שתף קטע נבחר
 

ילדים אמריקאים זו ברכה

עזבו את השטויות שמספרים לכם הרפובליקנים, רפורמת ההגירה של ברק אובמה תעזור להרבה מאוד ישראלים

כל ישראלי שהגיע לארה"ב וחיכה לגרין קארד במשך שנים רבות, ואחר כך עוד שנים עד האזרחות, יודע עד כמה ארוכה ההמתנה ומורטת עצבים. רבים לא יכלו אפילו לשוב לארץ לביקור, עד שמעמדם החוקי יוסדר והם יעברו את הראיון המיוחל במשרדי ההגירה שיקנה להם גרין קארד. אלא שהיום, עם רפורמת ההגירה החדשה של הנשיא ברק אובמה, רבים ששוהים כאן באופן לא חוקי - או בעלי תואר שני בתחומי המדע והטכנולוגיה, או בעלי יכולות יוצאות דופן בתחומים אלה - לא יצטרכו לחכות יותר מדי לקבל אישור השהיה החוקי שלהם במדינה בה השמיים הם הגבול.

 

אלא שלא כולם מרוצים מהחוק החדש. מי שעברו את מסע הייסורים הארוך והחוקי אל הפספורט האמריקאי, מרגישים מרומים באיזשהו מקום על הקלות שבה חבריהם המהגרים שהתסננו לארה"ב באופן לא חוקי יקבלו Free Pass מהממשלה ויקנו לעצמם מעמד חוקי בארה”ב.

 

 

בכל מקרה, לא כולם אכן הולכים ליהנות מהרפורמה החדשה. למעשה, הנהנים העיקרים הם מי שיש להם ילדים. השאר יכולים רק להתחרט שלא עשו כאן ילד. אדם שהגיע לארה"ב בצורה לא חוקית או פשוט הגיע על ויזת תייר/סטודנט או כל ויזה זמנית ונשאר כאן, יכול לקבל אשרת עבודה והיתר נסיעות, בתנאי שנולד לו ילד בארה"ב עד המועד הקבוע בתוכנית - 20 בנובמבר השנה. ישראלים שהיו ילדים כשהגיעו עם הוריהם לארה"ב על אשרת תייר לשישה חודשים ומעולם לא עזבו - לא יגורשו מארה"ב ואף יזכו לאשרת עבודה, בתנאי שהגיעו לפני גיל 16 ושוהים בארה"ב מאז ה-1-1-2010. על פי אובמה, אין זה הוגן לגרש אנשים שגדלו בארה”ב וזה גם אכזרי להפריד בין בני משפחה. למעשה, מדובר במעין חנינה לצעירים שהוריהם עברו על החוק, אבל אין להם כל אשמה בעניין. הנהנים העיקרים מהחוק הם כמובן בני הקהילה ההיספנית שהגיעו ממדינות כמו מכסיקו, הונדורס וגוואטמלה, כשהם חוצים את הגבול עם ארה"ב רגלית, המהווים אחוז גדול מבין 11 מיליון המהגרים הלא חוקיים השוהים היום בארה"ב.

 

על מנת לשים סדר בדברים ולהבין מה הולך בדיוק לקרות כאן ועד כמה הרפורמה של אובמה תעזור לישראלים השוהים כאן בצורה לא חוקית, שוחחתי עם עו"ד ניצה בן יהודה, המתמחה בהגירה בארה"ב למעלה מ-30 שנה. מבחינתה ומבחינת עורכי דין רבים להגירה מדובר בהקלה עצומה, למרות שהתקווה היא שבהמשך, החוק אף יקל יותר על כל אלו המבקשים בסך הכל להיות חוקיים בארה"ב ולהפוך לאזרחים.

 

כמה אנשים בדיוק הולכים ליהנות מהחוק החדש?

"בין 4-5 מיליון מתוך 15 מיליון המהגרים הלא חוקיים יהנו מהצו החדש. יש להבהיר שלא מדובר בגרין קארד, אלא בסך הכל בחסינות מפני גירוש ומתן אישור עבודה לשלוש השנים הבאות. לאחר מכן, אף אחד לא יודע מה יהיה עדיין".

 

מתי הצו יכנס לתוקף?

"בינתיים שום דבר עדיין לא מוגדר והפרטים המדוייקים יותר יינתנו תוך 90 יום מה-20 בנובמבר – ויש כאלו שתוך 180 יום - לגבי מי בדיוק יהיה זכאי ומה יהיו הקריטריונים".

 

עד כמה שאני מבינה, רק הורים לילדים יוכלו ליהנות מהצו?

"כן, רק אלה שנולדו להם ילדים כאן עד ה-20 בנובמבר 2014 ושהוריהם חיו פה מה-1 בינואר 2010 או שיש להם ילדים עם אזרחות או גרין קארד ביום ההכרזה, יוכלו ליהנות מהצו".

 

איך הם בדיוק יוכלו להוכיח שהם חיו כאן מאז 2010? הם הרי לא היו חוקיים ולא שילמו מיסים.

"יש דרכים להוכיח, מי שלא יוכלו להוכיח זאת, לא יוכלו ליהנות מהצו. אנשים שוכרים בתים, אז הם יוכלו להציג חוזה שכירות, הם רוכשים מוצרים בחנויות, אז הם יכולים להציג קבלות. יש דרכים רבות להוכיח".

אובמה טען שהפיכתם של אנשים אלה לחוקיים, תעזור לכלכלה כי הם יתחילו לשלם מיסים, אבל מדובר באוכלוסיה שברובה משתכרת מעט מאוד והחשש הוא שהם לא רק שלא ישלמו מיסים, הם אף יקבלו החזרי מיסים, בנוסף להטבות סוציאליות שונות שיקבלו מהממשלה.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

"לא מסכימה. מדובר באנשים עובדים המפרנסים משפחות. הם עושים את העבודות השחורות של כולנו, אנשים שעובדים בקונסטרקשן, מפשילים שרוולים ועובדים. מי עובד באמריקה בתור עוזרות בית, הגננים, זה שמגיע לעשות לך שיפוצים? אמריקאים? לא, אלה אותם מהגרים לא חוקיים. הם כן רוצים לשלם מיסים, אבל לא יכולים כי אין להם Social Security, הם גם רוצים ביטחון. מדובר גם בבעיה עבור המעסיקים שלהם שמעסיקים אותם למרות שהם יודעים שהם לא חוקיים ועכשיו הבעיה הזאת תיפתר גם עבורם”.

 

אבל את לא חושבת שזה שולח אור ירוק לאנשים להסתנן דרך הגבול ולא יקרה להם כלום?

"ממש לא. הגבול היום מאוד מוגן. להגיע לכאן, במיוחד מאמריקה הלטינית, זה כמעט בלתי אפשרי, כי הגבול מחוזק עם פטרולים וחומות בדיוק כמו בישראל וקשה לחצות באופן לא חוקי. ושוב, צריך לזכור שהמהגרים הלא חוקיים לא הולכים לקבל גרין קארד אלא בסך הכל הגנה מפני גירוש, והצו יהיה אפקטיבי רק לאנשים שנמצאים כאן הרבה מאוד שנים ולא למי שמקרוב באו. אנחנו שומעים הרבה הפחדות מפני המפלגה הרפובליקנית. זה הפך למאבק פוליטי במקום לדבר ענייני. יש חוקים שצריך לתקן והגיע הזמן לשנות אותם. חכמינו אמרו פעם: תקנה שהציבור לא יכול לעמוד בה, יש לבטלה והגיע הזמן באמת לבטל את החוקים הישנים ולעשות חוקים חדשים ומודרניים יותר. החוקים של היום לא עונים על הצרכים ולכן הם בלתי אפשריים. בזמנים עברו, הרפובליקנים שהם אנשי עסקים היו דווקא פרו מהגרים ובעד הקלה לאנשים עובדים הזקוקים להם. הם היו פתוחים מבחינת חוק ההגירה, אבל בגלל המאבק הפוליטי המר המתנהל היום, יש הרבה עויינות בין אובמה והרפובליקנים שהתחילו למכור לציבור הפחדות שווא. למשל, שפושעים ייכנסו לארה"ב וכל מוכרי הסמים יגיעו לכאן וכולם יקבלו גרין קארד וזה ממש לא מה שהולך לקרות. לרוב הסיפורים האלה אין שום רגליים".

 

יש הרבה ישראלים שהצו החדש הולך לעזור להם?

"בוודאי. תסתובבי בין בתי הקפה בוואלי ובעיר, תמצאי הרבה מאוד ישראלים שהגיעו לביקור ופשוט נשארו כאן ועכשיו הם לא יכולים לנסוע לארץ כי הם חוששים שלא יוכלו לחזור לכאן. למי שנולדו ילדים פה, הצו החדש בהחלט יעזור”.

 

התהליך לקבלת גרין קארד ואזרחות הינו מאוד ארוך ולוקח שנים, האם אנו צפויים לראות שינוי גם כאן?

"לא. הצו של אובמה לא קשור לגרין קארד ולא משנה את לוח הזמנים המטורף לקבלתו. הקונגרס יצטרך לעשות את השינוי, אבל אם הם ישימו רגליים לאובמה זה לא יקרה. יש הרבה חוקים שאינם הגיוניים בתחום הזה של ההגירה. קחי למשל בחור בעל גרין קארד שהתאהב בבחורה לטינית והוא רוצה לעשות את הדברים בצורה חוקית לגמרי. הוא נישא לה וכבעל גרין קארד מגיש בקשה עבור אשתו הטריה. אשתו לא תוכל לחיות בארה"ב בפרק הזמן הזה, אלא תצטרך לחכות במכסיקו שנתיים עד שתוכל להתאחד עם בעלה הטרי פה. זהו הרי אבסורד”.

 

בנוסף על ההטבות המוזכרות עד כה, יהנו גם אלה המבקשים גרין קארד על בסיס האינטרס הלאומי של ארה"ב. רפורמת ההגירה החדשה מנחה את שירות ההגירה להוציא הנחיות חדשות המאפשרו לבעלי תואר שני בתחומי המדע והטכנולוגיה, לקבל גרין קארד באופן עצמאי ומהיר יותר מאי פעם. זה אומר שמעתה הם לא יצטרכו לקבל חסות מצד ספונסר אמריקאי, כפי שהיה נהוג עד כה. אובמה הסביר כי בדרך זו הוא מונע "בריחת מוחות" של תושבים זרים הלומדים או עובדים באופן זמני (וחוקי) בארה"ב.

 

בן יהודה: "למה את חושבת שמייקרוסופט פתחו סניף בקנדה? כי החוקים להביא אנשים טובים לארה"ב לעבודה, היו מאוד מאוד מסובכים, בעוד שכאשר אתה עובר את הגבול לקנדה, הכל הרבה יותר קל ופתוח. את רואה בכלל שכל המוחות הטובים בורחים מכאן. במזרח הרחוק וגרמניה למשל, מקבלים אותם בידיים פתוחות. נותנים להם פיתויים, העיקר שיבואו, ודווקא ארה"ב מעמידה בפניהם מכשולים, אז הם עוזבים לשם וזה חבל".

 

מי עוד הולך ליהנות מהרפרומה החדשה ועד כמה היא תעזור לסטודנטים זרים/ בוגרי אוניברסיטאות ובעלי תארים? להלן רשימת החוקים החדשים:

 

גרין קארד על בסיס האינטרס הלאומי של ארה"ב:

תוכנית אובמה מנחה את שירות ההגירה להוציא הנחיות חדשות המאפשרות הן לבעלי תואר שני בתחומי המדע והטכנולוגיה והן לבעלי יכולת יוצאת דופן בתחומים הללו, לקבל גרין קארד באופן עצמאי ומואץ, כלומר ללא הצורך בקבלת חסות מצד גורם אמריקני.  כעת צפוי תהליך של מספר חודשים עד שיגובשו התקנות המיישמות סעיף זה.  

 

כניסה על תנאי ליזני חברות Start-up

יזמני חברות הזנק מתקשים מאוד לקבל אשרות עבודה מאחר ואין די אשרות כאלה המוצעות להם. כתוצאה מכך, יזמי חברות הזנק אינם יכולים לעמוד בציפיות המשקיעים שיבואו לסיליקון וואלי, בוסטון (או כל עיר אחרת) על מנת להבטיח את הצלחת המיזמים שלהם. תוכנית אובמה מורה לשירות ההגירה לאפשר ליזמי חברות הזנק להיכנס לארה"ב ולקבל אשרות עבודה, תחת סעיף בחוק המיועד למקרים הומניטריים דחופים. אובמה טוען שיש לארה"ב עניין לאומי לפתוח את החסמים לכניסתם של יזמים זרים, עניין שאינו פחות קריטי מהאינטרס האמריקאי לאפשר כניסה לאנשים בגין מצב הומניטרי.

 

אשרות עבודה לסטודנטים זרים

נכון להיום, סטודנטים זרים יכולים לאחר סיום לימודיהם לעסוק בהכשרה מעשית בארה"ב לתקופת זמן מוגבלת. הרפורמה החדשה מרחיבה את משך הזמן הניתן לעבוד בארה"ב לאחר סיום הלימודים ובפרט לאנשים שסיימו לימודים במדעים, טכנולוגיה, הנדסה או מתימטיקה. בשנה שעברה, למשל, למדו בארה"ב 2,457 ישראלים, מהם 55% היו מועמדים לתואר שני ומעלה. אשרות עבודה על פי תוכנית אובמה עשויות לאפשר לסטודנטים ישראלים לפתוח חברות הזנק עם סיום לימודיהם.

 

אשרת l-1B היא אשרת עבודה מסוג l-1 שהיא האשרה העיקרית להעברת עובדים ישראלים לארה"ב. אשרה חשובה אחרת כמעט ואיננה זמינה בשל מכסות, וחלום האשרה למשקיע הולך ומתרחק. ההיי-טק הישראלי נוכח לדעת בשנים האחרונות כי קיים תסכול רב בהקשר של אשרת l-1 ובעיקר כשמבקשים להעביר מהנדסים ועובדים אחרים בעלי ידע ייחודי לארה"ב. הסיבה: לא קיימות הנחיות ברורות המנחות את פקידי ההגירה כיצד לפרש את המונח ‘ידע ייחודי’. עבור מעסיקים ישראלים, התוצאה היא חוסר עקביות מזוויע בהחלטות ביחס לבקשות לקבלת האשרה, וחוסר וודאות בקשר ליכולתם לאייש פרויקטים ותוכניות פיתוח בארה"ב. תוכנית אובמה דורשת מהנהגת שרות ההגירה האמריקאית להוציא הנחיות חדשות אשר יבהירו אחת ולתמיד ‘ידע ייחודי’ מהו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
רפורמת הגירה. הנשיא אובאמה
צילום: AP
מומלצים