שתף קטע נבחר

ב'דמוקרטיה' של ארדואן רודפים את התקשורת

משטרת טורקיה פשטה על תחנת טלוויזיה ועיתון שמקורבים ליריב המר של הנשיא, איש הדת פטהוללה גולן. 32 נעצרו באיסטנבול ובמחוזות נוספים

בזמן שאצלנו מאשים ראש הממשלה את התקשורת ה"שמאלנית" בהטיה פוליטית, במדינה המוסלמית פושטים על מערכות עיתונים: משטרת טורקיה פשטה היום (יום א') על תחנת טלוויזיה ועל מערכת העיתון "זמאן" שמקורבים ליריבו הפוליטי הגדול של הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן, הלוא הוא איש הדת המוסלמי פתהוללה גוּלֶן שנמצא בגלות בארצות הברית. על פי דיווחים בטורקיה, בפשיטה נעצרו כמה אנשים.

 

העם עם הגוּלֶן. האיש שמפחיד את ארדואן

 

עוד חדשות בעולם :

קם מהקרשים: רומני שוקל לרוץ שוב - נגד בוש

יפן: רה"מ שמבטיח מדיניות לא פופולרית ינצח

"חיי שחורים חשובים": מחאה נרחבת בארה"ב

"זרועות יצאו ממקומן": עינויים בשבי בסוריה

 

המבצע המשטרתי התנהל בו זמנית בכמה מקומות, בהם איסטנבול ומחוזות נוספים ברחבי טורקיה. רשת הטלוויזיה הטורקית TRT דיווחה כי בין העצורים מנהל בכיר של ערוץ טלוויזיה שמקורב לגולן. בכלי תקשורת אחרים דווח על 32 עצורים במבצע המשטרתי הגדול.

 

הפגנה של עובדי העיתון "זמאן" באיסטנבול: "אי אפשר להשתיק את חופש העיתונות" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנה של עובדי העיתון "זמאן" באיסטנבול: "אי אפשר להשתיק את חופש העיתונות"(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
"אי אפשר להשתיק את חופש העיתונות", צעק קהל של מפגינים מול משרדי העיתון "זמאן" באיסטנבול בשעה שעורך העיתון, אכרם דומאנלי, נשא בפניהם נאום שהועבר בשידור חי בטלוויזיה. דומאנלי לא הסתפק בדברים אלה ויצא בהתרסה נגד המשטרה וקרא לה לעצור גם אותו.

 

חקירת השחיתות שהרגיזה את ארדואן

הפשיטות על כלי התקשורת בטורקיה נערכו שנה אחרי חשיפת חקירה גדולה של שחיתות ושוחד שבה היו מעורבים אנשים מהמעגל הפנימי של ארדואן. הנשיא הטורקי, אז בתפקיד ראש הממשלה, טען כי מדובר בניסיון להפיל אותו מהשלטון שמנוהל על ידי תומכיו של גולן. המטיף הדתי, לשעבר בעל בריתו של ארדואן, מכחיש את ההאשמות נגדו.

 

טורקיה: 4.5 מ' דולר נמצאו בקופסאות נעליים

 

חקירת פרשת השחיתות התפרסמה בעקבות פשיטות שביצעה משטרת טורקיה ב-17 בדצמבר אשתקד. החקירה הובילה להתפטרותם של שלושה שרי ממשלה, ודחפה את ארדואן לטהר את מנגנוני המדינה ולהעביר מתפקידם אלפי שוטרים ומאות שופטים ותובעים.

 

בעבר היו בעלי ברית. גולן וארדואן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בעבר היו בעלי ברית. גולן וארדואן(צילום: רויטרס)

חילוקי הדעות האידיאולוגיים בין גולן לבין ארדואן אינם חדשים. רבים מתומכיו של איש הדת רואים בו אדם פרוגרסיבי בעל השפעה פרו-מערבית על טורקיה הרבה יותר מאשר ארדואן, שדעותיו מהפלות ועד צריכת אלכוהול ספגו ביקורת גדולה בשל התערבותו בחייהם הפרטיים של אזרחי טורקיה. המתחים בין שני האישים חלחלו גם לתוך מפלגת השלטון.

 

גולן עזב את טורקיה בשנת 1999 אחרי שהואשם בקשירת קשר ליישום השריעה המוסלמית במדינה. הוא זוכה מהאישומים נגדו, אולם נותר בארה"ב. הוא הקים בתי ספר ברחבי אפריקה, המזרח התיכון, ארה"ב ואסיה. בתי ספר אלה היוו מקור הכנסה עיקרי עבורו, אך גם מכשיר רב עוצמה להשפעה, בייחוד בטורקיה, שיצר עבורו רשת של אנשי קשר מהאליטה. גולן גם הקים את התנועה האיסלאמית המתונה "היזמט", שהוקמה אחרי שממשלת ארדואן הכריזה על תוכניתה לסגור בתי ספר תיכוניים פרטיים המכשירים את התלמידים למבחני הכניסה לאוניברסיטה, מבחנים שבטורקיה הם תחרותיים מאוד.

 

ארדואן טען כי הצעד נעשה כחלק מהרפורמות של הממשלה בתחום החינוך ומשום שבתי ספר אלה נותנים יתרון לא הוגן למשפחות אמידות, אולם כיוון שכרבע מבתי הספר האלה מופעלים על ידי התנועה של גולן, רבים ראו בהחלטתו צעד לנשל את התנועה ממקור הכנסה והשפעה גדול מאוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים