שתף קטע נבחר

איך להציל עולם בחודשיים

יעל גרינברג הגיעה למסקנה שמספיק לחכות והגיעה זמן לעשות. היא שכרה אולם תיאטרון באיסט וילאג' ונתנה לעצמה חודשיים להעלות בו מחזה פרי עטה

לפעמים כל מה שצריך זה דדליין. יעל גרינברג היא שחקנית צעירה שמנסה להתברג בעשייה התיאטרונית בעיר מעל חמש שנים. לפני פחות משלושה חודשים היא החליטה לקחת את הקריירה שלה בידיים ולעשות מעשה. "ביומולדת שלי החלטתי שאני צריכה לעשות משהו כדי לקדם את העשיה שלי בתיאטרון. אז פשוט שכרתי אולם תיאטרון לשלושה ערבים בלי לחכות לכלום ומבלי שהיה לי מה להעלות בו".

 

עם תאריכים מסומנים באולם שעליה למלא, ניגשה יעל לכתוב מחזה במטרה להעלות אותו בתקופת שיא של חודשיים. התוצאה היא המחזה "איך להציל עולם", שעולה בימים אלה בתיאטרון סיינט מארקס באיסט וילאג'.

 

"מדובר במחזה קצר בן חמישים דקות המורכב מחמישה מפגשים רנדומלים בין אנשים זרים. בכל מפגש כזה עולה בעיה או דיון על איך דברים מתנהלים כיום בעולם. המפגש מפכח ומבגר את הדמויות וגורם להן להתמודד עם הקבעונות שלהם בחיים ולהתקדם מעבר להם. אחד המפגשים, לדוגמה", מספרת גרינברג, "מעלה את סוגיית הקורבנות – הנטיה שלנו לראות בעצמנו קורבנות ומסכנים. המפגש הוא בין בחורה ישראלית-יהודיה לבין בחור שחור שמתווכחים 'מי סבל יותר'. בפועל, זה לא באמת משנה מי עבר יותר. ההיסטוריה היא היסטוריה. היא חשובה, אבל לא מקדמת את העולם לשום מקום".

 

 

זהו המחזה הראשון של גרינברג, שמספרת כי תמיד רצתה לכתוב, בעיקר מחזות. אולם, מקור ההשראה של המחזה החדש הגיע ממקור לא צפוי. "בקיץ האחרון ביקרתי בקובה לכמה שבועות. הייתי שם במוזיאון לזכרו של צ'ה גווארה, שמציג את פועלו וסיפור חייו. הוא גם קבור שם וכל המקום הוא אנדרטה ענקית לזכרו. למדתי שם הרבה על האיש ופועלו, הוא היה איש מאוד מעניין, שרצה ללכת ולהציל את העולם. הייתה לו מטרה בחיים, אבל היה בזה משהו מתסמונת רובין הוד: לגנוב מהעשירים ולתת לעניים. אתה אמנם עושה מעשה טוב, אבל אתה גם גונב. גווארה היה מלא כוונות טובות, אבל גם עשה המון דברים שהמוסריות שלהם שנויה במחלוקת. גווארה הוא כמובן דמות אהודה ביותר בקובה, אבל המורכבות המוסרית שלו עניינה אותי. זה גרם לי לחשוב איפה זה שם אותנו היום. איפה סיפור כזה היה נכנס בעולם שלנו היום? אני כמובן מגיעה מהמזרח התיכון, שמלא במורכבויות דומות. הסצינות במחזה בוחנות את הקיבעונות של העולם שלנו, ואני בוחנת מה נכון ומה לא נכון. אני לא נותנת את התשובות לשאלות האלה, כי אין לי תשובות. אני מעלה שאלות. אני חושבת שהדרך להציל את העולם זה להיות נחמדים ולהתפתח ולגדול ולדאוג לאחר ולצאת מהמקום הנוח והמוכר והאוטומטי ולפתח את האנושות קדימה. ואני מביעה את הדעה הזאת דרך התמונות במחזה.

 

"במחזה יש דמות שקוראים לה לילה, רקדנית צעירה. אני מגלמת אותה בהצגה. הדמות והסיפור שלה קרובים מאוד ללבי. לילה היא בחורה מאוד תמימה ונאיבית, כזאת שרואה את העולם דרך משקפיים מאוד ורודות. המחזה נפתח כשהיא בתחנת אוטובוס בדרך לתחרות ריקודים נחשבת וגדולה. היא פוגשת את פרסטון, חסר בית מבחירה, שמסתכל בצורה צינית ומאוכזבת על החיים. הוא בחר באורח החיים הזה כי הוא מרגיש שהוא מאפשר לו לחיות את חייו באופן המלא ביותר. הוא מאוד חכם ובהמשך הסצינה, אנחנו לומדים שלמרות מצבו הנוכחי הוא היה בעברו רקדן מפורסם ומצליח. המפגש הזה מטלטל את לילה, ומערער את הביטחון שלה בהבטחות של הגשמת חלומות ומימוש פוטנציאל. הסצינה הזאת במחזה מדברת אלי באופן מיוחד כי היא מדברת על מה זה אומר לרדוף אחרי החלומות שלך ולהצליח.

 

"בהתחלה זאת הייתה אמורה להיות הצגת יחיד בכיכובי, אבל תוך כדי הכתיבה עלו דברים ורעיונות חדשים, ודי מהר נטשתי את הרעיון של הצגת יחיד, כי מצאתי שאינטראקציה בין שחקנים מעבירה מסרים בצורה משמעותית יותר. אז התחלתי לכתוב עבור כמה דמויות. כתיבת המחזה ארכה בערך שלושה שבועות ומיד אחר כך התחלתי לשכור במאי ושחקנים להפקה. כל התהליך היה מאוד נמהר ומזורז. בימים אלה מקווה להשיג ויזת אמן, כך שזאת הייתה סיבה נוספת לקדם את ההפקה בהקדם האפשרי".

 

ההצגה How to Save a World תעלה ב-Under St. Mark’s Theater, ביום רביעי, 26 בנובמבר, ב-7 בערב.

 

Under St. Marks Theater

212-777-6088

94St Marks Place at 1st Ave

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגשים רנדומלים בין אנשים זרים. "איך להציל עולם"
מומלצים