שתף קטע נבחר

להישאר בריאים בחורף: 5 צעדים בטוחים

להמשיך בפעילות הגופנית, להמשיך לשתות ולאכול פחמימות מורכבות. להיות חולים בחורף זו לא גזירת גורל, ואם מתכוננים אליו כמו שצריך, אפשר לעבור אותו ולהישאר בריאים. מיכל צפיר מסבירה איך לעשות זאת ב-5 שלבים

הדרך להיות בריאים בחורף: העונה הקרה שמחכה ממש מעבר לפינת הסתיו מביאה אתו יותר מאשר רוחות וממטרים פזורים – הוא מבשר את התקצרותם של הימים, מיעוט בשעות אור, פחות שעות שגרתיות לפעילות גופנית, מתקפות וירוסים ושפעות ולמי שיש – גם סבבים של ילדים חולים בבית.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

מדי שנה בעונה הזו יש עומסים אצל רופאי המשפחה ואפילו בחדרי המיון. אז נכון שווירוסים חדשים מוצנחים עלינו ועל מערכות החיסון שלנו, אנשים מדווחים על השמנת חורף שמלווה בהרגשה רעה וגם במצב רוח רע, אבל אני חייבת להודות שאחרי הרבה שנים שהייתי בלופ הזה בעצמי – הבנתי שזו ממש לא גזירה משמים.

 

מבחינתי חורף הוא יציאה שגרתית מן השגרה. מה זה אומר? שכמו בכל שנה אני יודעת בדיוק מתי הוא יגיע (טוב, בערך...) ובעיקר שאני צריכה להתכונן לקראתו אם אני לא רוצה שוב להיאבק במשקל כשתשוב עונת הרחצה.

 

עוד כתבות במדור משפחה בריאה 

מסביב לעולם: השיטה הבריאה להכנת דגים

צלייה, אידוי ובישול: שיטות בריאות להכנת דגים

מה הקשר בין אכילת דגים לבריאות הלב?

 

אז איך אני מתכוננת לחורף בריא במשקל מאוזן?

1. יום חמים: את הבוקר אני פותחת בשייק ירוק. הוא מספק לגוף המון ערכים תזונתיים חיוניים, שתרומתם רבה לחיזוק מערכת החיסון. לצד זה אני מקפידה להתחיל את היום עם משקה חם, לרוב מים חמים עם נענע או לימון, משום שהוא מסייע לגוף לשמור על החום הפנימי, לדם לזרום כראוי ולמערכות הגוף לתפקד היטב.

 

להתחיל את היום עם שייק ירוק (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להתחיל את היום עם שייק ירוק(צילום: shutterstock)

 

2. פעילות גופנית: הגשם לא עוצר לי את שיגרת האימונים, אבל הוא מעודד אותי לגלות יצירתיות ולבחור אפשרויות נוספות, נקודת המבט שלי היא זו שתקבע אם זה סבל או הרפתקה.

 

אני מקפידה לצאת לריצה כאשר מזג האוויר מאפשר, אבל אם קר מדי או גשום אני בוחרת סוג אחר של פעילות – אימון טאיבו, ריקוד בסלון ואפילו עלייה וירידה במדרגות, כולם שמות נרדפים לפעילות גופנית ראויה ורצויה.

 

בנוסף, גם לאורך יום העבודה, ואפילו אם אני יושבת בפגישות או מול המחשב לומדת טקסטים, אני מקפידה לקום מהכיסא פעם בשעה, לנער היטב את הגוף, להזרים את הדם לשחרר את השרירים ולהימנע ממצב קפוץ וקפוא.

 

גוף בתנועה הוא גוף בריא, מערכת עיכול בתנועה היא מערכת יעילה, ושני אלה (גם בלי ריצות ארוכות) מועילים מאוד לשמירה על המשקל.

 

3. שתייה מרובה: הגוף שלנו מכיל כ- 70% מים, זה נתון שלא משתנה עם דיווחי החזאי, לכן אפילו שהתחושה היא שאנו זקוקים לפחות שתייה, או פחות צמאים, העובדה היא שכמות המים הנחוצה לנו בחורף זהה לזו שאנו צורכים בקיץ.

 

אפשר בהחלט לשתות מים חמים עם נענע או לימון, קינמון או כל תבלין אחר לטעמכם, אך אל תתפתו להמתיק אותם בסוכר או בדבש – זו איננה הפסקת קפה, זו אספקת נוזלים ללא קלוריות. לידי תמיד יש בבקבוק - אם הוא ריק, סימן שצריך לקום ולמלא אותו.

 

אם המנגנון לא עובד אוטומטית אפשר להשתמש בעזרים חיצוניים –״טבלת שתייה״ שבועית שבה מסומנות 10 כוסות ליום שתמחקו בזו אחר זו בכל פעם שתשתו כוס מים. כמובן שאם מסתבכים עם העזרים הפשוטים תמיד אפשר לפנות לטכנולוגיה ולהוריד אפליקציית תזכורת לשתיית מים.

  

4. שילוב אבות המזון: אחד המאפיינים של החורף הוא מצב רוח ירוד מעט, רבים משייכים זאת לחוסר אהבתם לגשם, לסגר בבית, לקור – אבל האמת שיש גורם הרבה יותר ראשוני לכך – מיעוט שעות האור ביום מוביל לירידה ברמת הסרטונין במוח שמשפיע ישירות על ההרגשה שלנו.

 

מחפשים את הגורם להשמנת החורף? זה לא דכדכת החורף אלא ה ׳מזונות המנחמים׳ - מכירים את המושג? לחם לבן מהביל, חלה טרייה, שוקולד כמובן, חמין ותבשילי תפוחי אדמה למיניהם - כל אלה מאפיינים את החורף ולא בלי סיבה – אלו הן פחמימות פשוטות שאכילתן מספקת לגוף אנרגיה זמינה ומיידית וכך גם מעלות את רמת הסרטונין ואת התחושה הטובה.

 

העדיפו פחמימות מורכבות – אורז מלא, תירס מלא, לחם מחיטה מלאה, כוסמין או שיפון, העדיפו ירקות שורש כתומים שנחשבים מחממים וכך גם מנחמים בדיוק באותה מידה בלי הנזק לגזרה.

 

כדי להבטיח תזונה מאוזנת ושמירה על המשקל, כמובן שלא נסתפק בפחמימה, חלבונים הם חלק חשוב ועיקרי בתזונת החורף, גם בשל תרומתם לבניית מאגר הנוגדנים החיוניים למערכת החיסון הנלחמת בלי הפסקה בפגעים החיצוניים - צריכת חלבונים מגוונים הכוללת בשר רזה, טונה, גבינות, טחינה, או קטניות היא חיונית בכל ארוחה, לצד פחמימה וירק.

 

מתכון לקציצות טונה

מצרכים:

3 קופסאות טונה

שתי ביצים

2 בצלים

2 גזרים

3 כפות פירורי לחם

מעט פטרוזיליה

כף צ'ילי מתוק

כף רוטב סויה

 

אופן ההכנה:

מעבדים את כל החומרים במעבד מזון במהירות גבוהה, משהים לשעתיים במקרר.

לאחר מכן, יוצרים עיגולים ע"ג תבנית שרופדה בנייר אפיה. אופים בתנור שחומם מראש ל 180 מעלות עד להזהבה

 

5. לבוש נכון: כאשר הגוף שלנו מתקרר הוא מחפש דרך לאזן את הטמפרטורה הפנימית, ומה לעשות שכשקר בחוץ קר בפנים? כשאנחנו לא מודעים לצורך הבסיסי של הגוף להתחמם הנטייה היא להושיט יד לעוגייה בצנצנת, לעוגת השמרים הריחנית במשרד או כל דבר אחר – גם אם הגוף לא חש כלל ברעב.

 

בכל יציאה מהבית אני מצטיידת בלבוש מתאים לתוכנית היומית שלי – לבוש בשיטת הבצל בשכבות שניתן ללבוש ולהסיר לפי תנאי מזג האוויר או ויסות הטמפרטורה בחלל ממוזג היא הדרך היעילה ביותר לשמור גם על חום גוף מאוזן וגם על אותה מידת הבגדים כל העונה.

 

כבר תיכננתם איך תתחילו את הדיאטה ממש אחרי פסח לקראת הקיץ? באמת שאין צורך, הקפידו לנגוס ״ביסים בריאים״ לכל אורך החורף ותצאו ממנו בשלום.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא חייבים להיות חולים בחורף
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים