שתף קטע נבחר

אם יוצרים מגיעים למקומות נפלאים

יוצרי תיאטרון ישראלים מצאו השראה אצל ד"ר סוס בניו-יורק

"אם יוצאים מגיעים למקומות נפלאים" אחד מספרי הילדים הפופולארים ביותר של ד"ר סוס משמש מקור השראה מעניין ליצירת תיאטרון פילוסופית ועשירה באבחנות חברתיות חשובות. עבור המחזאית הישראלית הצעירה, הילה בן גרא, הספר הזה שימש בסיס למחזה ,The Places You’ll Goשבימים אלה מוצג בתיאטרון "דיקסון פלייס" בלואר איסט סייד.

 

“התחלתי לפתח את המחזה ב-HB סטודיו שבו אני לומדת”, מספרת בן גרא. "והייתי בנקודה בחיי שבה שאלתי את עצמי למה אני עדיין לא 'שם'. קיימת ציפייה שעד גיל מסוים נגיע כבר לשלב מסוים בחיים והרבה פעמים פשוט עדיין לא הגענו לשם. עלו בי שאלות: מה זו הצלחה? האם ומתי היא אמורה להגיע? הספר של ד"ר סוס סיפק לי מקור של השראה מאוד גדול. הוא מספר בהרבה הומור על מישהו שיוצא למסע בעולם ורוצה להגיע למקומות מופלאים ובדרך עובר הרבה טלטלות. הספר העלה אצלי את השאלות על המסעות שאנחנו עוברים כל יום, בדרך לבנק כדי לקבל כרטיס אשראי, לקנות בית, למצוא אהבה. עניין אותי לבדוק את הדברים האלה".

 

 

המחזה שכתבה בן גרא מתמקד בשני דוורים אמריקאים שמכלים את חייהם בחלוקת דואר באותו רחוב יום אחרי יום, עד שהם מגיעים למין משבר אמצע החיים שמעורר בהם שאלות על הצלחה, שאפתנות והמרדף אחר האושר. "ניו-יורק היא עיר שאנשים בה נחושים והולכים קדימה עם אמביציות מטורפות. זה נכון לכל התחומים, לא רק לתחום האמנויות. האנרגיות בעיר הזאת סוחפות ואחד הדברים שעניינו אותי בכתיבת המחזה הוא המרדף הזה, דווקא מנקודת מבט של אנשים שנמצאים מחוץ למרדף האמביציוזי של העיר. שני הדוורים שהולכים באותו מסלול לא ממהרים לשום מקום. בשלב מסוים הם שואלים את עצמם אולי אנחנו מפסידים משהו? אם כולם ממהרים לאנשהו כנראה שיש להם סיבה".

 

המחזה של בן גרא התקבל לתוכנית Work in Progress של "דיקסון פלייס", שהוא מרכז לתרבות ניסיונית, והוביל אותה לחפש במאי שיבין את האופי המיוחד של יצירתה. "רציתי מישהו שיתאים למחזה שלי ויבין את ההומור והגרוטסקה שבו. כמעט מיד פניתי לארז דריגס, במאי ויוצר ישראלי, איתו אני מיודדת עוד מימינו בסטודיו למשחק של יורם לוינשטיין. בדרך כלל אני יוצרת די שתלטנית, אבל על ארז ידעתי שאני יכולה לסמוך ולשחרר ולתת לו לעשות את שלו".


 

ארז דריגס הגיע מישראל במיוחד כדי לקחת חלק בהפקה. "כשהילה פנתה אלי בקשר לבימוי המחזה שלה", מספר דריגס, "בערך חצי מהמחזה כבר היה כתוב ובעצם המשכנו לעבוד על המחזה עד הרגע האחרון. הילה הייתה פתוחה להכניס אותי כשותף ויועץ לעבודה על המחזה. כבמאי, אני מאוד נהנה לעבוד ככה, לא רק לבוא ולביים. אני אוהב להיות מושקע גם בכתיבה ועריכה של החומר. זה מביא אותי לחדר החזרות הרבה יותר מוכן".

 

כחלק מתהליך העלאת המחזה הקימה בן גרא להקת תיאטרון, לה היא קוראת Lama Theater Company, והפיקה את ההצגה. "חלק מהמשימה שלנו", היא אומרת, "הוא לעודד שיתופי פעולה של יוצרים ישראלים עם יוצרים אמריקאים. עברתי לניו-יורק לפני חמש שנים, והחלום שלי זה להקים כאן תיאטרון משל עצמי. אני חושבת שבניו-יורק זה חלום בר ביצוע. אני מאוד מאמינה בתנאים שאמנים מקבלים כאן ואפילו בפרויקט הנוכחי קיבלתי הרבה תמיכה ועזרה בקהילה היהודית בעיר".

 

ארז דריגס מספר עוד על החוויה של הגעה היישר מעולם התיאטרון הישראלי ליצירה בניו-יורק: "זאת הייתה ממש הרפתקה. מרתק לראות איך דברים עובדים כאן, הכל מאוד שונה מהעשיה בארץ. למשל, כשקבענו את האודישנים לליהוק, אמרתי להילה שלא ברור לי איך זה יעבוד: מה אם אף אחד לא יבוא? או שיבואו אנשים לא מוכשרים או לא מתאימים? אבל למדתי שהכל כאן כל-כך גדול שתמיד תמצא את האנשים שאתה צריך ואלו יהיו אנשים מוכשרים, גם מבחינת הכשרה וגם כישרון. בכלל, אני מרגיש שיש בניו-יורק הגדרה אחרת למה זאת מקצועיות בתאטרון, אי אפשר שלא לאהוב את זה. זה כל כך שונה מבארץ".

 

על-אף המיקוד בעידוד שיתופי פעולה של יוצרים ישראלים בעשייה התיאטרונית בניו-יורק, בן גרא ודריגס מדגישים שהם לא מעוניינים לעסוק בהכרח בתכנים המגיעים מלב הזהות הישראלית המקובלת. דריגס: "כשאני סקרן לראות את הסגנון והיצירה של אמן מתרבות זרה, מעניין אותי לראות איך הוא עושה את 'המלט', לדוגמה, ולאו דווקא יצירה מהאקטואליה המקומית שלו. לישראל יש כזה 'תיק' של היסטוריה, שאוטומטית מצפים ממך שתעסוק בתכנים האלה, וזה לא תמיד הכרחי או רלוונטי". "יש כל כך הרבה יצירה מדהימה ופורצת גבולות שמתרחשת בישראל", אומרת בן גרא, "אבל רוב היצירה הישראלית שיוצאת לעולם היא על דברים כמו הסכסוך הישראלי-פלשתיני או השואה. אלה אמנם נושאים חשובים ומרכזיים, והלהקה שלנו גם דואגת להעלות פרויקט אחד בשנה שעוסק בנושאים האלה, אבל חשוב לי לעודד שיתופי פעולה אמנותיים ברמה האנושית, סיפורים של אנשים והחיים שלהם".

 

‏The Places You’ll Go יוצג בסוף השבוע הקרוב – שישי 21 בנובמבר, 7:30 בערב, שבת 22 בנובמבר 2 בצהריים, בתיאטרון "דיקסון פלייס": 161A Chrystie Street , בין ריבינגטון ודלאנסי, לואר איסט סייד.

www.dixonplace.org

www.lamatheatercompany.com

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משתפים פעולה בדיסקין פלייס. בן גרא ודריגס
מומלצים