שתף קטע נבחר

לטייל עם תרמיל במשקל נוצה: המדריך השלם

בחרו מחסה קל ומהיר להרכבה, שק שינה ותרמיל שלא שוקלים טונות, ומי אמר שצריך נעלי הרים גבוהות? אפק אדלר חזר מטרק בארה"ב ומביא למטיילים שביניכם את בשורת ה"אולטרה לייט"

כשהשתחררתי מהצבא חשבתי שאני יודע בדיוק איזה ציוד טיולים ארכוש לטרק המיוחל. אחרי הכל, שירתתי בקרבי, וחשבתי שאני יודע בדיוק מה אני רוצה לקחת (הרי על מה כבר אפשר לחשוב במארב?). והנה, בקיץ האחרון הגעתי לטרק על שם "ג'ון מיור" בקליפורניה והתבדיתי בגדול, לנוכח עולם ציוד הטיולים האמריקאי.

מטיילים, דעו את ציודכם (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מטיילים, דעו את ציודכם(צילום: רויטרס)

אל תטעו, במהלך הטרק נהניתי כמו שלא חוויתי בחיים. ראיתי נופים מדהימים ופגשתי אנשים מעניינים. החוויה של ללכת כמעט שבועיים לבד בטבע תישאר איתי לכל החיים. ובכל זאת, התרמיל הזכיר לי בכל צעד וצעד את המשקל (25 ק"ג). חשבתי לעצמי "אי אפשר ללכת בטבע יותר בקלות?", וכן, "אולי אני עושה את הטרק הזה, אבל במתכונת הזו הטרק לא מתאים לאנשים קצת יותר מבוגרים". וכך, תחביב הטרקים בארץ נשאר לבני ה-20-30 בלבד.

 

והנה, אחרי הטרק, בו ראיתי אנשים בני 50 ומעלה הולכים עם ציוד לא מוכר, ומאות שעות של שוטטות באתרים לחובבי טרקים, התחלתי להבין בציוד קל, קטגוריה המכונה בארה"ב "אולטרה לייט". שם, נהוג להציב את המשקל היבש (בלי מים ואוכל) של התרמיל על גרף, כאשר קטגוריית ה"אולטרה לייט" היא הקלה ביותר- לא יותר מ-5-6 ק"ג.

מון בלאן. בא לכם? (צילום: Shutterstock)
מון בלאן. בא לכם?(צילום: Shutterstock)

רציתם לעשות את "סובב המון בלאן", "שביל ישראל" או טרקים דומים? עם תרמיל כזה - כמעט כולם יכולים. המשקל הנמוך מוריד את העומס על הגוף במידה משמעותית וכך נחסכים כאבי כתפיים מהתרמיל וכאבי רגליים מההליכה. עובדה זו מאפשרת, אם רוצים, ללכת יותר ומהר יותר ומגבירה את ההנאה מהטרק. 

 

חשוב לציין כי כמות הציוד היא אינסופית ולכל בן אדם יש העדפות משלו. מטרתנו כאן לחשוף אתכם לסוגי המוצרים ולתחליפים על מנת שתיהנו כמה שיותר בטבע ותוכלו לסחוב דברים כמו יומן מסע או מצלמה כבדה בלי בעיה . מן הסתם, מי שירצה לסחוב מצלמה מקצועית לא יעמוד במשקלים הללו, אבל עם ציוד קל, אפשרי להביא אותה לטרק ללא בעיה.

 

אז איך עושים את זה?

נתחיל בארבעת המרכיבים הגדולים: מחסה, תרמיל, שק שינה ונעליים, ונשתדל שכל אחד מהם ישקול פחות מקילו. אם רוצים לעמוד ב-5 ק"ג - 3 ק"ג לארבעת המרכיבים הגדולים הוא יעד אפשרי.

 

מחסה: אוהל, ערסל, כילה או יריעה

בחירת מחסה תלויה רבות במזג האוויר. בקיץ הישראלי, כשחם מדי באוהל אני מסתפק בכילה נגד יתושים. ערסל עם רשת נגד יתושים הוא גם פתרון טוב במקומות מסוימים.

כילה נגד יתושים. מספיק בקיץ, פחות בחורף (צילום: אפק אדלר)
כילה נגד יתושים. מספיק בקיץ, פחות בחורף(צילום: אפק אדלר)

בחורף או בחו"ל אני אקח Tarp זוגי. זו יריעה הנתמכת בעזרת מקל הליכה (שבכל מקרה לוקחים) ויתדות. יריעות מסוימות חזקות יותר ועמידות יותר בפני מזג אוויר קשה מרוב האוהלים בשוק. יתרון נוסף של חלקן הוא זמן הקמה מהיר מאוד המאפשר לברוח מהגשם. הבחירה בגודל זוגי מאפשרת לי ורסטיליות גדולה - שני אנשים יכולים לישון ב-Tarp, ניתן לבשל בו במקרה הצורך ולהזמין אליו אורח.

 

חשוב לציין שאוהלים ויריעות בד"כ מיוצרים מניילון חסין גשם. חלופה נוספת היא "Cuben fiber". בד קל משמעותית אך יקר בהתאם (בכל זאת, פיתח אותו פיזיקאי גרעיני). לדוגמא,ה-"Duomid", עוד אחת מהיריעות של "Mountain Laurel Designs" שוקלת 375 גרם עם "Cuben fiber" לעומת גרסת הניילון.

 

שקי שינה מתחלקים באופן מסורתי לשני סוגים: פוך וסינתטי. בגדול, שקי שינה מפוך מחממים יותר לאותו משקל. החיסרון הוא סבילות נמוכה למים לעומת השק"ש הסינתטי. על קביעה זו מערערים מוצרים חדשים כמו שקי שינה סינתטיים חדשים וקלים כמו פוך או שקי שינה מפוך שעוברים תהליך כימי המאפשר לפוך לסבול מים ללא פגיעה בחימום. כיום יש באינטרנט מבחר רחב מאוד של שקי שינה וניתן למצוא ללא בעיה פריטים במשקל נמוך מקילו.

 

תרמילים

התרמילים המוכרים לנו הם אלה עם תמיכה לגב של חברות כמו North Face, Gregory או "Deuter". היתרונות של התיקים האלו הם שרידות גבוהה לאורך שנים, חלוקת תאים נוחה ויכולת לסחוב משקל כבד. החיסרון הוא משקל - לדוגמא, גרגורי בלטורו, תרמיל פופולרי בארץ, שוקל 2.5 קילו.

 

מצד שני, קיימים תרמילים ללא תמיכה, אשר נועדו למשקל של 15 קילו ומטה. תרמילים אלה בדרך כלל בנויים מתא בודד בצורת שק ותאים חיצוניים. המשקל שלהם נע בין 300 גרם ל900 גרם. לדוגמא, דגם "Gossamer Gear Gorilla" השוקל 737 גרם.

 

נעליים

בקטגוריית הנעליים, רבים טוענים כי כאשר סוחבים משקל נמוך, אין צורך בנעלי הרים כבדות. ולכן, הבחירה המועדפת בקטגוריית ה"אולטרה לייט" היא נעלי ריצת שטח המספקים אחיזה גבוהה.

 

אימרה ידועה היא שקילו על הרגליים שווה שלושה קילו על הגב בגלל המינוף של המשקל בהרמת הרגל. נהוג לקחת עוד זוג של נעליים, סנדלים או קרוקס לערב, על מנת לאוורר את הרגליים. קרוקס היא האופציה הקלה בעוד שסנדלים מאפשרים הליכה במעברי מים (ובחירה אופנתיות יותר).

 

חפצים נוספים שיקלו משמעותית על התרמיל

  • אולר קל וקטן כמו "swiss army compact" ולא לדרמן
  • מעיל פוך לעומת סופטשל או מעיל סינתטי
  • גזייה קטנה או כהליה. סיר קל לבישול מטיטניום במקום פינג'אן
  • פונצ'ו איכותי במקום מכנסי גשם, מעיל גשם וכיסוי גשם לתרמיל
  • מקלות הליכה - חשיבותם בטרק אינה מוטלת בספק, ועדיין, מעטים האנשים ההולכים איתם בארץ. למטייל הישראלי הממוצע מקלות הליכה מאלומיניום יהוו שיפור משמעותי, בעוד קרבון היא האופציה הקלה והיקרה יותר.
  • למפונקים: מזרן אוויר כמו Therm-a-Rest NeoAir XLite, נוח הרבה יותר, תופס פחות מקום ושוקל כמו מזרן פלציב ממוצע.

 

קל ונוח: מדריך מצולם לטיול אולטרה-לייט

 

לינקים למיטיבי לכת

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפק אדלר
מטיילים במשקל נוצה
צילום: אפק אדלר
מומלצים