שתף קטע נבחר

נדיבות מושלמת: 6 אנשים תרמו כליה לאדם זר

בחודש האחרון, ללא סיבה נראית לעין, זינק פי שלושה מספרם של הישראלים שהחליטו לתרום כליה לאדם שלא הכירו. בזכות המעשה הטוב שעשו, הם הצילו את חייהם של זרים גמורים, מדווח "ידיעות אחרונות"

פתאום קם אדם בבוקר ומחליט לתרום איבר מגופו כדי להציל חיים של מישהו אחר - ולא של קרוב משפחה או של חבר, אלא של זר גמור שלא פגש מעולם. אירוע נדיר? פחות מפעם. בחודש החולף נשבר שיא של כל הזמנים בתרומות איברים כאלה בישראל.

 

יותר מאלף חולים בישראל ממתינים כיום להודעה המיוחלת על כך שסוף-סוף נמצא תורם מתאים שיוכל להעניק להם איבר ויציל את חייהם. רובם זקוקים להשתלת כליה. הפער בין הממתינים להשתלה לבין אלה שזוכים בסופו של דבר לתרומה הנכספת גדול מאוד. קצב ההשתלות רחוק מלהדביק את הביקוש.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

חדשות בריאות נוספות:

הנחיות חדשות בארה"ב ממליצות - בצעו ברית מילה

מכה לרפואה הציבורית: הרפורמות שבוטלו בגלל הבחירות

מת החקלאי שהוכה - משפחתו תרמה את איבריו

 

‭2013-ב‬ נעשו 261 השתלות כליה בישראל כמחציתן (134) מתורם חי שיכול להמשיך בחייו כרגיל גם עם כליה אחת - אך בתחילת השנה הנוכחית כבר היו 762 חולים שהזדקקו לתרומה.

 

רוב התורמים הם קרובי משפחה שמתגייסים להציל הורה, ילד או אח; אך בנובמבר חל זינוק משמעותי במספר האנשים שהסכימו לתרום כליה לאדם זר. התורמים האלה, המכונים תורמים אלטרואיסטים, לא עשו זאת כדי לעזור לקרוב משפחה או לקבל תמורה כלשהי (החוק בישראל אוסר על מכירה ועל קנייה של איברים) - אלא פעלו מטוב לב גרידא.

 

לפי נתוני עמותת "מתנת חיים‭,"‬ שמקדמת את ההשתלות האלטרואיסטיות, במהלך החודש האחרון נעשו 14 השתלות כאלה - האחרונה שבהן ביום ראשון האחרון. לשם השוואה, בכל חודש רגיל יש בממוצע ארבע השתלות כאלה. איך מספר ההשתלות האלטרואיסטיות גדל פתאום פי שלושה?‬ השאלה הזאת מסקרנת גם את אנשי העמותה וגם את המנתחים שעשו את ההשתלות בבת -החולים בילינסון, איכילוב, שניידר, רמב"ם ובבית החולים מונטיפיורי בניו-יורק -אבל לאיש אין תשובה ודאית על כך.

 

מדובר, קרוב לוודאי, בצירוף מקרים, אך ייתכן שזו תוצאה של המודעות הגוברת בציבור לחשיבות של תרומת איברים.

 

"בשש השנים האחרונות נערכו בישראל 164 השתלות כליה אלטרואיסטיות כאלה, בין זרים‭,"‬ הסביר ראש עמותת "מתנת חיים‭,"‬ הרב ישעיהו הבר. "התורמים נחשפים לרעיון בחוגי בית, בכנסים ובאירועים שונים. רשימת התורמים המעוניינים לתרום כליה לאדם זר מתארכת מדי יום, ואני מקווה שהתופעה רק תתעצם. אנחנו מעוניינים למצוא פתרונות לכל הממתינים להשתלה‭."‬

 

תשע ‭14-מ‬ ההשתלות האחרונות נעשו בבית החולים בילינסון. מנהל מחלקת ההשתלות בבית החולים, פרופ' איתן מור: "השתלות מתורמים חיים הן ‭60%-כ‬ מכלל השתלות הכליה בארץ. זו אפשרות עדיפה לחולים על פני המתנה לכליה מאדם מת - המתנה שעלולה להימשך שנים. הדרך הפשוטה ביותר היא תרומת כליה מבן משפחה אחד לאחר, אבל משרד הבריאות מאשר השתלות גם למי שאינם קרובי משפחה - אם מדובר בתרומה אלטרואיסטית.

 

"הסכנה בכריתת כליה בעבור התורם היא מינימלית, ואחרי חודש הוא כבר יכול לחזור לתפקוד מלא".

 

התורמת: ורדה אנסטיי (55), דרום אפריקה

"תרמתי מתוך תחושת מחויבות לתת מעצמי‭."‬

 

המושתל: פיני קסלר (58), תל-מונד

"ניתנה לי זכות גדולה וגם אחריות לקבל חיים חדשים ממלאך אמיתי". ‬

"מחויבות לתת מעצמי". ורדה אנסטיי (מימין) ופיני קסלר ()
"מחויבות לתת מעצמי". ורדה אנסטיי (מימין) ופיני קסלר

התורם: שמואלי גרינברג (39), עמונה

"אני מרגיש שכל היהודים הם אחים, ובתוך המשפחה אח חייב לעזור לאחיו. החלטתי לתת מעצמי לאחר שנחשפתי לפרסומים על תרומות אחרות‭."‬

 

המושתל: רמי אלון (47), נווה זיו

"אין מאושר ממני. הכליה מתפקדת בצורה טובה מאוד, ואני מרגיש שנולדתי מחדש. אחרי שנה של דיאליזה קשה סוף־סוף אני בריא".

כל היהודים אחים. שמואלי גרינברג (משמאל) ורמי אלון
כל היהודים אחים. שמואלי גרינברג (משמאל) ורמי אלון

התורם: גבי רביבו (35), פדואל

"רציתי לאפשר למישהו לחיות טוב ולגדל את ילדיו, כמוני‭."‬ 

 

המושתל: ליאור מושלאווי (35), קריית שמואל

"גבי הציל לא רק אותי, אלא את כל המשפחה שלי. אשתי והילדים קיבלו בזכותו בעל ואבא חדש, בריא יותר, בלי דיאליזה, בלי עייפות וטיפולים". ‬ 

"גבי הציל אותי". ליאור מושלאווי (משמאל) וגבי רביבו ()
"גבי הציל אותי". ליאור מושלאווי (משמאל) וגבי רביבו
 ‬

התורם: דני וקסמן (49), בית שמש

"רציתי לעזור למישהו לשפר את איכות חייו. הכרתי אנשים אחרים שתרמו וראיתי את השינוי שהתרומה חוללה בחייהם של המושתלים‭."‬

 

המושתלת: ענת קבשניק (49), יקנעם

"תודה לא מספיקה פה. דני הרי נתן לי חיים חדשים במתנה. המעשה הזה הוא מרגש מאוד, אצילי ונפלא".

"תודה לא מספיקה". ענת קבשניק (מימין) ודני וקסמן ()
"תודה לא מספיקה". ענת קבשניק (מימין) ודני וקסמן

התורמת: קרוליין ספקטור (55), מעלה שומרון

"הרגשתי צורך לעשות משהו משמעותי בחיים שלי ולא ראיתי שום סיבה לא לתרום‭."‬ 

 

המושתלת: טל פרגנסון (19), בית ינאי

"אני מודה לקרוליין על התרומה מקרב לב".

"לעשות משהו משמעותי". קרוליין ספקטור (משמאל) וטל פרגנסון ()
"לעשות משהו משמעותי". קרוליין ספקטור (משמאל) וטל פרגנסון
 

המושתל: ע' (47), מתגורר בדרום הארץ

"דיאליזה מאפשרת לחולה כליות לשרוד, לא יותר מזה. אני אפילו לא יכול להודות ליצחק מספיק. כל מה שאומר יתגמד לעומת המעשה הטוב שהוא עשה בשבילי. נעשה לי נס". ‬

 

התורם: יצחק ברומברג (47), בית שמש

"אני מרגיש שזו מצווה להציל חיים. הכרתי עוד שני תורמי כליה שחזרו לשגרה אחרי הניתוח, והרגשתי שזה הדבר הכי נכון לעשות". ‬

"נעשה לי נס". ע' (מימין) ויצחק ברומברג ()
"נעשה לי נס". ע' (מימין) ויצחק ברומברג
 

ארבעה תורמים משכונה אחת

אם היה נערך דירוג של היישובים שמהם מגיעות הכי הרבה תרומות איברים אלטרואיסטיות יש להניח שבית-שמש הייתה מגיעה לאחד המקומות הראשונים - או ליתר דיוק, שכונה אחת בבית-שמש.

 

ארבעה מתושבי שכונת נופי אביב, שבה מתגוררות ‭200-כ‬ משפחות, תרמו כליות לחולים שכלל לא הכירו. האחרון שבהם, דני וקסמן (49), תרם כליה לפני שלושה ימים.‬ ראשון התורמים בשכונה המבוססת, שרוב תושביה הם עולים דתיים-לאומיים ממדינות אנגלו-סקסיות, היה זאב גרשון.

 

"אחרי שתרם כליה, לפני כשנתיים, הייתי רואה אותו כל בוקר הולך לחדר הכושר ומתפקד בלי בעיות. הבנתי שהמעשה הטוב שעשה לא מפריע לו להמשיך בחייו‭,"‬ מספר יצחק ברומברג (47). "בהשראתו פניתי לעמותת 'מתנת חיים' והצעתי לתרום כליה.

 

"לפני כמה חודשים אשתי ראתה מודעה על אדם שזקוק להשתלה. ביצעתי את בדיקות הדם הנחוצות, גיליתי שאני מתאים ותרמתי כליה. זה שבוע של כאבים, אבל שווה לעבור את זה כדי להציל חיים. אני לא מתחרט לרגע. לא הכרתי את המושתל לפני כן אבל עכשיו יש לי חבר חדש‭."‬

 

אחיו של ‭,'ע‬ המושתל המתגורר בדרום הארץ, קיבל אף הוא כליה - מתושב אחר מהשכונה. "לא ידעתי על זה מראש. כל אחד מאיתנו תרם בשקט, בלי לספר‭,"‬ נזכר ברומברג. "אפילו להורים שלי לא סיפרתי, כי אני מאמין שהנתינה שלי לא נועדה לתת לי משהו. החלטתי להתראיין רק כדי לעודד גם אחרים לתרום איברים ולהציל חיים". ‬



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"לא ראיתי סיבה לא לתרום". קרוליין ספקטור (משמאל) תרמה לטל פרגנסון
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים