שתף קטע נבחר

הוסגר כמחבל, מת כשר. אח שכול: "רוצח"

השר הפלסטיני זיאד אבו עין, שמת לאחר עימות עם חיילי צה"ל, נמנה עם החוליה שרצחה שני נערים בטבריה ב-1979. אחרי ארבע שנים בכלא, שוחרר בעסקה. ירון להב, אחיו של אחד הנרצחים: "זה מעורר מחדש את הכאב"

"אני מרוצה שזה נגמר ושהוא לא ימשיך לחיות". ירון להב מטבריה סגר אתמול (ד') מעגל. בשעות הצהריים עקב להב אחרי הדיווח שלפיו השר הפלסטיני, זיאד אבו עין, מת לאחר עימות עם חיילי צה"ל באזור תורמוס עיא. לפני 35 שנים נמנה אבו עין עם חוליה שהטמינה מטען חבלה בפח אשפה בטבריה. בועז להב, אחיו של ירון, נהרג אז במקום מפיצוץ המטען. "אני מרוצה שאלו הנסיבות שבגללן אני נזכר במקרה", סיפר ירון בעקבות מותו של השר הפלסטיני לענייני התנחלויות.

 

בועז, בן 16 במותו, עשה את דרכו הביתה לאחר בילוי בים, והמתין לאוטובוס בתחנה ברחוב הגליל בטבריה. בעת הפיצוץ פגע רסיס בגבו של בועז. בועז נהרג במקום ונער אחר, דוד לנקרי מבית שאן, אף הוא בן 16 במותו, נפצע קשה ומת כעבור זמן קצר בבית חולים. "עבר הרבה זמן מאז", סיפר היום ירון להב. "הוריי נפטרו וגם אחי הגדול. הוא, המחבל, הרוצח, מעולם לא נענש. גם אם הוא נידון למאסר, הוא לא ריצה אותו".

 

גורמים פלסטיניים דיווחו כי אבו עין ספג פגיעה מקת של רובה של חייל בחזה, התמוטט ופונה לבית חולים ברמאללה במצב קשה - שם נקבע מותו. יחד עם זאת, נסיבות האירוע אינן ברורות במלואן, ונבדקת אפשרות כי השר לקה בלבו.

 

"הם קוראים לו גיבור, מתכננים לו לוויה מפוארת ושלושה ימי אבל, אבל מבחינתנו הוא היה ונשאר רוצח", סיפר האח השכול להב. "הנער שנהרג עם אחי היה בדרך לבית של אחותו לעשות בייביסיטר לילדים שלה. זה כל הזמן בראש שלנו, למרות שמנסים להדחיק, אבל מקרה כזה מעורר מחדש את הכאב".

הדיווח ב"ידיעות אחרונות" על פיצוץ מטען החבלה (צילום: ארכיון "ידיעות אחרנות") (צילום: ארכיון
הדיווח ב"ידיעות אחרונות" על פיצוץ מטען החבלה(צילום: ארכיון "ידיעות אחרנות")

אבו עין נולד ב-1959, הוא נעצר בפעם הראשונה בגין עבירות ביטחוניות ב-1977 למשך זמן קצר בלבד. אחרי שהואשם בחברות בחוליה שהטמינה את מטען החבלה בטבריה הוא הוסגר ב-1981 לישראל מארצות הברית. הוא נידון למאסר עולם אך שוחרר במסגרת עסקת ג'יבריל ב-1985.

 

אבו עין מעולם לא הודה כי היה חבר בחוליה שהניחה את המטען. לאחר מכן הוא נעצר שוב כמה פעמים, כולל במעצרים מנהליים ובמקביל התברג בהנהגת פתח, והיה חבר במועצה המהפכנית של התנועה. ב-2006 הוא מונה לסגן השר לענייני אסירים ונשא בתפקיד זה עד להקמת ממשלת האחדות הפלסטינית בשנת 2014 - אז מונה לראש הרשות למעקב אחר גדר ההפרדה, ההתנחלויות וההתנגדות העממית - תפקיד המקביל ברשות הפלסטינית לדרגה של שר.

הדיווח על כתב האישום שהוגש נגד אבו עין (צילום: ארכיון "ידיעות אחרנות") (צילום: ארכיון
הדיווח על כתב האישום שהוגש נגד אבו עין(צילום: ארכיון "ידיעות אחרנות")

אבו עין לפני מותו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אבו עין לפני מותו(צילום: רויטרס)

תמונה עם ערפאת. אבו עין (מימין) ב-2003 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תמונה עם ערפאת. אבו עין (מימין) ב-2003(צילום: AFP)

מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף יואב (פולי) מרדכי, אמר בראיון לסקיי ניוז בשפה הערבית כי הוא מביע צער על מותו של אבו עין. "מה שקרה אינו מקובל עלינו. דרשתי לצרף פתולוג ישראלי לניתוח שלאחר המוות", אמר אלוף מרדכי. "דרשנו חקירה משותפת על מנת שנבדוק את מה שאירע בהפגנה שלא הייתה צריכה להסתיים במוות. לא הייתה כוונה מצדנו להגיע לתוצאה הזאת".

 

בעקבות מותו של אבו עין העביר אבו מאזן מסר מאיים לישראל. בפתח ישיבת החירום של הנהגת הרשות ברמאללה אמר הנשיא הפלסטיני כי "מה שקרה הוא פשע בכל מובן. אין ביכולתנו

לסבול או לשתוק על כך, ולכן ההנהגה הזאת מתכנסת ברגעים אלו על מנת להחליט מה אנחנו רוצים, ואני אומר בבירור. כל האפשרויות פתוחות לדיון ולשיח וליישום, ואין לנו שום פתרונות אחרים".

 

בתוך כך, הרמטכ"ל, רב אלוף בני גנץ, כינס הערכת מצב בהשתתפות בכירי המטה הכללי ובמהלכה החליט כאמור על תגבור כוחות ביהודה ושומרון. התגבור כולל שני גדודים והעברת שתי פלוגות מג"ב מאחריות משטרת ישראל לצה"ל.

 

הלילה הגיבה דוברת מחלקת המדינה האמריקנית ג'ן סאקי למותו של השר הפלסטיני ואמרה כי ארה"ב מודאגת עמוקות מהמקרה. היא קראה לביצוע חקירה מהירה, הוגנת ושקופה.

 

אמש נמשך הסחף המדיני להכרה במדינה פלסטינית כשהבית התחתון של הפרלמנט באירלנד אישר החלטה הקוראת לממשלה להכיר במדינה פלסטינית.


פורסם לראשונה 11/12/2014 00:05

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
אבו עין לפני מותו
צילום: EPA
מומלצים