ ההשקעות בבנק על מנת לברור בין החלופות השונות ולבחור את האפשרות המתאימה ביותר עבורנו.

 

לאלו המחפשים השקעה סולידית בדומה לפיקדון הבנקאי, אך עם אפשרות לתשואה קצת יותר גבוהה, כדאי לדעת בתוך עולם קרנות הנאמנות, קיימת קטגוריה בולטת שמהווה למעשה תחליף לפיקדון הבנקאי.

 

קטגוריה זו מכונה "קרן כספית". מכשיר זה הוא למעשה קרן נאמנות שבדומה לקרנות נאמנות אחרות, משקיע את כספם של מספר רב של אנשים, ובכך מאפשרת לציבור המשקיעים ליהנות מיתרון לגודל. יתרון זה בא לידי ביטוי בכך שהודות לסכום הנכבד שהקרן מנהלת, היא מקבלת תנאים טובים יותר בבנק מאשר החוסך הבודד. בדרך זו גם למי שאין סכומים גדולים לחיסכון יש אפשרות לקבל את הריבית המקסימלית. נכון להיום, הקרנות הכספיות בישראל מנהלות למעלה מ-60 מיליארד שקלים.

 

בדומה לקרנות נאמנות אחרות, גם הקרן הכספית נזילה ברמה יומית וניתן למשוך ממנה את הכסף בכל יום בו נערך מסחר בבורסה. בנוסף, בדרך כלל הקרן הכספית מהווה גם "מגן מס" מכיוון שהמס מחושב על הרווחים הריאליים בעוד המס בפיקדון הבנקאי מחושב על הרווחים הנומינאליים. במילים אחרות, בקרן כספית המס משולם רק לאחר קיזוז האינפלציה מהרווח ולכן המס על משיכת כסף מקרן כספית יהיה בדרך כלל נמוך יותר מאשר המס על משיכת פיקדון.

 

יותר סיכון עם אפשרות ליותר תשואה

חשוב להבין, כי רמות הסיכון בקרנות ובתעודות הסל משתנה בין סוגי הנכסים השונים ולכן חשוב להתאים את סוג ההשקעה לאופי החוסך. למשל, חוסך המעוניין בחשיפה לשוקי המניות בארץ ובעולם, עשוי למצוא פתרון בתעודות סלו המציעות פתרון השקעה מפוזר מאוד שבו הכספים עוקבים אחר מדד מניות מוכר כמו ת"א 25 או S&P 500 בארה"ב, ולמעשה מחקים את ביצועיו.

  

אותה בחירה צריכה להיעשות בהתאם למספר כללי אצבע: בחינת רמת הסיכון הרצויה עבורנו, תיאום ציפיות מראש לגבי פוטנציאל הרווח, מי מנהל את הקרן שלנו ומה היכולות שלו, כלומר, מה הותק והניסיון של מנהלי ההשקעות בקרן ומהם משאבי המחקר העומדים לרשותם. כמובן שיש לברר גם את עלויות ההשקעה כפי שעולה מדמי הניהול בקרן.

 

ניתן לבקש מיועץ ההשקעות להשוות את תשואת הקרן בשנים האחרונות לקרנות דומות ולמדד היחס. חשוב לבחור במדד המתאים. לדוגמא, אם ההרכב ההשקעות בקרן הוא 90% אג"ח ו-10% מניות, מדד היחס צריך להלום מדיניות זו: 90% מדד אג"ח כללי ו10% מדד ת"א 100.

 

חשוב לבחון את תשואת הקרן בטווח הארוך של שנה לפחות ולא ברמה היומית או השבועית. השוואה זו קלה לביצוע, המידע זמין מאוד וניתן למצוא בקלות ביצועים של קרנות לצד מדדים ומניות באתרים כלכליים רבים. יחד עם זאת, צריך תמיד לזכור שתשואת העבר לא בהכרח מהווה ערובה לתשואת העתיד.  

 

הכותב הוא הכלכלן הראשי של בית ההשקעות פסגות

 

האמור לעיל אינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות שייעשה על ידי בעל רישיון בהתאם לצרכים המיוחדים של כל אדם ו/או המלצה לרכישת קרנות ו/או תעודות סל, שתיעשה על פי תשקיף בלבד. המידע נכון למועד פרסומו ועשויים לחול בו שינויים. פסגות עוסק בשיווק השקעות בשיווק פנסיוני ולא בייעוץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כסף
צילום: shutterstock
אורי גרינפלד. פסגות
מומלצים