שתף קטע נבחר
 

התלבטויות לשנה החדשה

ושוב: ישראל או ניו-יורק?

בתחילת אוגוסט, רעייתי טל ואני עברנו לגור בישראל לפרק זמן של ארבעה חודשים. אחד הדברים הראשונים שרכשנו בהגיענו הייתה קונכיה. 1,600 ש"ח פלוס מע"מ והנה אנו בעלים גאים של רהיט עגול, בקוטר של כשני מטרים, מזמין לישיבה מוצלת על גבי כריות תפוחות. אני יושב בקונכיה, בדירת גן בישראל, עם מחשב נייד וכוס דיאט קולה ומכין טור לגיליון ראש השנה של "ידיעות אמריקה".

 

במהלך 16 שנות מגורי בניו-יורק, פגשתי מאות ישראלים שעברו לניו-יורק ונפרדתי ממאות ישראלים שחזרו לגור בישראל. בעבודתי המקצועית ובמסגרת הקהילתית שאני מוביל, אני משמש, לעיתים תכופות, כיועץ בהתלבטויות הקשורות במקום המגורים הכדאי: כאן או שם? ערב ראש השנה תשע”ה בפתח, וההתלבטויות הרבות מגיעות במלוא עוזן גם אל ביתי שלי. בבואי לכתוב, הדבר הראשון שעולה בדעתי הוא להכין רשימה של האמירות התכופות אותן שמעתי מקהל המתלבטים ולבחון עד כמה הן רלבנטיות עבורי באופן אישי. מאז שנרגע העיסוק בשאלת המוסריות של הבחירה שלא לגור בישראל, קל לי יותר להתבטא בנושאים אלה גם באופן ציבורי.

 

ובכן, למה ישראל?

 

"מזג אויר ומשפחה", אלו שתי תשובות סטנדרטיות איתן עונים ישראלים רבים לשאלה, למה המגורים בישראל עדיפים על החיים בניו-יורק.

 

באופן אישי, יש לי בעיה להשתכנע משתיהן. רוב משפחתי, לרבות אבי, חמישה מששת אחי ועשרה משישה-עשר אחייני גרים בארה"ב. אמי, שהיוותה מרכז אישי חזק עבורי בישראל, נפטרה באביב האחרון, ואחייני בישראל עסוקים בלימודיהם בתיכון ובאוניברסיטה או נמצאים במהלך השירות הצבאי. גם נושא מזג האוויר לא מאוד משכנע אותי, כיוון שמי שמכיר אותי יודע שאני חיה של ארבע עונות: בחורף אני נהנה מגלישה בשלג, בקיץ מטיולי אופנועים, ובסתיו ובאביב תמצאו אותי בטיולי שלכת ופריחה.

 

הסיבה האמיתית עבורי להעדיף מגורים בישראל על פני מגורים בניו-יורק, וזו שבסופו של דבר עשויה להחזיר אותי באופן קבוע לישראל, היא הסיבה שאני ישראלי. אנסה להסביר בהמשך.

 

אבל למה ניו-יורק?

 

התשובות לשאלה זו מגוונות יותר, אבל ניתן לקבץ אותן תחת שלושה נוסחים בסיסיים:

 

1. "כי רק בניו-יורק אוכל להתקדם".

אני מבין היטב את החברים שהגיעו לניו-יורק ללימודים או כדי לטפס בסולם הקריירה. גם אני חוויתי לימודים מתקדמים בניו-יורק וגם אני טיפסתי וטיפסתי, עד שהגעתי למה שעבורי היא הפיסגה בתחום המקצועי בו בחרתי.

 

2. "כי נמאס לי מהמצב הכלכלי בישראל".

בשנה האחרונה גברה הנטיה בישראל לצייר את הסיבה המרכזית להגירה ממנה בהקשר של נסיבות כלכליות. חלקתי את דעתי באופן אישי עם מתן חודורוב בעקבות סדרת הכתבות בערוץ 10, אותן מצאתי בעיתיות, עם גדעון רייכר בעקבות אחד הבלוגים התכופים שלו בגנות ההגירה, ועם יאיר לפיד בעקבות הפוסט המפורסם מהונגריה, המגנה ישראלים שבחרו לעבור לגור באירופה הישנה. אני לא מונה את עצמי עם אלה המבקשים לעשות 'קופה' ולחזור לארץ עם 'חבילה'. אני מאמין בגישה הגורסת כי עושרו של אדם הוא דבר סוביקטיבי הקשור יותר במה שיש לשכנים מאשר למה שיש לאותו אדם בבנק; לדעתי דווקא ישראלים הגרים בניו-יורק חשים 'ענייים' יותר ביחס לשכניהם, הרבה יותר מאשר במקרה של ישראלים הגרים בישראל. במילים אחרות, אפשר להיות ולהרגיש עשירים בישראל באותה מידה כמו בניו-יורק.

 

3. "כי נמאס לי מהפוליטיקה הישראלית".

דווקא השנים האחרונות הביאו לכנסת פוליטיקה שהיא פלורליסטית, אינטליגנטית ורעננה יותר מאי פעם. הכנסת הנוכחית כוללת לא מעט צעירים אשר יצאו לרחובות בקיץ 2011, כך שלסדר היום מועלות שאלות חברתיות עקרוניות, אשר צברו אבק במשרדי הממשלה בעשורים האחרונים. אני מסכים עם אלה הטוענים שאנחנו בתחילתו של דור הזהב של הפעילות הציבורית והקהילתית בישראל ושכעת יש גם מקום ליזמים חברתיים וקהילתיים, לזרמים שונים ולעמותות במדינת ישראל. עם הגברת היכולת האישית לשנות את המצב הציבורי בישראל, אני מאמין שטענות המאס בפוליטיקה הישראלית ישמעו פחות ופחות, ואפילו שבקרוב נשמע על אנשים החוזרים לישראל בגלל ש'רק בישראל אפשר באמת לעשות שינוי!'.

 

אז איפה אני בסיפור הזה?

 

ההתלבטות הגדולה בין החיים בישראל לחיים בניו-יורק מונעת אצלי מנושאים הקשורים לרצון למצות את הפוטנציאל האישי שלי, להיות בקשר קרוב לבני המשפחה ולחברים שלי, לחוות ריגושים תרבותיים, עסקיים וחברתיים, להמשיך להיות מחובר לזהות הישראלית ולזהות היהודית שלי ולגדל את ילדיי עם ערכים דומים לאלה שלי.

 

ב-2008 פגשתי את טל והתאהבתי. לטל שורשים ישראלים חזקים ומשפחה המתגוררת בישראל, כולל שתי אחייניות מקסימות שנולדו לאחר שטל עברה לגור בניו-יורק לפני ארבע שנים. בימים אלה, אני שוב חווה את הקושי הרב בבניית בית מחוץ לישראל, הפעם דרך עיניה של טל. כשנודע לנו בינואר האחרון שטל בהריון, התחלנו בדיון ארוך בשאלה האם אנו רוצים שבתנו הבכורה תוולד בניו-יורק או בישראל. בעוד שכל השיקולים הרציונליים דחפו לכיוון לידה במנהטן, השיקולים הרגשיים, הקשורים בזהות, בחיבור ערכי ובמשפחה, הובילו אותנו להחלטה ללדת בישראל. דברים אלו נכתבים כשבוע לפני תאריך הלידה המשוער ושהצפויה להתקיים בחדר היולדות של בית החולים בילינסון, בפתח תקווה.

 

אנו מתכננים לחזור לניו-יורק בדצמבר, במהלך חופשת הלידה. אני מאמין שסמוך לנחיתתנו כבר נתחיל, שוב, בהתלבטויות האם לחזור לחיים הישראליים בניו-יורק, או שמא, אחרי שנים רבות בניו-יורק, הגיע הזמן לנסות (ואולי להמציא) דפוס חדש של חיים גלובלים בישראל, מהקונכיה בחצר, עם מחשב נייד וכוס דיאט קולה.

 

שנה טובה ובהצלחה עם ההתלבטויות האישיות שלכם.

 

עורך הדין ארן היימן הוא שותף-מנהל במשרד שיבולת ויו"ר מועצה מקומית ניו-יורק

 

קהילה הוא מדור הנכתב על ידי פעילי מועצה מקומית ניו-יורק, ארגון הגג של הקהילות הישראליות השונות בניו יורק רבתי

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גילי גץ
אני ישראלי. ארן היימן
צילום: גילי גץ
מועצה מקומית ניו-יורק
מומלצים