שתף קטע נבחר

אל תפחדו ממדעי הרוח: מנכ"ל HP למדה פילוסופיה

מדעי הרוח מאפשרים ללמוד איך לכתוב, לדבר, לחשוב מחוץ לקופסה ואפילו לפתח גמישות תעסוקתית - תכונות הנדרשות בעולם העבודה המודרני. תשאלו את מנכ"לית HP, מנכ"ל דיסני ועוד רבים אחרים, שפיתחו קריירה משגשגת בלי תואר במדעים מדוייקים. תגובה למי שחושב שמדעי הרוח הם תואר מיותר

יותר ויותר קולות קוראים לאחרונה למדעי הרוח במושג "מדעי הדשא" ותו לא - דבר שמוכיח על בעייתיות בתפיסת המשמעות הרבה שיש לתחום. כמי שסיים תואר ראשון בפקולטה למדעי הרוח באוניברסיטה העברית וכיום כותב את התזה בפקולטה, לצד לימודי זיהוי פלילי בקרימינולוגיה, אני חושב שצריך לשים את הדברים על דיוקם.

 

 

חשיבה מחוץ לקופסה -  מדעי הרוח (והחברה) באמת מלמדים אותך איך לכתוב, לדבר ואפילו לחשוב מחוץ לקופסא, דבר שימושי לא רק בתעסוקה, אך בהחלט גם בה. בלימודים אלו האדם לומד כיצד להתמודד עם ה"עולם שבחוץ" - זה שכל הסטודנטים מפחדים להגיע אליו אחרי הלימודים. מעבר לכך, כאשר אנו נמצאים בסביבה לימודית בה אנחנו מחויבים להביע את דעתנו ולדון בה, אנו זוכים גם להתפתח בתחום החברתי ולהיות למה שמעסיקים אוהבים לקרוא Team Player.

 

תקשורת - מדעי הרוח מאפשרים לאדם לשמש בתפקידים שאינם מוחלפים יום ביומו במכונות - בראשם תקשורת עם אנשים. כאשר אנחנו נמצאים בסביבה לימודית בה אנו מחוייבים להביע את דעתנו ולדון בהן, אנחנו מתפתחים בתחום התקשורתי. כך ניתן להסביר את הרעיון, למכור אותו ולדון בו עם אחרים - תכונה שהיא מחויבת בעולם העסקים המתפתח, בטח זה הנשען על תקשורת דיגיטלית.

תואר במדעי הרוח יעזור לתקשורת שלכם עם אחרים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תואר במדעי הרוח יעזור לתקשורת שלכם עם אחרים(צילום: shutterstock)

אינטליגנציה רגשית - ציוני GMAT ודומיו חשובים כבר הרבה פחות בעולם התעסוקה מאשר האינטליגנציה הרגשית. חברות כמו גוגל כבר השכילו להבין שהאינטליגנציה הרגשית, הכישרון ויכולת פתירת בעיות הן שיכולות לחזות האם עובד יהיה מצטיין, הרבה מעבר למבחנים המסורתיים.

 

גמישות - אנשים רבים מחליפים מקצועות במהלך החיים, שכן רובנו עובדים כיום מגיל 20 ועד גיל הפנסיה שרק הולך ומתרחק. החשיבה הייחודית והכלים שמספקים מדעי הרוח מאפשרים לכל אחד למצוא את מקומו כמעט בכל משרה אחרת, בעוד שמי שלמד מקצוע אחד במשך מספר שנים ולא שילב זאת בהכרח את תחומי הרוח, יתקשה לעשות זאת.

 

כלים יחודיים - אין תחליף לכלים שרק מדעי הרוח יכולים לספק לאדם החושב ושעולם העסקים פועל לפיהם. מי ששילב כלכלה עם לימודי סין, מדעי המדינה עם לימודי דתות, פיסיקה עם פילוסופיה וכך הלאה, יימצא את דרכו בעולם האמיתי בקלות רבה יותר. זאת משום שמדעי הרוח מספקים לאדם את הכלים שאף תחום אחר לא יכול לתת לו.

 

מצליחים בעולם הגדול - בניגוד לטענה לפיה רק אלו שלמדו וילמדו מדעים מדויקים הם שיצליחו בעולם הגדול - ניצבים אנשים כמו מיט רומני - שהיה המועמד הרפובליקני לנשיאות ארה"ב ובוגר ספרות אנגלית, צ'ארלי פיורינה - מנכ"לית HP לשעבר שלמדה היסטוריה ופילוסופיה, מייקל אייסנר - מנכ"ל דיסני שלמד תיאטרון ואנגלית, האנק פולסון - שר האוצר האמריקני לשעבר שלמד שפה אנגלית, טד טרנר - מייסד CNN שלמד לימודים קלאסיים, ג'ודי מקגראט' - מנכ"לית MTV ובוגרת לימודי אנגלית, רוברט גייטס - לשעבר שר הביטחון האמריקני שלמד היסטוריה, ועוד רבים אחרים.

 

כלים שמאפשרים גמישות תעסוקתית

למה אני לומד דווקא במדעי הרוח? משום שבביתי קראנו לזה "מדעי החיים". סבי היה רופא וסופר מדופלם, ואלו אימי – בוגרת לימודים קלאסיים – זכתה בעבר להיות האישה המובילה בתחומה. את הדבר הבא למדתי מהם: העולם משתנה. מה שהיה נכון אתמול, היום כבר לא רלוונטי. אתמול שלט הפלאש, iOS1 ו-Windows 7, היום אלה כבר HTML5, iOS8.1 ו-Windows 10.

 

כשהחלטתי ללמוד במדעי הרוח, היה ברור לי שלא חשוב באיזה מקצוע אבקש להתמקצע בעתיד, אני קודם כל חייב לרכוש את הכלים שיאפשרו לי גמישות תעסוקתית.

 

אין ספק שיידע מקצועי סולל לאדם את הדרך לביטחון תעסוקתי לפחות לשנים הקרובות, אך האמת היא שמבלי שהוא יילמד כיצד ללכת בה וכיצד לעבור את המכשולים בה בקלות, באמצעות הכלים הנלמדים במדעי הרוח, הוא עלול להישאר מאחור בעולם שרק מתקדם קדימה.

 

הכותב הוא מסטרנט במדעי הדתות שבפקולטה למדעי הרוח בתחום יחסי ישראל והוותיקן, ובפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים