שתף קטע נבחר

מסתמן: אלי ישי יפרוש מש"ס אחרי 30 שנה

נשיא מועצת חכמי התורה הורה לא לקיים פגישת פיוס בין דרעי לישי, וההערכות הן שחכמי התורה יראו לישי את הדלת. מקורב לישי: "דרעי שם לו פלסטר על הפה. הוא יחבור לאורי אריאל או יקים מפלגת 'רק לא דרעי'"

ש"ס עומדת בפני פילוג היסטורי: אלי ישי, שעמד בראשה 14 שנה וכיהן בשורת תפקידים במשך 30 שנה, עומד לפרוש לאחר שמועצת חכמי התורה הורתה לא לקיים היום (א') פגישת פיוס בינו לבין יו"ר התנועה אריה דרעי. הפערים בין השניים נותרו עמוקים מאוד.  

 

נשיא מועצת חכמי התורה הרב שלום כהן הורה לחבר מועצת חכמי התורה הרב שמעון בעדני לא לקיים מחר פגישה עם ח"כ ישי. בעדני הודיע על כך לדרעי וציין כי כל הטיפול בנושא וכוונות הפרישה יטופלו אך ורק על-ידי מועצת חכמי התורה. כמו כן ניתנה הוראה לכל פעילי התנועה ונציגיה שלא להתראיין בנושא כלל ולהתרכז במערכת הבחירות שעומדת בפני ש"ס. דרעי עצמו אומר שיקבל כל הכרעה של מועצת חכמי התורה. ההערכה היא שמועצת חכמי התורה עומדת להראות לישי את הדלת.  

 

ישי, הבוקר (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
ישי, הבוקר(צילום: אלי מנדלבאום)

החיוכים הסתירו קרע עמוק ומתמשך. תמונה מלפני שנתיים (צילום: יעקב כהן, אתר ש"ס) (צילום: יעקב כהן, אתר ש
החיוכים הסתירו קרע עמוק ומתמשך. תמונה מלפני שנתיים(צילום: יעקב כהן, אתר ש"ס)
 

מקורב לישי אמר: "דרעי קושר לו את הידיים והרגליים ושם לו פלסטר על הפה. ככה אי-אפשר יהיה לעבוד. ישי רוצה שלום ואחדות אמיתית, אבל בצד השני לא עושים שום דבר כדי שזה יקרה". עוד אמרו מקורביו: "האופציות שעומדות על הפרק הן ריצה משותפת עם פורשי הבית היהודי בראשות אורי אריאל. אם אלה יישארו עם בנט, תקום מפלגת 'רק לא דרעי'. רשימה ספרדית חדשה כזו יכולה להביא ארבעה מנדטים. בש"ס יודעים את זה, וזו הסיבה שלא הדיחו את ישי עד עכשיו, למרות הפיצוץ במשא ומתן.

 

"לא הייתה שום יוזמה רצינית מצד דרעי, אפילו לא שיחת טלפון מצדו, רק הבטחה למספר 2 ותפקיד של שר בכיר. במפלגה כמו ש"ס אין לזה שום משמעות, וזה לעג לרש, כל עוד הוא לא מקבל סמכויות של ממש", אמרו מקורבי ישי. המתיחות בש"ס גברה עם פיזור הכנסת וקביעת התאריך לבחירות מוקדמות. בצל התלבטויותיו של ישי, אמר דרעי בשיחות סגורות כי הוא "לא צריך אותו, הוא רק מפריע לי. הצענו לו את מה שהצענו לו מרחמים". ישי כיהן במשך 18 שנה כח"כ מטעם ש"ס.

 

באופן רשמי, הדגיש דרעי כי הוא ממתין להחלטתו של ישי מתוך רצון לשמור על אחדות המפלגה, אולם בשיחות עם תומכים ומקורבים השמיע יו"ר ש"ס דברים קשים וחריפים על קודמו בתפקיד. "אני לא מתעסק בזה כמעט", אמר למקורבים בסוף השבוע. "עשיתי את שלי. הצעתי לו את מה שאפשר כי יש עניין שנהיה ביחד. יש לו זכויות, למרות שהוא עשה לנו נזק גדול בשנה וחצי האחרונות. הוא חתר וחתר וחתר. אבל הציבור הספרדי לא אוהב מריבות, ואני רוצה אחדות שורות".

דצמבר 2012. מחיאות הכפיים התחלפו בקולות צורמים (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
דצמבר 2012. מחיאות הכפיים התחלפו בקולות צורמים(צילום: אוהד צויגנברג)

השותפות שהפכה לקרע 

בימים האחרונים התקיימו מגעים בלתי פוסקים בין הצדדים באמצעות מתווכים. דרעי הציע לשריין לישי את המקום השני ברשימת המועמדים לכנסת ולהבטיח לו תפקיד של שר בכיר במקרה של הצטרפות לממשלה הבאה, ואילו האחרון דורש לקבל לידיו חלק מסמכויות היו"ר. אחר כך התבצרו השניים בעמדותיהם והניסיונות להגיע לפשרה עלו בתוהו. גם רבנים ועסקני ציבור שביקשו לתווך ביניהם הרימו ידיים.

 

ישי מילא שורה של תפקידים בש"ס תחת הנהגת דרעי, ואף שימש עוזרו במשרד הפנים. בהמשך התקדם ומונה לתפקידים בכירים בתנועה, וב-1996 נבחר לראשונה לכנסת וכבר בקדנציה הראשונה שלו כיהן כשר מטעמה. לקראת בחירות 99' הוצב בראש הרשימה במקום היו"ר שהורשע בפלילים, מתוך הבנה כי מדובר ב"פיקדון" בלבד שיוחזר לבעליו עם הסרת הקלון, כאשר יוכל לשוב לחיים הפוליטיים. בינתיים ביסס ישי את מעמדו כיו"ר ש"ס, וכאשר דרעי ביקש לחזור לתנועה סירב מחליפו לפנות את הכיסא. ההכרעה הייתה נתונה בידי הרב עובדיה יוסף, והשניים הפעילו את כל כובד משקלם והשפעתם על המרן כדי שיבחר בהם.

 

האפשרות להקמת מפלגה עצמאית בראשות דרעי שתגנוב קולות מש"ס ריחפה באוויר, והרב יוסף הכריע כי בבחירות 2013 תתמודד המפלגה בהנהגה משולשת של דרעי, ישי ואריאל אטיאס. השותפות לא עבדה, ולפני כשנה וחצי החליט הרב להעניק לדרעי את המושכות. מאז נפטר מנהיגה הרוחני של ש"ס, ואת מקומו מילא הרב שלום כהן, המקורב לדרעי. למועצת חכמי התורה צורף חברו של היו"ר, הרב דוד יוסף. המתיחות בין דרעי לישי הפכה לנתק מוחלט, והאחרון זוכה לתמיכתם של כמה רבנים בכירים מחוגי ש"ס.

 

גורמים בבית היהודי: אם ישי יקים מפלגה ח"כ שטבון יצטרף אליו

בחודשים האחרונים החלו מקורבי ישי לבדוק אפשרות לפרישה מהמפלגה - מהלך שצבר תאוצה בשבועיים האחרונים, עם ההכרזה על בחירות. כתנאי להישארותו בש"ס, כדי למנוע פילוג ופיצול קולות, הבהיר ישי שלא יסתפק בשיבוצו במקום השני ברשימת המועמדים ובהבטחה לתפקיד שר בכיר, והוא דורש שותפות בהרכבת הרשימה, הרחבה של מועצת החכמים וחלק מסמכויות ההנהגה. 

 

בתוך כך, הלילה התברר כי ח"כ יוני שטבון (הבית היהודי) יחבור לישי אם יקים מפלגה. שטבון עצמו סירב להגיב, אך בבית היהודי אומרים כי הוא קיים מגעים עם ישי וככל הנראה הוא מוטרד שייפלט בפריימריז, לאחר שהסתכסך עם נפתלי בנט. בכירים במפלגה ציינו כי שטבון "כבר עשה חצי דרך לעבר המפלגה של ישי".


פורסם לראשונה 13/12/2014 21:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
ישי, הבוקר
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים