שתף קטע נבחר

כמה קרוב העולם להסכם גרעין עם איראן?

איראן רוצה הסרה של הסנקציות, ואילו המערב דורש פיקוח על מתקני הגרעין וצמצום מספר הצנטריפוגות. ידו של מי על העליונה בשיחות המשא ומתן? בשבוע הבא יפוג הדד-ליין להשגת הסכם קבע עם טהרן ועד אז הכול פתוח

נותר עוד שבוע לדד-ליין להשגת הסכם קבע בין איראן לבין המעצמות בנושא הגרעין. אך למרות מספרן הרב של הכתבות המעמיקות בנושא, איש אינו יודע ממש מה מתנהל בשיחות המשא ומתן. אז מה ההצעה המונחת על השולחן? כמה צנטריפוגות תוכל איראן להמשיך להפעיל? כמה אורניום מועשר תוכל לשמור? מה יהיה היקף הקפאת הסנקציות בתמורה לוויתורים איראניים? הרבה שאלות, אך מעט מאוד תשובות.

 

עוד חדשות בעולם :

יש לך דואר: חלקי גוף של תינוק ולב אדם

טרור דאעש: 1,500 הוצאות להורג ב-5 חודשים

נשך את עצמו ומת: הנחש ששם קץ לחייו

לא פיקניק: דובים שבים ליערות אירופה

 

עברה שנה מאז החלו שיחות המשא ומתן בין איראן לבין שש המעצמות. כל צד קיווה שהצד השני יהיה בשל לפשרה גדולה, אך נראה שאין כך הדבר. איראן רוצה הפשרה מהירה של הסנקציות שהוטלו עליה בגין תוכניתה הגרעינית. המערב, לעומת זאת, חושד בכוונות הרפובליקה האיסלאמית, שבמשך עשרות שנים הוליכה שולל את העולם, ורוצה הקפאה איטית ומדורגת של הסנקציות.

 

"מתקפת הקסם" עבדה? נשיא איראן רוחאני (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"מתקפת הקסם" עבדה? נשיא איראן רוחאני(צילום: AFP)
איראן קיוותה לרכך את המערב באמצעות "מתקפת קסם" דיפלומטית מרובת חיוכים שאותה הוביל הנשיא החדש יחסית חסן רוחאני. ארה"ב מצדה ביקשה להעניק לאיראן דרך להלבין את העובדה שהיא נכנעת ומסכימה להוריד את מספר הצנטריפוגות שלה מ-19 אלף ל-6,000-4,000. אם תסכים איראן לדרישות המערב הרי שהיא תתרחק בשנה מאיסוף מרכיבי הפצצה הגרעינית במקום בחודשיים. במהלך אותה שנה יוכל המערב, דרך פיקוח ובקרה, לחשוף אם פניה של איראן לעבר הפיכתה למדינת סף גרעינית.

 

אם יש הסכם אז הוא נסגר מזמן

רבים הם אלה שחושבים כי הקשיים במשא ומתן שמוצגים כעת נועדו לצרכים פוליטיים בלבד ושלמעשה ההסכם בין איראן לבין המעצמות כבר "תפור" מזמן. אולם כרגע, בשורה התחתונה, אף צד לא מקבל את דרישות האחר, וייתכן שבסופו של דבר יחליטו פשוט על הארכת השיחות מעבר ליום שני הבא. מה ירוויחו שני הצדדים מהארכת השיחות? איראן לא תשעט לעבר השגת נשק גרעיני, והמעצמות לא יחריפו את הסנקציות נגד טהרן ולא יעלו מחדש על השולחן את האופציה הצבאית.

 

מחר (יום ג') יתכנסו בווינה צוותי המשא ומתן של איראן ושש המעצמות לפגישה מכריעה. כל צד יציג את תשובותיו לטיוטות שהוצגו בשבוע שעבר בעומאן בפגישת מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי עם עמיתו האיראני מוחמד ג'וואד זריף. האם שם תיאמר המילה האחרונה וישיגו הסכם גרעין? תהיה התשובה אשר תהיה, מי שככל הנראה תכריע אם יושג הסכם היא הרפובליקה האיסלאמית.

 

מה תעשה איראן עם האורניום המועשר שלה? המתקן בנתנז (צילום: AP) (צילום: AP)
מה תעשה איראן עם האורניום המועשר שלה? המתקן בנתנז(צילום: AP)
העיתון הבריטי "גרדיאן" דווקא כתב ששני הצדדים קרובים להסכם היסטורי ושנמצאו פשרות על נושאים שהיו במחלוקת. עוד דווח כי טיוטת ההסכם כבר מוכנה. כמה דיפלומטים שהיו מעורבים בשיחות הגרעין סיפרו ש-95 אחוזים מהעבודה שלהם כבר נעשתה, ושהכול תלוי למעשה בהחלטות פוליטיות שיתקבלו בבירות השונות, בעיקר בוושינגטון ובטהרן.

 

"הצדדים רחוקים זה מזה"

העיתון האמריקני "וושינגטון פוסט" מטיל ספק בהשגת עסקה, ומציין שבשיחות עומאן בין קרי לבין זריף לא הושגה התקדמות. מומחים שעמם שוחח העיתון הטילו ספק ביכולת איראן והמעצמות להגיע בשבוע הקרוב לעסקה כוללת. את הסקפטיות ניתן היה להבין גם מדברים שאמר נשיא ארצות הברית ברק אובמה לאחר פגישת קרי-זריף בעומאן.

 

מרק פיטפטריק, דיפלומט אמריקני לשעבר וכיום מנהל התוכנית לפירוק גרעיני ב"מכון הבינלאומי ללימודים אסטרטגיים" (IISS) אמר כי "ברור שאם לא יהיה נס, לא יושג הסכם כולל ב-24 בחודש. גם אם הצדדים מאוד רוצים הסכם, הם יותר מדי רחוקים זה מזה".

 

מומחה הגרעין עלי וואז סבור שפריצת הדרך האפשרית תיתכן אם יאריכו את הדד-ליין להשגת הסכם קבע מעבר ל-24 בחודש כדי למנוע חזרה למצב שלפני הסכם הביניים. אותו הסכם ביניים עצר בהצלחה את התקדמות איראן לעבר גרעין, והיא קיבלה בתמורה הקלות פיננסיות בשווי כמה מיליארדי דולרים.

 

מזכיר המדינה האמריקני קרי, שליחת האיחוד האירופי אשטון ושר החוץ האיראני זריף (צילום: AP) (צילום: AP)
מזכיר המדינה האמריקני קרי, שליחת האיחוד האירופי אשטון ושר החוץ האיראני זריף(צילום: AP)

מומחה הגרעין הפיני אולי הייאונאן מאוניברסיטת הרווארד מאמין שאיראן חשה ביטחון שידה על העליונה משום שארה"ב והמערב עסוקים במאבק בארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש). עד עתה לא אפשרה טהרן לפקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) גישה למתקני הגרעין שלה שתסיר את כל סימני השאלה סביב תוכניתה הגרעינית.

 

"יש צורך בשיתוף פעולה מצד איראן וזה ייקח זמן", אמר מומחה הגרעין רוברט איינהורן, שעבד במחלקת המדינה בוושינגטון במהלך כהונתה של הילרי קלינטון. "זה לא מציאותי לדרוש מהקונגרס להצביע על הסרת הסנקציות לפני שאיראן תבצע את הנדרש ממנה".

 

בקונגרס מדברים בימים האחרונים דווקא על החרפת הסנקציות נגד איראן, דבר שנבלם עד כה על ידי הרוב הדמוקרטי בסנאט לבקשת הנשיא אובמה. בחודש ינואר תעבור השליטה בסנאט לידי הרפובליקנים וייתכן שאז יאמצו בגבעת הקפיטול יותר ויותר את עמדת ישראל. לפי עמדה זו, הדרך לאלץ את איראן לוותר לחלוטין על העשרת אורניום היא החרפת הסנקציות נגדה. מנגד, הממשל האמריקני חושש שהחרפת הסנקציות תביא לכך שהשמרנים באיראן יפעילו לחץ על המשטר ויפוצצו את שיחות הגרעין.

 

גם אם יושג הסכם גרעין, כתב העיתון האמריקני הנחשב "ניו יורק טיימס", תהיה זו התחלת הוויכוחים בזירה הפוליטית הפנימית ואליהם יש לצרף את תגובותיהן של מדינות אחרות לעסקה, בהן ישראל, סעודיה, רוסיה ושותפותיה של ארה"ב במערב. צרפת מפגינה עד כה את הקשיחות הרבה ביותר במגעים עם איראן. למרבה ההפתעה, לרוסיה יש אינטרס לעכב עסקה של המעצמות עם איראן ולהשאיר את הנפט האיראני מחוץ לשוק ובכך למנוע נפילה נוספת של מחירי הנפט - דבר שיפגע ברוסיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים