שתף קטע נבחר

הקטטה באבו סנאן: "סכסוך עדתי שיהיה קשה להשתלט עליו"

32 בני אדם עדיין מאושפזים, בהם אחד אנוש ושישה קשה, בעקבות הקטטה האלימה בין דרוזים למוסלמים באבו סנאן. בתי הספר הושבתו לשלושה ימים. ראש המועצה מבהיר: "לא נפריד בין תלמידים מוסלמים לדרוזים"

41 בני אדם נפצעו בקטטה האלימה שאירעה הלילה בין מוסלמים לדרוזים באבו סנאן שבגליל, מתוכם 32 עדיין מאושפזים בבית החולים בנהריה. מצבו של אחד מהם אנוש, שישה במצב קשה והשאר מוגדרים במצב קל עד בינוני. "הרופאים מטפלים בכל הפצועים ונאבקים כדי לייצב את מצבם", נמסר מבית החולים.  

 

 

 
פצועים דרוזים שהגיעו לבית החולים בנהריה שוחררו לאחר קבלת טיפול ואחד מהם, שנזקק לטיפול מעמיק, פונה לבית החולים רמב"ם בחיפה כדי למנוע חיכוכים בין המשפחות. רבים מהפצועים סובלים מפגיעת רסיסי רימון שהושלך במקום. "כמעט כל הכפר היה שם", סיפר מוניר שאמי, אחד הפצועים. "הגעתי אחרי שבני משפחה קראו לנו שתוקפים אותם. לא הצלחתי להיכנס ברכב ונכנסתי ברגל. ניסינו להרחיק את הצעירים ללא הצלחה", סיפר. "כל הזמן היו שם אבנים, זרקו עלינו בלי סוף. אפילו המשטרה לא הצליחה להיכנס בגלל ההמונים והאבנים. באיזשהו שלב שמעתי פיצוץ ונפלתי. אני סובל מרסיסים בכל הגוף ומשברים. אני לא יודע איך קרה דבר כזה. זה כפר שתמיד חיו בו בשלום - מוסלמים, נוצרים ודרוזים".
 

לא רחוק ממנו שוכב סעיד אחמד, תושב ג'דיידה שהגיע לבקר את הורי אשתו. "שמענו את הצעקות וההמולה מבחוץ, וכשיצאנו בדיוק זרקו את הרימון. נפלתי, ומאז אני לא זוכר כלום. נפגעתי ברגליים וביום שני אני אמור לעבור ניתוח", אמר.

 

ד"ר צבי שלג, עוזר למנהל בית החולים, סיפר כי זמן קצר לאחר תחילת האירוע הוכרז בבית החולים נוהל אר"ן (אירוע רב נפגעים). "בשלב הראשון הגיעו לבית החולים תשעה נפגעים ברמות פציעה קשה ובינוני, ואחד מהם הגיע במצב אנוש, לאחר שנפגע קשות בראשו. הוא נותח במהלך הלילה ואושפז בטיפול נמרץ. מצבו יציב ולא נשקפת לו סכנת חיים מיידית. הם סבלו מפגיעת רסיסים ומדקירות". הוא הוסיף כי בשעות שלאחר מכן המשיכו לזרום פצועים לבית החולים באמבולנסים של מד"א ו"חיאן". "בסך הכול הגיעו 43 פצועים, ונכון לשבת אחר הצהריים נותרו כ-30 מאושפזים. רובם ישוחררו בימים הקרובים", סיכם.

 

הרקע: כניסת תלמידים עם כאפיות

בתי עסק, בתי ספר ומקומות ציבוריים היו שוממים היום בכפר. מכובדי הכפר, יחד עם מפקד מחוז חוף במשטרה ניצב חגי דותן, החליטו להשבית את כל בתי הספר בכפר למשך שלושה שבועות כדי למנוע חיכוך בין התלמידים שיצית שוב את האלימות בכפר. ההערכה הייתה שהאלימות פרצה ככל הנראה על רקע החלטת שני תלמידים ערבים להגיע מוקדם יותר השבוע עם כאפיות לבית הספר בעקבות הרג הצעיר חיר חמדאן בכפר כנא. במהלך האירוע התפתח עימות בין שני התלמידים לתלמידים דרוזים.

 

התושבים באבו סנאן כועסים מאוד בשל האירועים וחוששים שזה רק יחמיר. הם קראו לאנשי דת להתערב ולהרגיע את הרוחות. ראש מועצת אבו סנאן ניהאד משלב הבהיר כי אין כוונה להפריד בין תלמידים מוסלמים לדרוזים. "הדבר הזה לא קיים ולא יקרה בכלל. נעשה הכול כדי להרגיע את הרוחות ואנו מאחלים החלמה מהירה לפצועים.

 

לדברי ראש המועצה, הרקע לסכסוך הוא כניסת תלמידים לתוך בית הספר עם כאפיות. משלב ציין כי אתמול כתבו צעירים בגנות בנות בכפר ומכאן המצב נגרר לקטטה המונית שהתחילה לאחר ויכוח בין כמה אנשים. "שני המקרים לא קשורים אחד לשני וחשוב לציין שהקטטה לא הייתה בין שתי עדות אלא בין אנשים בודדים".

 

האני זבן, תושב המקום וממכובדי הכפר, חושב אחרת. "המצב שהגענו אליו מביש. אסור לערב תלמידים בפוליטיקה. בתי ספר הם רק לצורך לימודים וחינוך תלמידים".

הנזק בבוקר שאחרי הקטטה באבו סנאן (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
הנזק בבוקר שאחרי הקטטה באבו סנאן(צילום: חסן שעלאן)

 (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
(צילום: חסן שעלאן)

 (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
(צילום: חסן שעלאן)

 (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
(צילום: חסן שעלאן)

 (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
(צילום: חסן שעלאן)

לדבריו של זבן, הסכסוך החל מיום הבחירות לראשות המועצה. "המוסלמים כאן רצו להשתלט על המועצה, אבל לא הצליחו. לפי דעתי הם אשמים בקטטה. אם לא יגיעו לפתרון, זה יהפוך לסכסוך עדתי ויהיה לנו קשה להשתלט עליו".

 

זבן ציין גם כי "בכפר שלנו יש אקדמאים ואנשים טובים. חבל מאוד שזה קורה אצלנו. אם המועצה המקומית לא תשתלט טוב על העניינים, חייבים להקים ועדה מקומית שתטפל בסכסוך בצורה מקצועית".

 

"נשתדל להגיע לפתרון טוב לשני הצדדים"

השייח' תופיק חתחות, אימאם במסגד אל סאלאם באבו סנאן, הביע תקווה בשיחה עם ynet שהמצב יירגע. "הגעתי אחרי ששמעתי על מהומות בין דרוזים לערבים. באתי להרגיע את הרוחות של שני הצדדים כדי שלא ניגרר למצב יותר גרוע. אנחנו חיים ביחד ולא רוצים להגיע למצבים יותר גרועים".

 

תחחות הוסיף כי כעת מנסים לא לגרור את הדת למצב הרגיש גם ככה. "אנו רוצים שכל אדם ישר ומבין עניין לא יגרור את המצב הזה לסכסוך דתי. זה יגרור את הכפר למצב גרוע ביותר ולעוד מהומות. אנו מבקשים להרגיע את האווירה. כולנו יחד נשתדל להגיע לפיתרון טוב לשני הצדדים", אמר האימאם.

רק כוחות משטרה ברחובות אבו סנאן, הבוקר (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
רק כוחות משטרה ברחובות אבו סנאן, הבוקר(צילום: חסן שעלאן)



 (צילום: ערן לפל דוברות מד"א) (צילום: ערן לפל דוברות מד
(צילום: ערן לפל דוברות מד"א)

אנור אבריק, תושב אבו סנאן, הוסיף: "קשה לי לעכל את מה שהתרחש פה. כולנו כאן דרוזים, מוסלמים ונוצרים, שחיים יחד כמו אחים. אני שמח שאנשי הדת התערבו ומתאמצים שהכול ייגמר בשקט".

 

תלמיד בבית הספר בכפר הביע פחד מחזרה למוסד החינוכי. "מאז שהיו עימותים בין תלמידים מוסלמים ודרוזים בתוך בית הספר, הוויכוחים לא פסקו בין התלמידים. הרגשנו שהולכת להיות קטטה קשה. חייבים לחזור לשגרת החיים, אחרת אנו פוחדים לחזור לבית הספר".

 

התלמיד ציין כי לדעתו זה כבר סכסוך עדתי בין מוסלמים ודרוזים. "זה הגיע לתוך בית הספר וגרם לסכסוכים בין תלמידים. אין לי חשק לחזור ללימודים. היום אני מעדיף ללמוד בבית ספר אחר כדי שלא אפגע".

 

בכפר שמונה 13 אלף תושבים יש רוב מוסלמים שמגיע לכמעט 7,000. כ-4,000 מהתושבים הם דרוזים והשאר ערבים נוצרים. במשטרה התקשו להשתלט על העימותים והשתמשו בגז מדמיע וברימוני הלם כדי לפזר את המתפרעים. כוחות גדולים מתחנות המשטרה של כרמיאל, חיפה, נהריה וזבולון הוקפצו למקום, ופיזרו לבסוף את המתפרעים. הכוחות, בליווי מסוק משטרתי, נשארו במקום וחצצו בין התושבים הדרוזים והמוסלמים לאחר הקטטה ההמונית.

 

בהערכת מצב שקיים מפקד מחוז חוף חגי דותן הוא ציין כי "בשלב זה יוצבו בימים הקרובים שוטרים רבים בכפר, כדי למנוע הסלמה וחיכוך. התגובה המהירה של המשטרה בראשית האירוע מנעה תוצאות חמורות יותר. בהסכמת הצדדים ובהמלצת המשטרה הוחלט כי הלימודים בבית הספר לא יתקיימו מחר וייתכן שאף בימים הקרובים, כדי למנוע חיכוך בין התלמידים שיצית שוב את האלימות בכפר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דם ברחובות אבו סנאן, הלילה
מומלצים