שתף קטע נבחר

חקירת מצ"ח על הרג 50 פלסטינים בצוק איתן

העימות הקיצי ברצועת עזה הוליד חקירה צבאית של שישה אירועים קטלניים, ובהם הרג ארבעת הילדים בחוף, הירי על בית הספר של אונר"א והריגת אישה לאחר שקיבלה אישור מעבר באזור מסוים

מצ"ח תחקור את נסיבות הריגתם של 50 פלסטינים במבצע צוק איתן - כך הודיע אמש (שבת) צה"ל בעקבות החלטת הפרקליט הצבאי הראשי על הרחבת החקירות הפליליות נגד חיילי צה"ל בשורת תקריות ברצועת עזה במהלך מבצע צוק איתן.

 

בין היתר הורה לחקור את תקרית הריגת ארבעת הילדים בחוף הדייגים ליד נמל עזה ב-16 ביולי. תקרית זו עברה למנגנון הבירור המטכ"לי. הממצאים ביססו יסוד סביר לחשד שהתקיפה בוצעה שלא בהתאם לכללים המחייבים את כוחות צה"ל ולכן נפתחה חקירת מצ"ח. עוד הוחלט לפתוח בחקירת מצ"ח על הריגת 15 פלסטינים בבית הספר של אונר"א בית חאנון ב-24 ביולי. גם באירוע זה קיים חשד שהכוחות חרגו מהכללים המחייבים. 

 

כמו כן תיחקר הריגת שני נהגי אמבולנסים ב-25 ביולי, אחד מהם בחאן יונס והאחר בבית חאנון. החלטה דומה התקבלה לגבי תקיפת בית משפחת אבו ג'אמע ב-20 ביולי שבה נהרגו 27 אזרחים פלסטינים. תחקירן של בצלם בעזה חקר תקרית זו ומצא כי היעד היה כנראה אחמד סהמוד, פעיל חמאס בן 34 שהגיע לבקר את משפחת אבו ג'אמע. בבניין בן ארבע הקומות שהופצץ בסביבות שבע בערב התגוררה המשפחה המורחבת: אם המשפחה פאטמה אבו ג'אמע, ארבעת בניה, נשותיהם וילדיהם. בני המשפחה הסבו לסעודת האיפטאר, לשבירת צום הרמדאן. כל מי ששהה בבית נפגע בהפצצה.

ילדים פלסטינים שבים לבתיהם בתום מבצע "צוק איתן" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ילדים פלסטינים שבים לבתיהם בתום מבצע "צוק איתן"(צילום: AFP)
מצ"ח תחקור גם את הריגתה של אישה פלסטינית באזור שדה התעופה בדהנייה ב-18 ביולי. בבדיקה התברר כי מעבר האישה במקום תואם עם צה"ל ולמרות עובדה זו היא נורתה למוות. חקירה חמורה נוספת מתייחסת למותו של מוחמד קדיח שנהרג ב-29 ביולי באזור חזאעה, לאחר שנשא דגל לבן ובמשפחתו נעשה שימוש לכאורה כ"מגן אנושי".

 

תקיפת בית החולים שממנו ירו - תיק סגור

בין המקרים שנסגרו ללא חקירה פלילית נמנים מותם של שבעה פלסטינים בתקיפת ביתו של מג"ד בג'יהאד האיסלאמי, בטענה כי אלה כלל לא נראו במהלך כל שלבי התקיפה, וכי החימוש שבו נעשה שימוש היה קטן ומדויק. עוד הוחלט לסגור את תיק חקירת תקיפת תחנת הסהר האדום בג'בליה שבה נפצעו כ-15 בני אדם לטענת הפלסטינים, מאחר שלפי הבדיקה שוגרו רקטות לעבר ישראל מאזור סמוך מאוד לתחנה.

 

תיק נוסף שנסגר ללא חקירה מעיד על השימוש שעשה חמאס באזרחים "בלתי מעורבים": שתי נשים פלסטיניות נהרגו בתקיפת מחסן אמצעי לחימה שהוסתר בבניין מגורים שכלל, לפי המודיעין הישראלי, גן ילדים. הבדיקה העלתה כי בצבא יצרו קשר עם יושבי הבניין והזהירו אותם לפנותו לפני תקיפה, אלא שלא כולם כנראה התפנו, ומות הנשים חשף שבבניין הופעל מעון חוסים ומוגבלים.

רחובות ג'בלייה בתום המבצע (צילום: AP) (צילום: AP)
רחובות ג'בלייה בתום המבצע(צילום: AP)
  

תיקים מרכזיים נוספים שנסגרו ללא חקירה פלילית היו תקיפת אמבולנס פלסטיני, תקיפת בית החולים אל-ואפא שממנו ירו מחבלים לעבר כוחות צה"ל ותקיפת ביה"ח שיפא ומחנה הפליטים שאטי שבה נהרגו 10 אזרחים, מהם 9 ילדים. לפי הבדיקה, מותם נגרם מירי פלסטיני ולא צה"לי.

 

לעת עתה, טרם החליט הפצ"ר אם לפתוח בחקירה פלילית באשר לאירועי "יום שישי השחור ברפיח" - המרדף אחר החלל החטוף סרן הדר גולדין והרג מאות אזרחים, לטענת הפלסטינים, מירי ללא הבחנה של צה"ל. בדיקת הצוות המטכ"לי בנושא הסתיימה לאחרונה, וכעת אמור הפצ"ר לקבוע את עתיד התיק.

 

דיווח מבצעי על גניבת כסף מזומן על ידי חייל במהלך המבצע הובילה לפתיחת חקירת מצ"ח. כך גם טענות באשר לארבעה אירועי ביזה אחרים מצד פלסטינים מחזאעה ומחאן יונס, שטענו כי רכושם נבזז בעת שנמלטו מבתיהם.

  

עד כה בחנה הפרקליטות הצבאית באופן ראשוני תלונות ודיווחים ביחס ליותר מ-100 אירועים. טענות ביחס לכ-100 אירועים חריגים הועברו על-ידי הפרקליטות הצבאית לבירור על-ידי מנגנון הבירור המטכ"לי. מתוכן, כ-50 אירועים כבר נבחנו והופנו לפצ"ר לשם קבלת החלטה. מתוך אירועים אלו, בחמישה אירועים הוחלט על-ידי הפצ"ר על פתיחה בחקירה פלילית. ביחס לתשעה אירועים החליט הפצ"ר על סיום הטיפול באירוע ללא פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעיין בממצאים ובחומרים שנאספו על ידי המנגנון ולא מצא שיש בפעילותם של כוחות צה"ל המעורבים כדי לעורר חשד סביר לביצוע עבירה פלילית.

 

לצד זאת, בחלק ממקרים אלו מצא הפצ"ר לנכון להמליץ על הפקת לקחים מבצעיים שונים. במקרים מסוימים שנסגרו נמצא כי לא זוהתה מעורבות כלשהי של כוחות צה"ל באירוע. 11 אירועים שנבחנו על-ידי מנגנון הבירור המטכ"לי הוחזרו אליו לשם השלמת בדיקה. עשרות מקרים נוספים מצויים בשלבי בדיקה על-ידי המנגנון וממצאיהם צפויים להתקבל בהמשך.

 

בנוסף, בעקבות טענות שהקימו על פניהן חשד סביר לביצוע עבירה פלילית ללא צורך בבירור על-ידי מנגנון הבירור המטכ"לי, הורה עד כה הפצ"ר על פתיחה בשמונה חקירות פליליות. ביחס לאירועים שתלונות לגביהם התקבלו פניות כתובות, נשלחה תשובה לארגון או לפרט הפונים.


פורסם לראשונה 06/12/2014 21:42

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים