שתף קטע נבחר

כך תנקו את הרצפה והמטבח מבלי לגרום נזק

שימוש לא נכון בחומרים בניקיון הבית עלול לגרום לנזק ולהוצאה מיותרת - המקצוענים מסבירים כיצד לנקות את הרצפה, המטבח וגם את חדר האמבטיה

אתם רוצים שהבית יהיה מצוחצח לחג, אבל מדף חומרי הניקוי בסופר נראה לכם מאיים? אל תהמרו. אם אתם לא בטוחים שחומר הניקוי מתאים למשטח, פשוט אל תשימו אותו בעגלה. הנזק שיכול להיגרם לכם לא שווה את הפזיזות והאלתור בתחום הניקיון. יש חומרים שנראים תמימים למדי, כמו אקונומיקה, שיכולים להרוס לכם את כל הריצוף בבית. קבלו עצות מכמה בעלי מקצוע בתחום הניקיון. הכוכבת הראשית שגילינו, אגב, היא אבקת הכביסה, שמתפקדת כפתרון כללי ומומלץ למרבית אזורי הניקוי בבית.

 

עוד בנושא:

ניקיון דירה - מדריך למתחילים

איך עושים ניקיון יסודי

למחירון הניקיון המלא

 

רצפה

אז איך ננקה את הרצפה בלי להזיק לה? ערן בנעזרי מב. הדר ניהול ואחזקות בע"מ מסביר: "חשוב לדעת בוודאות באיזה סוג רצפה מדובר לפני שמנקים אותה. עלות החלפת רצפה היא גבוהה יחסית, ולכן חבל להרוס אותה עם חומרי ניקוי לא מתאימים. אקונומיקה היא בעצם כלור והחומר חומצתי וברמת ריכוז מאוד גבוהה ובהחלט יש להיזהר ממנו. אסור להשתמש באקונומיקה כשמדובר ברצפת שיש או אבן או טרסה, שזו רצפה טבעית שסופגת את חומרי הניקוי החומצתיים, ויכולה לגרום לנזק בלתי הפיך לרצפה".

 

ומה עם סוגים אחרים של רצפה? "אם מדובר ברצפת פרקט", מוסיף בנעזרי, "אסור לשפוך עליה מים בשום אופן. אסור גם להשתמש בסמרטוט ספוג במים, אלא אך ורק בסמרטוט לח, כי הפרקט סופג את המים וגורם לנפיחות ולעיוות צורת הפרקט. כשמדובר ברצפת קרמיקה, ניתן לנקות אותה עם מרבית חומרי הניקוי, כולל אלו החומצתיים, כי היא מאוד עמידה".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

לגבי רצפה מגרניט פורצלן (קרמיקה), אומר יוסי כהן מאביב המנקה, כי יש כאלו שעושים טעות ומשתמשים בווקסולין לניקוי הרצפה.

 "במקרה כזה נוצרת מעל הקרמיקה שכבת שומן, והדרך הכי טובה להסיר אותה היא באמצעות תמיסה המורכבת משתי כוסות מים חמים ומאבקת כביסה", הוא אומר. "זה עוזר גם לנקות את הרובה שבין המרצפות. חברות ניקיון מסירות את שכבת השומן הזו עם חומר מסיר שומנים, אך בהחלט ניתן לעשות זאת לבד".

 

בנעזרי מוסיף: "לעתים מצטברים כתמי חלודה על הרצפה, הנגרמים כתוצאה ממגע מים בעת שטיפת הבית עם רהיטים שהרגליים שלהם עשויות מברזל, ושממוקמים במקום קבוע בבית. כתמים אלו ניתן להסיר גם כן באמצעות אבקת-כביסה (גם כאן מומלץ להשאיר את אבקת הכביסה למשך כ-15 דקות ורק אז לשפשף ולהסיר את הכתם). אם מדובר בכתם חלודה על רצפת שיש, לא בטוח שניתן יהיה להסיר אותו, אלא יידרש ליטוש לאבן".



 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מטבח

ומה עם המטבח? בנעזרי: "כשמדובר בניקיון משטחי נירוסטה, הרי שהניקיון שלו קל יחסית בהשוואה לשאר המשטחים. יש חומר מבריק ייעודי לנירוסטה, וניתן לשפשף את משטח הנירוסטה עם סקוטש עדין. מומלץ לנגב את המשטח רק עם מטלית מיקרופייבר, על מנת לא להשאיר על המשטח סיבים".

 

איך לנקות את המטבח? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
איך לנקות את המטבח?(צילום: shutterstock)

 

הוא הוסיף כי "כשמנקים את כיור המטבח, ניתן להשתמש באבקה שבה משתמשים להדחת הכלים במדיח, שהיא מבריקה את הכיור היטב. אפשרות נוספת, לניקוי כתמים בעייתיים יותר היא לשפוך כלור ריחני ולהשאיר אותו על הכיור למשך שעתיים, ורק לאחר מכן לנקות עם סמרטוט. כשמדובר בכתמי שמן שנשארו כתוצאה מהשארת סירים ומחבתות במשך זמן רב בכיור, או להסרת רטבים שהותירו כתמים בכיור, ניתן לשפוך חצי כוס של אבקת סודה לשתייה, מעליה לשפוך חצי כוס חומץ, להמתין כחצי שעה, לאחר מכן לשפוך מים רותחים ולשפשף עם סקוטש".

 

בנעזרי אמר עוד כי הכתמים שהכי קשים לניקוי באזור הכיור הם כתמי תה וקפה. "יש להשרות אותם במים חמים עם סודה למשך כל הלילה, ולנקות רק למחרת עם סקוטש", הוא אמר.

 

אמבטיה

כשמדובר בניקוי ברזים, אומר בנעזרי: "יש להימנע מניקוי הברזים באמצעות חומר ניקוי חומצתי המיועד לניקוי האסלה.

 אמנם בשלב הראשוני יש אפקט מצוין לחומר, כי הוא מנקה מאוד טוב ומסיר חלודה ואבנית, ויוצר מראה מבריק, אבל לאחר כמה שעות אפקט החומצה משפיע לרעה על הברז, וגורם לנזק בלתי ניתן לתיקון".

 

כשמנקים את כיור האמבטיה ואת קירות החרסינה שבו, מומלץ לפזר אבקת כביסה ולשפשף את המשטחים עם סקוטש רגיל, כמו זה שאתם משתמשים בו לניקוי כלים - מוסיף בנעזרי. "בייחוד אחרי שיפוץ או צביעה מצטברת אבנית וסיד על המשטחים האלו. לרוב, אבקת כביסה פותרת את הבעיה. יש להמתין רבע שעה על מנת שהחומר הפעיל באבקה יסיר את הכתמים, ואז לשטוף עם מטלית לחה".

 

ואיך לנקות נכון את חדר האמבטיה? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ואיך לנקות נכון את חדר האמבטיה?(צילום: shutterstock)

 

כשמנקים אזורים באמבטיה שאינם מחופים בחרסינה, ובהם הקיר צבוע בצבע או בסיד, ניתן להשתמש בחומר מסיר שומנים או מסיר אבנית, להשהות אותו על הקיר למשך כמה דקות, לשפשף באמצעות סקוטש ולאחר מכן לנגב עם מטלית לחה. בנעזרי: "ניתן לחזור על הפעולה מספר פעמים. מרבית כתמי העובש השחורים והעיקשים יוסרו בשיטה זו".

 

הוא הוסיף כי ניתן לנקות כתמי רובה שהצטברו בין החרסינות או הקרמיקות שעל קירות האמבטיה בעזרת אבקת כביסה. "כאן מומלץ להשתמש בברזלית עדינה לשפשוף לאורך הרובה, כי סקוטש עדין לא יעזור", הוא אמר.

 

כהן המליץ עוד: "את הכלים הסניטריים ניתן לנקות באמצעות חומצת מלח. יש להקפיד על שימוש בכפפות ידיים על מנת להגן על העור, כי זהו חומר חזק יחסית.

 מומלץ להשרות את החומר כ-5 דקות על הכלים הסניטריים, ולאחר מכן לנקות עם סקוטש או עם מברשת גסה. מרבית כתמי האבנית יוסרו בשיטה זו".

 

אם אתם לא מתכוונים להשקיע בצחצוח הבית ומעדיפים שחברת ניקיון מקצועית תעשה את כל זה עבורכם עדיין כדאי להיות צרכן זהיר וביקורתי. במוקד השירות של המקצוענים אומרים: "גם מול חברת הניקיון כדאי לשאול איך הם עובדים ועם אילו חומרי ניקיון כדי שלא יגרם נזק לבית. בנוסף חברת ניקיון למשל שתציע לכם פוליש ווקס על ריצוף גרניט פורצלן, שזהו הריצוף הפופולרי היום בישראל, מיד תדעו שהיא לא מקצועית ורוצה להוציא מכם כסף שכן זהו טיפול לא יעיל כלל לסוג הריצוף הזה".

 

הכתבה הבאה בסדרה: איך מנקים את הקירות, החלונות והריהוט

 

מחפשים מקצוען שינקה במקומכם? לרשימת המומלצים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מנקים לחג. אילוסטרציה
צילום: shutterstock
מומלצים