שתף קטע נבחר

בלי פחד: כל הטיפים שיעזרו לכם לפתוח עסק קטן

האם החזון שלכם ברור? האם יש לכם יועצים מקצועיים? האם אתם נשברים כשאומרים לכם "לא"? אריק פינטו, הממונה על החטיבה הקמעונאית בבנק הפועלים, מציג את התשובות לשאלות שכל אחד צריך לשאול את עצמו לפני שהוא פותח עסק קטן

כל עסק קטן שנפתח בישראל חשוב בעיניי פעמיים. פעם אחת, כי הוא מהווה עדות נוספת ליזמות הבלתי נלאית של הישראלים; פעם שנייה - כי הוא מחזק את מנוע הצמיחה המשמעותי ביותר לתעסוקה במשק הישראלי. לא כולם ערים לנתון המדהים הזה - העסקים הקטנים בישראל אחראים ל-4 מתוך כל 5 משרות חדשות במשק. ככל שייפתחו יותר מהם, כך תגדל התעסוקה וירווח לכולנו.

 

להרשמה לתחרות העסקים הקטנים - לחצו כאן

כתבות נוספות בערוץ העסקים הקטנים

 

לאורך 34 שנותיי בבנק הפועלים, זכיתי ללוות לא מעט עסקים קטנים בתחילת דרכם. ראיתי אותם נאבקים, לומדים, נופלים וקמים, חוגגים הצלחות וחווים כישלונות, ועם הזמן למדתי לזהות מי הם אלה שמצליחים בגדול - עסקים שבעליהם הגיעו עם חזון ברור והפגינו רצינות, התמדה, עקשנות ויכולת למידה, והגדילו משמעותית את סיכוייהם להתמודד בהצלחה עם האתגרים הרבים שבדרך. ולכן, אם אתם חולמים על עסק משלכם, אל תחששו להגשים את החלום.

 

נכון, מדובר במסלול ארוך ומורכב, רצוף אתגרים והתמודדויות, אבל אם תהיו רציניים ונחושים ותעקבו אחרי מספר כללי מפתח, תגדילו משמעותית את סיכוייכם להצליח. הנה כמה שאלות מהותיות שכדאי לשאול את עצמכם לאורך הדרך:

 

האם החזון שלי מספיק ברור?

לפני שאתם מקימים עסק, חשוב שתשאלו את עצמכם את כל השאלות הקשות. מהו המוצר שהעסק שלכם מציע? האם יש לו ביקוש? מי יהיו הלקוחות? ומי הם המתחרים? איפה אתם רואים את העסק בעוד שנה, שנתיים, חמש שנים? כל השאלות הללו צריכות לקבל ביטוי בתוכנית עסקית מסודרת. אל תחששו לחשוב בגדול. אמנם עליכם לבנות את העסק באופן מדוד ומציאותי, אך סימון מטרות מאתגרות לטווח ארוך יציב לכם רף גבוה, וזה חשוב.

 

במה אני יותר טוב מהמתחרים?

הגדירו היטב מהו אותו יתרון ייחודי שיבדל אתכם מהמתחרים ויאפשר לכם לנצח. האם ביכולתכם לספק שירות טוב יותר, מוצר איכותי יותר, מחיר אטרקטיבי יותר או הצעת ערך כוללת טובה יותר? מדוע שהלקוחות יבחרו דווקא בעסק שלכם ? תשובה ברורה לשאלה החשובה הזו תעזור לכם למקד מאמצים בכיוון הנכון.

אריק פינטו, הממונה על החטיבה הקמעונאית בבנק הפועלים (צילום: סיון פרג') (צילום: סיון פרג')
אריק פינטו, הממונה על החטיבה הקמעונאית בבנק הפועלים(צילום: סיון פרג')

במה אני חזק ובמה אני חלש?

לצערי, רק 13% מהעסקים הקטנים והבינוניים בישראל משתמשים בייעוץ כלשהו, כולל רואה חשבון. זהו נתון עגום. ליווי וייעוץ נכון מתחילת הדרך יחסכו לא מעט קשיים בהמשך. פגישה עם יועץ כלכלי שיסייע לכם בבחינת התוכנית העסקית, עם בנקאי שיעזור במציאת מקורות המימון המתאימים, וכמובן עם רואה חשבון ועורך דין שיעזרו לכם להתנהל מול לקוחות, ספקים ורשויות - כל אלה יחסכו מכם טעויות מיותרות ויסייעו לכם להתמקד בניהול השוטף של העסק ולהגדיל את סיכויי הצלחתו.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

האם אני משקיע מספיק בעובדים שלי?

בפועל, העובדים הם הפנים של העסק שלכם. הם אלה שבאים במגע יומיומי עם לקוחות ועם ספקים. לכן, גיוס העובדים הנכונים, הכשרתם בצורה המתאימה ורתימתם להצלחת העסק יעשו את כל ההבדל.

 

מה דורשת ממני המדינה?

לפני שאתם מקימים עסק, בדקו באופן יסודי דרישות חוקיות בהן עליכם לעמוד בכדי לפעול בשוק. האם דרושים לכם רשיונות או היתרים? האם המוצר שלכם צריך לעמוד בתקן כלשהו? אילו ביטוחים עליכם לרכוש? לימוד והכנה יסודיים של דרישות הרגולטור - כבר בתחילת הדרך - ימקדו אתכם ויחסכו כאב ראש מיותר בהמשך.

 

האם אני מכיר את הפרטים הקטנים?

לאחר תכנון והכנה יסודיים, המבחן האמיתי הוא כמובן ביישום. עליכם לוודא כי מכלול תהליכי העבודה בעסק מתנהל בצורה יעילה - מהטיפול בלקוחות, דרך ניהול המלאי ועד ההתנהלות מול ספקים. ניהול מקרוב ובקרה הדוקה הם קריטיים להצלחה.

 

איך מנהלים תזרים מזומנים?

התחומים המהותיים ביותר בניהול העסק שלכם משתקפים בתזרים המזומנים. נושאים כמו קצב שריפת המזומנים, קצב הצמיחה במכירות, יעילות תהליכי החיוב והגבייה מהלקוחות, שינויים במלאים, שינויים ביתרות האשראי, התנהלות מול ספקים - לכל אלה השפעה על התזרים. השקיעו את הזמן בבניית היכולת שלכם להבין ולנהל את התזרים, ואל תהססו להיעזר באנשי מקצוע.

 

מאיפה מגייסים כסף?

כל עסק, קטן ככל שיהיה, נזקק להון ראשוני. בנוסף, יש צורך במימון שוטף לקיום העסק, להרחבתו ולצמיחתו. חשוב להכיר את מקורות המימון השונים העומדים לרשותכם - מכסף פרטי, דרך אשראי בנקאי, קרנות פילנתרופיות וקרנות הון סיכון ועד אשראי ספקים. לבחירת מקורות המימון הנכונים יש חשיבות רבה, לעתים מכרעת.

 

האם אני מסוגל לשמוע "לא"?

כדאי לדעת מראש - אתם עומדים לשמוע הרבה "לא", בעיקר בתחילת הדרך. זהו חלק בלתי נפרד מהעשייה. במקום להתייאש ולוותר, נסו להקשיב להערות ולבחון את עצמכם: האם אתם מתנהלים נכון? האם יש מקום לשיפור?

 

ולסיום, אני רוצה להבטיח לכם שאנחנו בבנק הפועלים מחויבים להצלחתכם. כבר ב-2012 הכריז הבנק על "שנת העסקים הקטנים", ומאז אנחנו מנהלים פעילות ענפה ומגוונת לטובת מגזר זה - מליווי פיננסי ייחודי, דרך אשראי נרחב ועד כלים פיננסיים חדשניים. אם אתם נחושים ורציניים, אנחנו מתחייבים ללוות אתכם לאורך כל הדרך, לסייע לכם בתקופות מאתגרות ולשמוח איתכם בימים הטובים. בהצלחה!

 

אריק פינטו הוא הממונה על החטיבה הקמעונאית בבנק הפועלים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים