שתף קטע נבחר

"החלום של מרטין לותר קינג לא התגשם"

7 מכל 10 שחורים בארצות הברית סבורים כי חזון המנהיג המפורסם לא מומש. לאחר שנה טראומטית שבה החריף המתח הבין-גזעי בעקבות הרג שחורים לא חמושים, מציינת ארה"ב את יום הולדתו של הקינג במחאות ופחות בחגיגות

ביום שבו מציינת ארצות הברית את יום הולדתו של מרטין לותר קינג (באיחור של ארבעה ימים), מנהיג השחורים שנשא את הנאום המפורסם "יש לי חלום", סבורה אמריקה השחורה כי החלום לא התגשם. ובמקום חגיגות, התקיימו אתמול (יום ב') הפגנות "חיי שחורים נחשבים", תנועת המחאה נגד אלימות משטרתית כלפי אפרו-אמריקנים, בכמה מוקדים ברחבי המדינה.

 

עוד חדשות בעולם :

פוטין הבטיח ולא קיים: בקרים חיים באי-ודאות

שוטרים ריססו בגז מדמיע ילדים שמחו בבי"ס

לראשונה: כוח מערבי בקרב קרקע מול דאעש

 

52 שנים עברו מאז אותו נאום חוצב להבות, אך עדיין שבעה מכל עשרה אפרו-אמריקנים בארצות הברית טוענים בסקר של רשת NBC והעיתון "וול סטריט ג'ורנל" כי החלום של קינג לא מומש. לעומת זאת, רוב של 54 אחוזים מכלל האוכלוסייה, סבורים שבני אדם בארה"ב לא נמדדים על פי צבע עורם.

אובמה ומשפחתו ציינו את היום במרכז לאוריינות עבור ילדים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אובמה ומשפחתו ציינו את היום במרכז לאוריינות עבור ילדים(צילום: EPA)

קריאה לעצור ברוטליות של שוטרים. הפגנה באוקלנד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קריאה לעצור ברוטליות של שוטרים. הפגנה באוקלנד(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

אך הפעם, לראשונה זה שנים רבות, התקשו אפרו-אמריקנים רבים לחגוג את המאורע. השנה האחרונה הציתה מחדש את המתח הבין-גזעי במדינה שרבים חשבו שנעלם או הדחיקו את קיומו. סדרה של מקרים שבהם נהרגו אפרו-אמריקנים, בהם מייקל בראון ואריק גרנר, על ידי שוטרים, ואלה האחרונים לא הואשמו בהריגתם הובילה למחאה ברחבי המדינה.

 

"סרט משטרה צהוב נכרך סביב אמריקה"

יותר מ-1,800 בני אדם השתתפו בתפילה בכנסיית אבנזר שבאטלנטה, שבה היה מטיף לעתים קינג. חלקם החזירו שלטים ועלין הססמאות המפורסמות של המנהיג וחלקם עם האמירה "אני לא יכול לנשום" לזכרו של גרנר ו"ידיים למעלה, אל תירה" לזכר בראון.

 

"אנחנו מסתכלים על סרט המשטרה הצהוב שנכרך סביב אמריקה בשנה האחרונה ואנחנו צריכים להבין יש עוד המון עבודה", אמר גוונדוין בוייד, נשיא אוניברסיטת אלבמה לקהל שהתאסף והריע ב"אמן".

"חיי שחורים נחשבים" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"חיי שחורים נחשבים"(צילום: רויטרס)

אופרה בצעדה השנתית בסלמה (צילום: AP) (צילום: AP)
אופרה בצעדה השנתית בסלמה(צילום: AP)
 

פעולה והתנגדות. מחאה בפילדלפיה (צילום: AP) (צילום: AP)
פעולה והתנגדות. מחאה בפילדלפיה(צילום: AP)

אך לצד המחאה, בכמה מקומות מרכזיים חגגו שחורים את הישגיהם ובהם הנשיא השחור הראשון ברק אובמה, שבילה את היום עם ילדים המשתתפים בפרויקט אוריינות. גם כמה כדורסלנים שחורים ציינו בתחילת המשחקים את האירוע בגאווה. הבית הלבן פרסם הצהרה לפיה, "היום לציון ד"ר מרטין לותר קינג הוא יום מועיל והזדמנות לאמריקנים לכבד את ד"ר קינג דרך התכנסות ועזרה למילוי צורכי הקהילה".

 

השנה האחרונה הייתה כאמור טראומטית עבור האמריקנים. ולכן רבים ביקשו לבחון מחדש את יום מרטין לותר קינג לנוכח אירועי השנה החולפת. התארגנויות שונות קמו דרך הרשתות החברתיות שמטרתן הייתה לתבוע בחזרה (ריקליימינג) את היום ומשמעותו, והן עשו זאת דרך ההאשטאג (תגית) ReclaimMLKday#.

 

אם אי אפשר לנשום, אי אפשר לחלום

מטרת ההתארגנויות הייתה - במקום ציון היום בצורה חביבה עם תחושה טובה - לקיים פעולות לוחמניות כדי להביא לסיום הגזענות בארה"ב ולפתור בעיות מערכתיות המטרידות את השחורים בארה"ב.

 

מפגינים באוקלנד התאספו מול ביתה של ראש העיר, ליבי שאפ, והניפו כרזה: "אם אנחנו לא יכולים לנשום, את לא תוכלי לחלום". "לא יכול לנשום", היו מילותיו האחרונות של גרדנר לשוטרים בניו יורק שהחזיקו אותו באחיזת חנק שהביאה לבסוף למותו במקום. המפגינים טענו כי ראש העיר תומכת יתר על

המידה במשטרה.

 

בסנט לואיס, שבאחד מפרבריה - פרגוסון - נורה למות הנער מייק בראון בן 18 בידי שוטר לבן, ניגשו מפגינים להפריע ליושבי בית קפה וצעקו להם: "אין צדק, אין ברנץ'" (ארוחת בוקר מאוחרת).

 

בניו יורק חסמו כ-400 מפגינים את התנועה בזמן שצעדו מהארלם לאזור שבו שוכן בניין האומות המאוחדות וקראו "חיי שחורים נחשבים" על רקע נאומו של קינג שבקע מהרמקולים. "מטרת הצעדה היא לתבוע בחזרה את פועלו של האיש מרטין לותר קינג. הוא היה אקטיביסט רדיקלי. הוא נעצר, הוא לא האמין באלימות אך הוא היה מטרד לממסד", אמרה לינד סרסור, דוברת ליגת הצדק של ניו יורק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
פחות חוגגים השנה. מרטין לותר קינג
צילום: AP
מומלצים