שתף קטע נבחר

צעדים ראשונים להשקעה במניות

בוחנים השקעה במניות? מה אתם צריכים לדעת לפני הרכישה?, איזה סגנון השקעה הוא הנכון ביותר עבורכם? ומה עושים כשהמניה עולה או יורדת? בלאומי מראים לכם את הדרך להשקעה ב-10 צעדים קלים

לפני שאתם מחליטים על השקעה במניות, כדאי שתשאלו את עצמכם כמה שאלות בסיסיות ותתכננו את הצעדים באופן שקול. מערך הייעוץ של לאומי מציג את ההשקעה במניות צעד אחר צעד.

 

לכתבות נוספות בנושא:

 

צעד 1: כמה אני מוכן להפסיד?

לפני שיוצאים לדרך יש לזכור, השקעה במניות היא מסוכנת. הרעיון בקניית מניה הוא השתתפות בגורל החברה המנפיקה לטוב ולרע. במידה והחברה תצליח, ייהנה המשקיע מעלייה בערך המניה וייתכן שיזכה גם להשתתף ברווחים, בצורה של דיבידנד. אך אם החברה תיכשל, עלול לספוג המשקיע ירידה בערך השקעתו שיכולה אף להגיע לאובדן מלא שלה. לכן, לפני הקפיצה לשוק ההון, ובעיקר לשוק המניות, חשוב להחליט מהו הסכום המרבי אותו אני מוכן להפסיד.

 

צעד 2: מה הציפיות שלי?

לאחר שהבנו כמה כסף נהיה מוכנים להפסיד במסגרת ההשקעה בשוק ההון, יש להבין מה זה אומר על פוטנציאל הרווח. ישנם משקיעים שמכוונים לתשואה של 5% עד 10% בשנה. במבט ראשון זו לא נראית אולי תשואה גבוהה, אך נכון להיום זוהי ריבית גבוהה בהרבה מזו שניתן לקבל על פיקדונות או איגרות חוב של ממשלת ישראל. מי שרוצה להרוויח תשואה שכזו צריך להיות ריאלי ולהבין שלא יוכל להשיגה ללא סיכון הכסף שברשותו. במקביל, ישנם משקיעים שמעדיפים להשקיע במניות של חברות מסוכנות שיכולות להניב רווחים של עשרות אחוזים, אך גם הפסדים בשיעורים דומים ואף גבוהים יותר.

 

המשקיע המתחיל צריך להבין לא רק כמה כסף יהיה מוכן לסכן, אלא גם מה פוטנציאל הרווח שלו ברמת סיכון שכזו, ובהתאם לבחור את המניות בהן ישקיע. לבעלי משקיעים סולידיים יחסית מתאימה בדרך כלל השקעה בחברות גדולות וממוסדות שפועלות בשווקים מוסדרים. לעומתן, חברות קטנות מתחום הטכנולוגיה והביוטק, לדוגמא, מאופיינות בסיכון גבוה.

 

צעד 3: עם הזרם או נגדו?

ניתן לאפיין את ציבור המשקיעים בצורות רבות ומגוונות. אחד מסגנונות ההשקעה הבולטים הוא האם המשקיע הולך עם הזרם או נגדו. משקיעים שנעים עם הזרם הם כאלה שמעוניינים לעלות על העגלה בעוד היא עולה, ולקפוץ ממנה בדרך למטה. כלומר לקנות מניה כשמחירה עולה וברגע שהיא יורדת למכור. לעומתם ישנם משקיעים שפועלים לפי היגיון הפוך, אם החברה היא מוצלחת ומחירה הולך ויורד ניתן לקנות את המניה במחיר זול. לעומת זאת כשהמניה עולה, מחירה הופך ליקר יותר ופחות אטרקטיבי, ואז מגיע הזמן למכור. אין דרך טובה יותר או פחות מבין השתיים להשקיע בשוק ההון. אך יש לזכור שתנועה עם הזרם דורשת מהמשקיע תשומת לב רבה יותר להתפתחויות בשוק, בעוד תנועה נגד הזרם דורשת מהמשקיע להכיר את החברה ומאפייניה היטב.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

צעד 4: לעשות שיעורי בית

לפני החלטה של קניית רכב או מכשיר חשמלי גדול כמו טלוויזיה או מכונת כביסה אנחנו עושים שיעורי בית - סקר שוק, השוואת מחירים, אמינות ועוד. ההחלטה להשקיע את מיטב כספנו בשוק ההון חשובה לא פחות. לכן גם כאן חשוב לעשות את שיעורי הבית. רובנו איננו מומחים בתעשייה בה פועלת החברה ואין באפשרותנו להתקשר למנכ"ל או מנהל הכספים ולתחקר אותם לגבי עתידה של החברה. לעומת זאת אנו יכולים לקרוא ולהתייעץ.

 

בעידן האינטרנט כמות הנתונים וחוות הדעת העומדים לרשותנו היא אדירה. לכל משקיע מתחיל ברור שמומלץ להתחיל ולקרוא בכל אמצעי תקשורת המספק כתבות וחוות דעת על חברות ומניות. טיפ חשוב נוסף למי שמתעניין בהשקעה בחברה או בסקטור מסוימים, הוא לקרוא גם באמצעי התקשורת המקצועיים הפועלים בתחום בו פועלת החברה (ללא קשר לשוק ההון) - אלה מספקים בדרך כלל חוות דעת אובייקטיבית על מצב התעשייה. כמובן שהיכן שניתן כדאי גם להתייעץ עם בעלי מקצוע, אלו עשויים תמיד לספק עוד נקודת מבט, ולתרום עוד להבנתכם את ההשקעה.

 

צעד 5: להחליט איך משקיעים

הכלל החשוב ביותר בהשקעה במניות, ובכלל, הוא פיזור. נכון, השקעה במספר מניות תביא אולי לתשואה ממוצעת נמוכה יחסית להימור גדול על מניה אחת או שתיים. אך במידה וההימור לא יצליח הפסד התיק כולו יהיה קטן יחסית. את הפיזור ניתן לייצר בכל מיני דרכים. אם המשקיע רוצה להשקיע ישירות במניות ספציפיות אנו ממליצים שלא להשקיע בפחות מ-5 מניות בתיק ולא יותר מ-20.

 

כמובן, ההחלטה צריכה גם להתחשב בסכום הכסף העומד לרשותכם -  ככל שהסכום נמוך יותר כדאי לשקול בחום לבצע את ההשקעה באמצעות קרן נאמנות או תעודת סל. מכשירים אלו מאפשרים למשקיע להיות חשוף למגוון רב של נכסים באמצעות השקעה בודדת. המשקיע המתחיל שעקב אחרי הצעדים עד כה, מוכן להתחיל ולהשקיע. הצעדים הבאים נועדו לעזור לו בהתנהלות בהמשך.

 

צעד 6: לעקוב

לאחר שעשינו את הצעד המיוחל וקנינו מניה, חשוב להמשיך ולעקוב אחרי ההשקעה. יש משקיעים שבודקים את מצב התיקים שלהם מספר פעמים ביום ואילו אחרים אחת למספר חודשים. גם כאן, כל אחד ומה שמתאים לו. אנו ממליצים לא להסתפק רק בבדיקת מחיר המניה, אלא להמשיך ולהתעדכן בהתפתחויות בחברה ובסקטור. בנוסף מומלץ להירשם לשירות ששולח התראה במידה וישנה תנועה חדה במניה. כך נוכל להיות רגועים ולדעת שבמקרה וקורה אירוע דרמטי – אנחנו נהיה מעודכנים.

 

צעד 8: לממש רווחים

בשעה טובה בדקנו, קנינו והמניה בה השקענו משיאה לנו ערך, או במילים פשוטות יותר - עולה. אז מה עושים? גם כאשר אנחנו מאמינים בחברה ובפוטנציאל שלה, בדרך כלל עבור מניות שעשו מהלך עליות מרשים (נאמר 10% או 20%) הסבירות להמשך עליות בשיעורים כאלה הולכת ופוחתת. כמו כן, ככל שמחיר המניה עולה כך היא נעשית יקרה יותר וגדל הסיכוי לירידות. לכן חשוב להחליט מראש מתי יהיה כדאי לי למכור את ההשקעה ולממש את הרווחים – ולעמוד באותה החלטה.

 

צעד 9: לחתוך הפסדים

עוד יותר חשוב מלממש רווחים, חשוב לדעת מתי לחתוך הפסדים. לכולנו קיימת הטיה פסיכולוגית שגורמת לנו לשמור על אופטימיות ולהאמין שדברים ישתפרו. בתור משקיעים לפעמים עלינו לנהוג יותר כמו רובוטים ובמידה והגענו למקסימום ההפסד שקבענו (בין אם בכלל בתיק ובין אם להשקעה במניה בודדת) - חייבים למכור בהפסד. נכון, ייתכן ושבוע או חודש אחר כך המניה תחזור ותעלה, אבל אז נוכל לקנות אותה שוב.

 

צעד 10: לשמור על משמעת

לשמור ולעקוב אחרי צעדים אחד עד תשע יכול להישמע קצת מעייף ותובעני. אך המשקיע יגלה שההשקעה בשוק ההון היא מרתקת, הרפתקנית וקל לאבד בה את הראש. לכן חשוב מאוד לפעול בהתאם לשיעורי הבית וההחלטות אליהן הגענו מראש. בהצלחה!

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים