שתף קטע נבחר

160 אלף דפים: נדחתה הכרעה במשפט מובארק

נשיא מצרים לשעבר הובא עם בניו ושר הפנים לשעבר לבית המשפט בציפייה לשמוע את ההכרעה במשפט חוזר - אך השופט קבע מועד חדש. "העם שם את מבטחו בנו", אמר השופט ותירץ את הדחייה בכמות המסמכים העצומה

יום הדין - לא היום: נשיא מצרים לשעבר חוסני מובארק, בניו גמאל ועלא, שר הפנים לשעבר חביב אל-עדלי ונאשמים אחרים הובאו היום (שבת) לבית המשפט בקהיר, אבל במפתיע הודיע השופט מחמוד א-רשידי כי ההכרעה במשפט החוזר לא תימסר היום. כל הנאשמים, ובהם גם ששת עוזריו ואיש העסקים הנמלט חוסיין סאלם, ציפו לשמוע את ההכרעה, אבל ייאלצו לחכות ל-29 בנובמבר.

 

השופט הסביר את הדחייה בצורך להשלים את כתיבת הנימוקים לגזר הדין. במהלך הדיון אמר השופט כי "מדובר בתיק של המולדת והעם שם את מבטחו בנו, השופטים". במהלך הדיון הוצגה סקירה מצולמת שבה היה ניתן לראות את הכמות העצומה של המסמכים שחבר השופטים היה צריך לעיין בהם בתיק - בסביבות 160 אלף דפים.

 

 
לאזור בית המשפט הגיעו בני משפחותיהם של הקורבנות במהומות לפני שלוש שנים, והפגינו מול תומכיו של מובארק. עם ההודעה על הדחייה פרצו עימותים מחוץ לבית המשפט בין הצדדים. קרובי ההרוגים טענו כי הדחייה נועדה להכשיר את הקרקע לזיכויו של מובארק. השופט אמר בדיון כי עוד בתחילת המשפט הבטיח שימסור נימוקים מלאים לפסק הדין עבור כל נאשם. לדבריו, דחה את ההכרעה כדי להמשיך בעיון במסמכים ובכתיבת הנימוקים.
 

מובארק ואל-עדלי הורשעו בעבר בהרג מאות מפגינים במהלך מהפכת 25 בינואר 2011, ומשפטם החוזר שלהם ושל יתר הנאשמים כולל גם אישומים של ניצול כספי ציבור ומכירת גז טבעי לישראל במחירים מוזלים ממחיר השוק הבינלאומי. לפי התקשורת המצרית, לא ניתן יהיה לערער על פסק הדין שיינתן, כי מדובר בערכאה אחרונה

 

מובארק עמד לראשונה למשפט באוגוסט 2011, וביוני 2012 נידון למאסר עולם - 25 שנה בכלא המצרי. שר הפנים שלו אל-עדלי קיבל עונש דומה. ששת עוזריו של אל-עדלי ושני בניו של מובארק זוכו. גמאל ועלא מובארק נותרו עדיין במעצר מנהלי בשל מעורבותם בפרשיות שחיתות אחרות.

מובארק מובא על אלונקה, היום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מובארק מובא על אלונקה, היום(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

גזר הדין לא ריצה את מחנה מובארק וגם מתנגדיו. תומכיו של הנשיא שהודח במהפכה לא אלימה סברו כי העונש שקיבל חמור מדי, ואילו משפחות המפגינים ההרוגים לא הסתפקו בפחות מעונש מוות ורצו לראות אותו מוצא להורג. מסיבה זו גם התביעה וגם ההגנה ערערו על החלטת השופט. בפברואר 2013 הפתיע בית המשפט לערעורים את כולם כשהורה לקיים משפט חוזר לראיס לשעבר וליתר הנאשמים.

 

בעיתון המצרי "אל-יום א-סאבע" סיפרו כי מובארק ניצל את היממה שלפני ההכרעה לקריאה בקוראן. רעייתו של מובארק, סוזאן, החליטה על פי העיתון שלא להגיע לבית המשפט כדי לא לראות מקרוב את בעלה ואת שני בניה בתוך כלוב הנאשמים.

המפגינים חיכו בחוץ. יחזרוב שוב בעוד חודש (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המפגינים חיכו בחוץ. יחזרוב שוב בעוד חודש(צילום: AFP)

לאורך כל התקופה שבין משפטו הראשון לתחילת משפטו החוזר פורסמו במצרים דיווחים רבים על החמרה במצבו הבריאותי של מובארק. פעם אחת דווח שהוא עבר התקף לב, ופעם אחרת דווח שהוא סבל ממוות קליני. במפתיע, או שלא במפתיע, במהלך המשפט החוזר ניכר כי מצבו של מובארק השתפר, אף שהוא נעדר מכמה דיונים ואפילו שבר את רגלו בדרכו לשירותים בבית החולים הצבאי.

 

במהלך הדיונים החל מובארק להאזין להם מכיסא - ונטש את האלונקה. בדיון האחרון והמסכם אף השמיע הנשיא המודח בקולו נאום הגנה יוצא דופן שבו ניסה לדבר אל לבם של השופטים: "אני מתקרב לסוף חיי. ייתכן שאלה דבריי האחרונים בפומבי". הוא גם הבהיר כי לא נתן הוראה לירות במפגינים. "פרשתי ממשרת הנשיאות כדי למנוע שפיכות דמים. אקבל כל גזר דין שייפסק נגדי", אמר. 

 

בכל מקרה, מובארק ובניו מרצים עונשי מאסר בגין פרשות אחרות שקשורות לשחיתות שלטונית. אחת המוכרות שבהן היא פרשת "גניבת הכספים מארמון הנשיאות". מובארק נידון בחודש מאי האחרון לשלוש שנות מאסר, וכל אחד מבניו נידון לארבע שנים בכלא. השלושה גם נקנסו בסכום של יותר מ-125 מיליון לירות מצריות (61 מיליון שקלים) - סכום שמשתווה, לפי התביעה ובית המשפט לכסף שנגנב.

 

בתקופת משפטו הראשון של מובארק, אז היו מוחמד מורסי ו"האחים המוסלמים" בשלטון, בציבור המצרי לא ביטאו חיבה רבה לראיס ולאנשי המשטר הישן. אלא שמים רבים זרמו מאז בנהר הנילוס. משטרו של הנשיא מורסי הופל בחודש יולי בהפיכה צבאית והוחלף על ידי מפקד הצבא לשעבר, עבד אל-פתאח א-סיסי, ומאז נרשמה עלייה בתמיכה במובארק ונשמעו לא פעם קולות שקראו להעניק לו חנינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים