שתף קטע נבחר

מוחמד דף, יש פצצה עם שמך עליה

בוחרים בעצמם את מי לחסל: המל"ט הישראלי שמחפש לבד את המכ"ם, הטיל הנורבגי שמכונה "רובוט מחסל", הפצצה הבריטית שמבדילה בלי סיוע אנושי בין טנק לאוטובוס. כלי הנשק יותר ויותר חכמים, ולא כולם אוהבים את זה

פצצה אחת שהטיל המפציץ האמריקני B-1 בדרום קליפורניה בשנה שעברה עשויה לשנות את עתיד הלחימה. בתחילה הטייס כיוון את הטיל, אבל תוך כדי התעופה הופסקה התקשורת עם מפעיליו. לבד, בלי התערבות אנושית, הטיל החליט איזו ספינה לתקוף מתוך השלוש שניצבו מולו. רגע לפני שהגיע לפני הים, הוא התפוצץ אל מול אוניית המשא הלא מאוישת שבה בחר.  

 

עוד בחדשות

ח"כ ערבי נאם עם כאפייה, רגב: "הסתה"

עכשיו בחלל: נחתת צונחת לשביט

 

בכתבה הנרחבת ב"ניו יורק טיימס" נאמר כי בשנים האחרונות המחשבים תופסים מקום גדול יותר ויותר בלחימה. כבר זמן רב שמל"טים חמושים מופעלים מרחוק על ידי לוחמים שצופים במסכים, לעתים אף אלפי קילומטרים משדה הקרב. אבל כעת, אומרים מדענים, יצרני הנשק הגיעו לטריטוריה בעייתית - הם מפתחים כלי נשק שמבוססים על בינה מלאכותית, ולא על הנחיה אנושית, כדי להחליט במי לפגוע ואת מי להרוג.

הפצצה ששיגר הפכה לאוטונומית במהלך תעופתה. המפציץ B-1 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפצצה ששיגר הפכה לאוטונומית במהלך תעופתה. המפציץ B-1(צילום: רויטרס)

ככל שכלי הנשק הופכים לחכמים יותר, המבקרים חוששים שלבני האדם יהיה קשה יותר לשלוט עליהם - וגם להתגונן מולם. לפי הכתבה ב"טיימס", ישראל היא אחת המדינות שמפתחות טילים ומל"טים שיכולים לתקוף מל"טי אויב, טנקים וספינות ללא שליטה אנושית ישירה. לצד ישראל ברשימה נמצאות גם נורבגיה ובריטניה. אחרי השיגור, כלי הנשק העצמאיים משתמשים בבינה מלאכותית ובסנסורים כדי לבחור מטרות וליזום תקיפה.

 

"ראיית מכונה", המדמה את זו של בני אדם, מזהה דמויות באמצעות הצפייה בהם ומסייעת לכלי הנשק להבדיל בין מטרות. המידע מהסנסורים השונים יכול במהירות להתפרש על ידי מערכות בינה מלאכותית מתקדמות, ובכך לאפשר לטיל או למל"ט להשיג אינפורמציה בעצמו תוך כדי טיסה.

 

לדוגמה, טילי ברימסטון, המבוססים על טכנולוגיית "שגר ושכח", יכולים להבדיל בין טנקים, מכוניות ואוטובוסים ללא סיוע אנושי. הטילים שמיוצרים בבריטניה יכולים גם "לדבר" זה עם זה, ולחלק ביניהם מטרות.

 

הטיל שנבחן בקליפורניה, טיל נגד ספינות, מפותח עבור לוקהיד מרטין עבור חיל האוויר וחיל הים האמריקני. הוא אמור לטוס מאות קילוטמטרים ולתמרן כדי להתחמק ממכ"מים גם כשהוא כבר לא בקשר רדיו עם מפעיליו. "הוא יפעל עצמאית כשהוא מחפש אחר ספינת אויב", אמר ל"ניו יורק טיימס" הפיזיקאי מארק גוברוד, אחד המבקרים הבולטים של פיתוח כלי נשק חכמים. "זה דבר מתוחכם, שאני מכנה אותו בינה מלאכותית מחוץ לשליטת בני אדם".

 

הדאגה משילוב הרובוטיקה במרוץ החימוש העולמי הובילה נציגים מתריסר מדינות להשתתף בכנס בנושא בז'נבה, שוויץ, שייפתח ביום חמישי הקרוב. בכנס ידונו אם יש להטיל מגבלות על פיתוח כלי נשק כאלה. גוברוד ואחרים חוששים כי בחלק מהמקרים המפעילים לא יוכלו לבטל החלטות שקיבל המחשב - והשליטה למעשה תועבר רק אליו.

הארפי משמיד מטרה. מחליט על היעד לבד (צילום: באדיבות התעשייה האווירית) (צילום: באדיבות התעשייה האווירית)
הארפי משמיד מטרה. מחליט על היעד לבד(צילום: באדיבות התעשייה האווירית)

הדמיית שיגור הארפי (צילום: באדיבות התעשייה האווירית) (צילום: באדיבות התעשייה האווירית)
הדמיית שיגור הארפי(צילום: באדיבות התעשייה האווירית)

אבל בלא מעט מהמקרים המערכות מתוכננות באופן כזה שמאפשר למפעילים לא לשלוט בהן. כך, למשל, על פי הפרסום בעיתון האמריקני טיל הארפי הישראלי נגד מכ"מים (למעשה כלי טיס בלתי מאויש "מתאבד") משוטט בשחקים עד שמכ"ם אויב מופעל. אז הוא תוקף ומשמיד את המכ"ם בעצמו.

 

נורבגיה, בינתיים, מתכננת לצייד את צי מטוסי הקרב שלה עם טיל שמסוגל "לצוד", להכיר ולזהות את המטרה שלו, ללא התערבות אנושית. המבקרים מכנים זאת "רובוט מחסל".

 

אבל יש גם מי שתומך בהתפתחויות אלו. מומחים צבאיים, שצוטטו בכתבה, סבורים כי יש לברך על כלי הנשק האוטומטיים. לדעתם הדבר יוביל למספר קטן יותר של רציחות המונים ואזרחים הרוגים. רובוטים, הם אומרים, לא מבצעים פשעי מלחמה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום : איי פי
B-1. הניסוי שישנה את עתיד התעופה
צילום : איי פי
מומלצים