שתף קטע נבחר

פשוט וקל: ההשקעה שתעניין את משקי הבית

בשנים האחרונות ההשקעה בתעודות סל הפכה לפופולארית מאוד בשוק, בעזרת תעודת סל תוכלו להשקיע במדדים (מדדי מניות, מדדי אג"ח, שערי מטבע או סחורות). קבלו את המדריך המלא להשקעה פשוטה כולל טיפים לכל מה שצריך לקחת בחשבון לפני שקונים את התעודה

ברור שהמטרה הראשונה של המשקיעים בשוק ההון היא להשיג תשואה שתהיה גבוהה מזו שהיו מקבלים אילו היו משקיעים במכשירים בנקאיים, תוך נטילת סיכון גבוה יותר. אך לא לכולנו יש את הידע או היכולת לבנות תיק השקעות בכוחות עצמנו. מסיבה זו, הפכו קרנות הנאמנות לאחד מאמצעי ההשקעה המרכזיים ביותר עבור משקי הבית. בשנים האחרונות, לצד ההשקעה בעזרת מנהלים מומחים, התגבר העניין בהשקעה פשוטה יותר בשוק ההון – השקעה במדדים. כלי זה מאפשר למשקיעים להצמיד חלק מהתיק לביצועי השוק.

 

לכתבות נוספות בנושא :

 

איך להשקיע במדדים? לרוב, מדד אינו נייר ערך שניתן להשקיע בו ישירות. לשם כך קיימות תעודות הסל. התעודה נסחרת בבורסה ומאפשרת למשקיע לעקוב אחר נכס בסיס כמו: מדדי מניות, מדדי אג"ח, שערי מטבע או סחורות ומאפשרת למשקיע בהן, להחזיק בעקיפין בכל הנכסים במדד מסויים על פי משקלם היחסי.

 

כלומר, אם למשל במדד ת"א-25 (מדד המעו"ף) נכללות 25 המניות הגדולות בבורסה בת"א, השקעה בתעודת סל העוקבת אחר המדד, שקולה להשקעה בכל אחת מהמניות, על פי משקלה היחסי במדד.

 

תעודה טובה למשקיע המתחיל

תעודת סל היא התחייבות, הדומה לאיגרת חוב ומונפקת ע"י גוף פיננסי. זה נדרש לעמוד בכללי רישום מיוחדים הקובעים דרישות מינימום להון עצמי, ביטוח ודירוג. הנפקת תעודה מחייבת פרסום תשקיף המפרט את כל התנאים הכלכליים והמשפטיים הכרוכים בהשקעה בה. ביניהם מהו המדד (נכס הבסיס) אחריו תעקוב התעודה, כיצד תעקוב אחריו, מהו שיעור דמי הניהול שייגבו מהמשקיע וכו'.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)

 

מהם היתרונות והחסרונות בהשקעה בתעודות סל?

• ניהול פאסיבי – ההשקעה אינה תלויה במומחיותו של המנהל, אלא צמודה לשינויים ולהתפתחויות במדד עצמו.

 

• פיזור – קניית תעודת סל זהה לקניית סל של ניירות ערך (מדד) ובכך מקטין את הסיכון לעומת אחזקה ישירה בנכס בודד. כמאמר הקלישאה "לא שמים את כל הביצים בסל אחד".

 

• גיוון – קיים מגוון רחב של תעודות סל, המאפשר השקעה במדדים בארץ ובעולם ממבחר ענפים והתמחויות ובמבחר מטבעות.

 

• עלויות – דמי הניהול בתעודת סל נמוכים בדרך כלל בהשוואה לדמי הניהול הנגבים במוצרי השקעה מנוהלים אחרים (דוגמת קרן נאמנות).

 

• נזילות – ההשקעה בתעודת סל נזילה לחלוטין, ניתן לקנות ולמכור את יחידותיה בכל יום מסחר בבורסה (כתלות בנכס המעקב).

 

שימו לב גם לסיכון

החיסרון העיקרי בהשקעה בתעודה הוא חשיפה לסיכון מנפיק. המשקיע חשוף לסיכון שמנפיק התעודה לא יוכל לעמוד בהתחייבויותיו. נציין כאן שמנפיקי התעודות נתונים לפיקוח של הרשות לני"ע הפועלת על מנת להגן על זכויות המשקיע.

 

מהם הסוגים העיקריים של תעודות סל הנסחרות בישראל?

• תעודות מדד - תעודת מדד מאפשרת למשקיע בהן להחזיק בעקיפין בכל מניה או ניירות ערך הכלולים במדד בארץ או בחו"ל ע"פ משקלן המדויק. ניתן להמיר את התעודה לניירות ערך עצמם או לחילופין לקבל את שוויים הכספי.

• תעודות סחורה - תעודות העוקבות אחר שווי נכס בסיס, שהינו סחורה (כמו זהב, כסף, גז ונפט), הנסחרת בבורסת הסחורות. התעודות ניתנות להמרה בכל עת לשווי הכספי של הסחורה.

• תעודות בחסר ((short - מכשירים פיננסים שביצועיהם "הפוכים" לביצועי נכס הבסיס. כלומר, ירידה במדד אחריו עוקבת התעודה מגדילה את ערכה ולהיפך. בכך מאפשרת התעודה בחסר להרוויח בעת ירידה בשוויו של מדד.

• תעודות על מטבע - תעודות סל אשר נכס הבסיס שלהן הינו מטבע (כגון דולר, אירו, ליש"ט וכו'). התעודה עוקבת אחר שערי מטבע ונושאת ריבית כקבוע בתשקיף ההנפקה.

 

רגע לפני שקונים – חשוב לדעת

מה חשוב לדעת לפני שקונים תעודת סל ? כאמור, מכיוון שתעודת הסל הינה מכשיר השקעה פאסיבי הנצמד לביצועי המדד אחריו התעודה עוקבת ואיננו תלוי באיכות מנהל ההשקעות, הנתון החשוב ביותר שיש להתחשב בו בעת רכישת תעודה הן העלויות שגובה מנהל התעודה. את העלויות ניתן לחלק לעלויות מוצהרות וסמויות:

 

• דמי ניהול מוצהרים – ברוב תעודות הסל נגבים דמי ניהול הנקבעים בתשקיף. חשוב להשוות ולבדוק שאין חלופה זולה יותר בקרב תעודות דומות.

 

• מרווח בין קניה ומכירה - תעודת הסל נסחרת בבורסה, ולכן קיים פער בין המחיר בו היא מוצעת למכירה לבין מחירי הקנייה המוצעים (פער זה נקרא מרווח קניה-מכירה, או spread). ההפרש בין השווי האמיתי של התעודה לבין מחיר הקניה או המכירה משקף למעשה עלות סמויה למשקיע.

 

• מדיניות דיבידנד – השקעה ישירה במניה מזכה את המשקיע בקבלת תשלומי דיבידנד במידה וקיימים. משקיע בתעודת סל אינו מקבל את הדיבידנד באופן ישיר, אלא דרך מנהל התעודה. בתשקיף התעודה קובע מנהל התעודה את מדיניות חלוקת הדיבידנד הנובע מההשקעה במניות המרכיבות את המדד אחריו התעודה עוקבת. בחלק מהתעודות, מנפיק התעודה יכול לבחור שלא להשקיע את מלוא הדיבידנד שקיבל בחזרה בתעודה. במקרה כזה החלק שלא הושקע בחזרה ישאר אצל מנהל התעודה. פער זה, אם קיים, משקף גם הוא עלות סמויה למשקיע.

 

לאחרונה פותחו והוכנסו לשימוש יועצי ההשקעות בבנקים, מערכות דירוג של תעודות סל לצד כלים תומכים אחרים המסייעים בקבלת החלטות השקעה. לפיכך, מומלץ לפנות ליועץ ההשקעות בסניף בו מתנהל חשבונם ולקבל הכוונה בנוגע להשקעה במכשיר זה בפרט, ובנוגע לתיק ההשקעות הכולל.

 

הכותב הוא אנליסט במערך הייעוץ בהשקעות של לאומי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים