שתף קטע נבחר

יעלון בהודעה הרשמית: גדי אייזנקוט - הרמטכ"ל הבא, יאיר גולן יהיה סגנו

שר הביטחון ימליץ לממשלה כי מחליפו של בני גנץ יהיה סגנו, האלוף גדי איזנקוט. איזנקוט - שהחל את דרכו הצבאית בחטיבת גולני - כיהן בין היתר כראש אגף המבצעים במטכ"ל, מפקד פיקוד צפון וסגן הרמטכ"ל. הוא אמור להחליף את הרמטכ"ל בני גנץ ב-15 בפברואר

המרוץ לרמטכ"לות תם: שר הביטחון משה (בוגי) יעלון הודיע הערב (שבת) רשמית כי סיכם עם ראש הממשלה בנימין נתניהו להמליץ לממשלה למנות את האלוף גדי איזנקוט, סגן הרמטכ"ל המכהן, לרמטכ"ל ה-21 של צה"ל. במקביל סוכם בין שר הביטחון לראש הממשלה, ובעצה אחת עם הרמטכ"ל בני גנץ והאלוף גדי איזנקוט, על מינויו של האלוף יאיר גולן לתפקיד סגן הרמטכ"ל. גנץ שוחח עם סגנו ובירך אותו על המינוי. נשיא המדינה ראובן ריבלין שוחח אף הוא עם איזנקוט. 

 

בתמונה הבאה: בטיסה חזרה במסוק מטקס האזכרה לדוד בן גוריון בשדה בוקר הציג יעלון לאייזנקוט את הטקסט הבא בטלפון הנייד שלו "אנחנו מתכוונים להודיע שנבחרת להיות הרמטכ"ל הבא". אייזנקוט הגיב בחיוך גדול.

הרגע שבו קיבל אייזנקוט את הבשורה  (צילום: אריאל חרמוני/משרד הביטחון) (צילום: אריאל חרמוני/משרד הביטחון)
הרגע שבו קיבל אייזנקוט את הבשורה (צילום: אריאל חרמוני/משרד הביטחון)

ראש הממשלה נתניהו אמר כי "האלוף אייזנקוט נבחר מתוך קבוצה מצויינת של אלופים להוביל את צה"ל מול האתגרים הביטחוניים המורכבים שמדינת ישראל ניצבת בפניהם. בשם אזרחי ישראל אני מאחל לו בהצלחה". שר הביטחון יעלון אמר כי "ההחלטה הייתה בין מועמדים מצוינים, ראויים ומנוסים. אני סבור כי האלוף גדי אייזנקוט הוא האיש המתאים בעת הזו להוביל את צה"ל בשנים הבאות. אני מכיר את האלוף אייזנקוט שנים ארוכות, והוא מביא עמו מקצועיות, יכולות פיקוד ומנהיגות גבוהות, תבונה רבה, אחריות ושיקול דעת. לאלוף אייזנקוט ניסיון קרבי ופיקודי רב, והוא עבר בתחנות משמעותיות במהלך מסלול השירות הצבאי שלו, הן כלוחם וכמפקד בשטח והן בתפקידי מטה מרכזיים. לאורך כל דרכו מסלול השירות שלו הפגין האלוף אייזנקוט יושר ויושרה, ערכיות ועמידה על דעותיו ועקרונותיו". 

 (צילום: אריאל חרמוני/משרד הביטחון) (צילום: אריאל חרמוני/משרד הביטחון)
(צילום: אריאל חרמוני/משרד הביטחון)

 (צילום: אריאל חרמוני/משרד הביטחון) (צילום: אריאל חרמוני/משרד הביטחון)
(צילום: אריאל חרמוני/משרד הביטחון)

 (צילום: אריאל חרמוני/משרד הביטחון) (צילום: אריאל חרמוני/משרד הביטחון)
(צילום: אריאל חרמוני/משרד הביטחון)

עם האלוף יאיר גולן (צילום: אריאל חרמוני/משרד הביטחון) (צילום: אריאל חרמוני/משרד הביטחון)
עם האלוף יאיר גולן(צילום: אריאל חרמוני/משרד הביטחון)

 (צילום: אריאל חרמוני/משרד הביטחון) (צילום: אריאל חרמוני/משרד הביטחון)
(צילום: אריאל חרמוני/משרד הביטחון)

זה שהולך וזה שבא. גנץ ואייזנקוט (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
זה שהולך וזה שבא. גנץ ואייזנקוט(צילום: אביהו שפירא)

בתום מרוץ לא צמוד מול סגן הרמטכ"ל הקודם, אלוף יאיר נוה, צפוי אייזנקוט להחליף ב-15 בפברואר 2015 את הרמטכ"ל בני גנץ. עבור נוה מדובר באכזבה - הוא נשאר בצה"ל ב-18 החודשים האחרונים כפרויקטור בעיקר לצורך ההתמודדות. כעת הוא צפוי לפרוש באופן סופי.

 

ההחלטה של יעלון עדיין לא מהווה חותם סופי למינוי, שצפוי לעבור מהמורות בדמות ועדת טירקל למינוי בכירים. הוועדה צפויה לשאול שאלות קשות, לאחר שבפעם הקודמת אישרה את מינויו של אלוף (מיל') יואב גלנט לרמטכ"ל, מינוי שבוטל לאחר מכן.

 

אייזנקוט, בן 54, מתגורר בהרצליה. הוא נשוי ואב לחמישה. ב-1978 התגייס אייזנקוט לצה"ל. במלחמת לבנון הראשונה הוא שירת כקצין בגדוד 51 של חטיבת גולני ובהמשך מונה למפקד החטיבה. הוא שירת כמח"ט אפרים, ובתקופת נסיגת צה"ל מלבנון בשנת 2000 שימש כמזכיר הצבאי לראש הממשלה דאז אהוד ברק.

 

בשנת 2003 מונה אייזנקוט למפקד אוגדת יהודה ושומרון במהלך האינתיפאדה השנייה. במלחמת לבנון השנייה כיהן כראש אגף המבצעים במטכ"ל. משם המשיך לתפקיד מפקד פיקוד צפון, וכאמור שימש בתפקידו האחרון כסגן הרמטכ"ל. אייזנקוט מחזיק גם בתואר למדעי המדינה מאוניברסיטת חיפה והוא בוגר המכללה של צבא ארצות הברית.

 

לא מן הנמנע שבפני הוועדה יוצגו תלונות נגד אייזנקוט, הנוגעות למעורבותו בפרשת הרפז, מעורבות שזכתה לביקורת בדו"ח מבקר המדינה. בדו"ח נכתב כי אייזנקוט היה אחד מאותם אנשים שהחזיקו את המסמך המזויף והעבירו לחברו גבי סיבוני, ומשם הודלף הנייר לחדשות ערוץ 2.

 

אייזנקוט נוקה בפרשה זו מכל חשד פלילי, אך העננה הזו עלולה להגיעה גם לפתחו של בג"ץ, אם תוגש עתירה נגד המינוי. במצב כזה, שר הביטחון והיועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין יגנו על המינוי, על בסיס חוות הדעת המשפטית שהעביר וינשטיין ליעלון, חוות דעת שהכשירה מבעוד מועד את אייזנקוט ונוה.

הכדור יעבור בקרוב למגרש שלהם. ועדת טירקל (ארכיון) (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
הכדור יעבור בקרוב למגרש שלהם. ועדת טירקל (ארכיון)(צילום: אלעד גרשגורן)

תלונה נוספת שצפויה להיות מוגשת נגד אייזנקוט לוועדת טירקל היא זו של לאון וקסמן, אביו של אסף וקסמן שנהרג בהתהפכות נגמ"ש באימון מילואים בגולן לפני שבע שנים. וקסמן טוען כי אייזנקוט שיקר בעדותו בחקירת התאונה הקטלנית וכעת הוא מבקש לפנות לוועדת טירקל. היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין סירב לאחרונה לפתוח בחקירה פלילית בנושא. גם הפרקליט הצבאי הראשי דני עפרוני ופרקליטות המדינה החליטו כי אין במעשיו של אייזנקוט חשד לפלילים.

 

המהמורה השלישית שעלולה לצוץ היא אישור המינוי בממשלה, אך הסיכוי למכשול שכזה נמוך בהרבה, שכן רוב השרים - אם לא כולם - צפויים להצביע בעד המינוי.

 

תהליך האישורים הפרוצדורליים אמור להימשך עד סוף החודש הנוכחי או לכל המאוחר עד אמצע חודש דצמבר, דבר שישאיר לאייזנקוט תקופה של כחודשיים של חפיפה עם גנץ. העובדה שהשניים משרתים זה לצד זה בצמרת המטכ"ל תסייע מאוד בהליך קליטתו של אייזנקוט בלשכת הרמטכ"ל בקריה.

 

גנץ ויעלון דיברו בשנה האחרונה בשבחו של אייזנקוט, בשיחות סגורות ופתוחות, בנוגע לאפשרות שיקודם לרמטכ"לות. יעלון אף אמר בראיון ל-ynet לפני כחודש כי אין שום מניעה שאייזנקוט יהפוך לחייל מספר 1 של צה"ל. שר הביטחון אף הכריז בראיון כי בניגוד למרוץ הקודם לרמטכ"לות, הפעם הוא לא ייתן למהלך להתנהל כ"פארסה".

 

לאחר אישור המינוי, ההחלטה הראשונה והמשמעותית שתעמוד בפני יעלון בהתייעצות עם אייזנקוט תהיה מינוי סגנו, שעשוי להחליפו בעוד ארבע שנים. על התפקיד מתמודדים מפקד פיקוד הצפון היוצא, אלוף יאיר גולן, שהוזכר גם כמועמד לרמטכ"לות בסבב הנוכחי. גם מפקד פיקוד הדרום, אלוף סמי תורג'מן, שהוביל את הפיקוד במבצע "צוק איתן", מועמד לתפקיד סגן הרמטכ"ל.

 

בהכנת הכתבה השתתף איתמר אייכנר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אריאל חרמוני משרד הביטחון
בדרך לתפקיד הרם. גדי אייזנקוט
צילום: אריאל חרמוני משרד הביטחון
מומלצים