שתף קטע נבחר

לומדים בחולות: מבקשי מקלט בדרך לתואר

המיזם הווירטואלי "האוניברסיטה של ההמונים" החל לשלב אפריקנים השוהים בישראל ומעוניינים בתואר במנהל עסקים או במחשבים. עצורים ב"חולות" קיבלו אישור להכניס מחשב. סטודנט: "תואר יעזור בכל מקום שבו אהיה"

קרן אור למבקשי המקלט האפריקנים בישראל: האוניברסיטה של ההמונים (University of the People), המיזם הווירטואלי של הישראלי שי רשף, הפועל ללא מטרות רווח ומעניק לבוגריו ברחבי העולם תואר ראשון, פותח לראשונה את דלתותיו לפליטים מאפריקה השוהים בישראל.

 

הפרויקט הושק השבוע במשרדי נציבות האו"ם לפליטים בתל אביב בהשתתפות רשף ופליטים ומבקשי מקלט מאריתריאה וסודן. הקבוצה הראשונה שהחלה את הלימודים לתואר ראשון במנהל עסקים ובלימודי מחשב מונה 25 איש, אך עוד 300 מבקשי מקלט שנמצאים בארץ (כולם בגילאי 25 עד 30), חלקם במתקן השהייה חולות, החלו את תהליך ההרשמה.

ג'מאל חאמיס (מימין) וטאקלה זגריש. "בורחים מהגורל" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
ג'מאל חאמיס (מימין) וטאקלה זגריש. "בורחים מהגורל"(צילום: ירון ברנר)

הלימודים באוניברסיטה מתבצעים באמצעות הרצאות באינטרנט, ולשם כך קיבלו הסטודנטים השוהים בחולות אישור להכניס מחשבים למתקן.

 

חלק מהסטודנטים אמנם מממנים מכיסם את שכר הלימוד (100 דולר לבחינה ו-4,000 דולר לתואר שלם), אבל רובם קיבלו מלגה מקרן שהקימה האוניברסיטה בעזרת דן אלמגור וברי ליברמן, שני תורמים מאוסטרליה. כרגע נמצאת האוניברסיטה בתהליך גיוס תרומות כדי לממן את הלימודים למבקשי מקלט נוספים.

 

אחד המכשולים המרכזיים שהקשה על קבלת הסטודנטים היה חוסר היכולת שלהם להציג תעודת בגרות. בשל כך בנתה האוניברסיטה הווירטואלית מודל מיוחד שבמסגרתו הם מעידים בפני נוטריון שהייתה להם תעודת בגרות או שסיימו תיכון אך אין ביכולתם להשיג אותה. ההליך זכה לאישור המועצה להשכלה גבוהה בארצות הברית.

 

אבל זה לא מספיק: הפליטים צריכים להוכיח שהאנגלית שלהם טובה מספיק כדי להתקבל ולאחר מכן הם חייבים לעבור קורס אנגלית כדי להתקבל כתלמידים מן המניין. לדברי רשף, הפעילות בישראל תהווה מודל עבור פליטים בכל רחבי העולם העומדים בקריטריונים האקדמיים ומעוניינים בלימודים גבוהים.

 

אחד הנרשמים ללימודים באוניברסיטה של ההמונים הוא טאקלה זגריש (28), מבקש מקלט מאריתריאה שהסתנן לישראל לפני ארבע שנים וחצי. הוא מקווה שהלימודים יסייעו לו להשתחרר ממעמדו כפליט: "נרשמתי ללימודים כי חשבתי שהמעמד שלנו בישראל אינו בטוח. הממשלה רוצה להרחיק אותנו מכאן והשכלה גבוהה תוכל לעזור לי בכל מקום שבו אהיה".

 

זברשי, שעובד במטבח במסעדה בתל אביב, נמלט מאריתריאה לאחר שלטענתו נכלא ועונה בשל סירובו לשרת בצבא. בישראל הוא נרשם לתואר במדעי המחשב, והוא מקווה שיוכל למצוא עבודה בתחום. "כאן ובכל מקום אחר אני מנסה לברוח מהחיים שהגורל ייעד לי ולבנות לעצמי חיים טובים יותר", אמר.

 

סטודנט נוסף הוא ג'מאל חאמיס, מבקש מקלט בן 26 מדארפור, שהסתנן לישראל לפני כשלוש שנים. חאמיס, המתגורר ביבנה ונרשם לתואר במדעי המחשב, מספר: "לא הגעתי לכאן כדי להישאר לתמיד. אני אוהב את סודן, נולדתי סודני ואמות סודני. אני רוצה לחזור לשם כשהמצב ישתנה ולעזור לבנות את ארצי מחדש. לימודים כאלה יוכלו לעזור לי לעשות את זה ולחיות בכל מקום שבו אהיה".

 

האוניברסיטה משתפת פעולה עם ארגון הפליטים של האו"ם (UNHCR), אמנסטי אינטרנשיונל (Amnesty International), היא"ס (HIAS) והמרכז לקידום פליטים מאפריקה (ARDC). נכון להיום התקבלו לאוניברסיטת ההמונים יותר מ-2,000 סטודנטים מ-150 מדינות שונות, בהן ארצות הברית, ברזיל, ישראל, סוריה, בנגלדש, הרשות הפלסטינית, ניגריה, האיטי ועוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
ג'מאל חאמיס. "הלימודים יעזרו לי כשאחזור לסודן"
צילום: ירון ברנר
מומלצים