שתף קטע נבחר

השירות בבתי המשפט בישראל - מהגרועים בעולם

למה מערכת המשפט בישראל גרועה כל כך? בגלל רמת עומס בשיעור שעוברת את רוב המדינות המערביות האחרות, שיאים ברמת הפעילות המשפטית לנפש לצד מספר שיא של עורכי דין ושיעור אגרה שלא תואם את השירות המוצע תמורתו. מצב מערכת המשפט הישראלית - טור רביעי בסדרה

שני מחקרים חדשים בחנו לאחרונה את דירוג העומס השיפוטי במדינות שונות בעולם. על פי המחקרים האלו, ישראל ממוקמת במקום השני מתוך 17 מדינות, לצד שיעור הקצאה תקציבית נמוכה יחסית לשאר המדינות לבתי המשפט, שיעור שלא עומד בשום יחס לעומס השיפוטי. מתוך שבע עשרה המדינות - ישראל היא במקום התשיעי בהקצאה תקציבית לנפש, ובמקום העשירי בהקצאה לתיק.

 

טורים נוספים של יוסף פריצקי:

מתכננים לתבוע? תתכוננו לאגרה מוגזמת

איך בתי המשפט שוחקים את מעמד הביניים?

 

המדינות האחרות במחקרים הן מדינות מערביות מפותחות, בעלות מערכת משפט דומה לזו הישראלית - אוסטרליה, אנגליה, דנמרק, נורבגיה, פורטוגל, קפריסין, איטליה, בלגיה, הולנד, ניו זילנד, פינלנד, שבדיה, אירלנד, גרמניה, ספרד וצרפת.

 

על פי נתוני המחקרים, רק באנגליה ואירלנד נמצא עומס שיפוטי גבוה יותר מזה שבישראל. אך הנתונים מטעים, והמצב גרוע יותר - באנגליה ישנם כ-29,000 שופטים לא מקצועיים. אם מחשבים את עומס המערכת בלעדיהם, מתקבל ערך נמוך בהרבה, ואנגליה יורדת מהמקום השני למקום השביעי, בעוד שישראל עולה למקום השני.

 

כלומר - בעוד שהעומס השיפוטי על המערכת הוא מהגבוהים בעולם - הרי שההקצאה התקציבית למערכת המשפט היא מן הנמוכות. כך נוצר צוואר בקבוק החוסם עוד יותר את נגישות הציבור למערכת המשפט.

 

עם ישראל אוהב להתדיין בבתי המשפט, וממוקם במקום הראשון ברמת הפעילות המשפטית לנפש לצד שיעור הגבוה בעולם לעורכי הדין לנפש. רמת הפעילות המשפטית מבוטאת ביחס שבין גודל האוכלוסייה לבין מספר התיקים שהוגשו לבתי המשפט. ישראל לפי מדד זה נמצאת בין המדינות בעלות עומס שיפוטי הרבה מעל לממוצע.

 

מספר התיקים הממוצע לאלף איש בכל 17 המדינות הוא 89.56, בעוד שבישראל המספר עומד על 184.15 - וזה נתון נכון לשנת 2007. כיום המספר אף גדול יותר וקרוב ל-200 הליכים לאלף איש. הטבלאות להלן הן מתוך מחקר שנערך על ידי הנהלת בתי המשפט:

 ( ) ( )
 

ומנגד כמות השופטים לאוכלוסיה:

 ( ) ( )

 

הקצאת המשאבים למערכת המשפט, הן ביחס למספר התושבים ובוודאי ביחס לרמת הפעילות המשפטית, היא מבין הנמוכות בעולם המערבי. היוצא מכך הוא שגם שאחרי שהתובע שילם את האגרה (שהיא כאמור, מבין הגבוהות בעולם) רמת השירות המשפטי שהוא מקבל היא מבין הגרועות ביותר.

 

הכותב הוא שר לשעבר מטעם "שינוי"

 

סדרת המאמרים נכתבה בעקבות עבודות סמינריונית שהוגשו לפרופ' איתי סנד, ראש החוג למדיניות ציבורית באונ' תל אביב. שותפיו למחקר הם מיכל קרמר ועו"ד יוני רגב. הנתונים מבוססים על מחקר שנערך במאי 2007 ע"י ד"ר רענן סוליציאנו קינן, ד"ר אמנון רייכמן ופרופ' ערן ויגודה- גדות נערה השוואה בין ישראל ל 17 מדינות שונות, וכן על מחקרים שערכה מחלקת המחקר של הנהלת בתי המשפט.

 

לפנייה לכתב/ת
מומלצים