שתף קטע נבחר

אסון בסן פרנסיסקו: גורילה צעירה נמחצה למוות

תאונה קשה בגן החיות בסן פרנסיסקו אירעה בסוף השבוע, כשמשפחת גורילות שפלה מערבית הוכנסה ע"י המטפלים אל ביתני הלינה. גורילה צעירה בת 14 חודשים רצה פנימה אך נמחצה על ידי הדלת הכבדה שנסגרה עליה. "תקלה מצערת ונדירה ביותר", אמרו בגן החיות בארה"ב. "תאונה שכזאת לא יכולה להתרחש אצלנו", טוענת מטפלת בקופים בספארי בר"ג

בגן החיות בסן פרנסיסקו איבדו בסוף השבוע גורילה צעירה בת 14 חודשים בתאונה מחרידה. 

 

אמצעי התקשורת השונים בארה"ב דיווחו כי עובדי גן החיות העבירו ביום שישי את הגורילות מתת מין שפלה מערבית מאזור החצר החיצונית אל ביתני הלילה של הגורילות, לאחר שגן החיות נסגר למבקרים.

 

 (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

ככל הנראה הגורילה הצעירה חמקה מהמטפלים ונתפסה מתחת לדלת המכנית הכבדה שהחלה להיסגר כלפי מטה. כתוצאה מכך הגורילה נחבלה באופן קשה ומתה לאחר מספר שעות, למרות המאמצים להצילה, כך נמסר מדוברות גן החיות.

 

הגורילה נחשפת לציבור בדצמבר 2013 (צילום: SF Zoo)

 

בגן החיות בסן פרנסיסקו חיים כיום זכר כסוף גב, ארבע נקבות וזכר מתבגר. הגורילה הקטנה שזכתה לשם "קאבּיבּה" (Kabibe), שמשמעותו בסוואהילית  הוא "גברת קטנה" נולדה בגן החיות לעיני המבקרים.

 

גן החיות: "תקלה מצערת ונדירה ביותר"

האמא של קאבּיבּה המליטה אותה על האדמה בקיץ 2013 ולא הצליחה לטפל בה. הגורה נשארה מוטלת על האדמה ורק בעקבות התערבות המטפלים, היא הצליחה לשרוד.

 

צוות המטפלים במחלקת הקופים בגן החיות טיפלו בגורילה מסביב לשעון עד שמלאו לה שישה חודשים, לאחר שאמה דחתה אותה לאחר ההמלטה ולא הצליחה לטפל בה. לאחר ששילבו אותה במשפחת הגורילות בגן החיות, היא אומצה על ידי סבתה, הנחשבת לנקבה הבכירה במשפחה.

 

בגן החיות ציינו כי מדובר בתקלה נדירה ביותר וכי הם דואגים לביטחון בעלי החיים. לטענת דוברת גן החיות, הגורילה הקטנה סבלה מבעיות אכילה מאז שהיתה קטנה והיא נתונה תחת השגחה צמודה בקרב המטפלים. בגן החיות מתכוונים לפתוח בחקירה ובדיקת המקרה.

 

המלטה לעיני המבקרים. האם לא מצליחה לטפל בגורה (צילום: SF Zoo)

 

חוגגים יום הולדת שנה לגורילה (צילום: SF Zoo)

 

מטפלת קופים בספארי בר"ג: אצלנו המנגנון ידני

מור פורת, מטפלת בקופים בספארי בר"ג, נחרדה לשמוע על מקרה המוות של הגורילה הצעירה בארה"ב. "בספארי מערכת הסגירה והפתיחה של הדלתות היא מכנית וידנית. מדובר בדלתות הזזה והמטפלים בעצם שולטים בתזוזת הדלתות", היא מספרת ל-ynet. "מאחר שהדלתות בספארי אינן בעלות מנגנון הידראולי אוטומטי, תאונה שכזאת לא יכולה להתרחש אצלנו".

 

כיצד גורמים לגורילות להיכנס אל ביתני הלילה שלהן? פורת מגלה כי המטפלים מפזרים את המזון של הגורילות בתאי הלילה. "הגורילות רואות שפותחים את הדלתות ונכנסות כדי למצוא מחסה ולאכול. יש להן שם ערסלים ומזון. פעמים רבות הן מחכות פרק זמן לא מבוטל כדי להיכנס לפני הזמן המיועד", היא מוסיפה. "הזכר כסוף הגב תמיד יוצא אחרון בבוקר מתאי הלינה ונכנס אחרון. הוא פשוט עומד ומחכה שכולן ייכנסו. גורי הגורילות שנולדו אצלנו לא נכנסים לבד, אלא מקפידים להישאר על האמהות". 

 

 (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

סכנת הכחדה בטבע

על פי נתוני איגוד השימור העולמי (IUCN), בטבע מצויות גורילות השפלה המערביות בסכנת הכחדה חמורה. כיום ניתן למצוא גורילות ממתת מין מזרחי ומערבי באזור אנגולה, קמרון, מרכז אפריקה, קונגו, גינאה וגבון. המשך קיומן בטבע מאוים בשל ציד נרחב ובלתי חוקי לבשר, אובדן שטחי מחייה טבעיים כתוצאה מפעילות אדם ונגיף האבולה שהרג עשרות אלפי פרטים בשנים קודמות.

  

 

כיום בטבע נותרו פחות מ-3,000 פרטים בלבד של גורילות שפלה מזרחית, בהשוואה לפחות מ-18 אלף גורילות לפני יותר מעשור. ב-2008 דווח על גילויה בקונגו של אוכלוסייה של יותר מ-100 אלף פרטים של גורילות ממין שפלה מערבית. עד כה העריכו את גודל אוכלוסיית גורילות השפלה המערביות בכ-50 אלף בלבד, אך הנתונים מצביעים על כך כי האוכלוסייה עשוייה להגיע אף ל-225 אלף גורילות.

 

בגני חיות ברחבי העולם קיימים גרעיני רבייה של גורילות ממין זה ותפקידם נועד לא רק לשמור על מגוון גנטי של גורילות, במידה שמצבו של המין ידרדר בטבע, אלא גם להוות שגרירי הסברה בקרב המבקרים על הצורך לשמור על אזורי המחייה של הגורילות הנדירות בטבע.


פורסם לראשונה 09/11/2014 17:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים