שתף קטע נבחר

דר שפיגל: "חברות גרמניות סייעו למשטר אסד לפתח נשק כימי"

השבועון הגרמני דיווח כי ממשלתה של מרקל וקודמותיה הסתירו את המידע על הסיוע הגרמני, שנעשה "במסווה של מחקר חקלאי או רפואי", ולא חקרו את הנושא. בשנת 1984 חשף השגריר הישראלי דאז בפני ממשלת מערב גרמניה את המידע

כמה חברות גרמניות, בהן גם "מרק" – אחת מחברות התרופות הגדולות בעולם, עזרו למשטרים הסורים של חאפז אסד ושל בנו, בשאר, ליצור ארסנל של נשק כימי, כך דווח בשבועון החדשות הגרמני "דר שפיגל" אתמול (יום ו'). העיתון מצטט "מסמכים סודיים של משרד החוץ הגרמני" משנת 1984 שהותרו לאחרונה לפרסום בשל התיישנות של 30 שנה.

 

עוד חדשות בעולם :

 

על פי המגזין, ממשלת מערב-גרמניה קיבלה בשנות ה-80 מידע מודיעיני משגריר ישראל דאז, יצחק בן-ארי, לפיו מדענים גרמנים עבדו על תוכנית נשק כימי עבור סוריה "במסווה של מחקר חקלאי או רפואי". למעשה, כך על פי הפרסום, חברות גרמניות מסוימות שיתפו פעולה ביודעין עם גורמי ממשלה בעיראק ובסוריה ותרמו לבניית תוכנית הנשק, שלימים הביאה למותם של עשרות אלפי אזרחים סורים.

קורבנות מתקיפות כימיות בסוריה, ארכיון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קורבנות מתקיפות כימיות בסוריה, ארכיון(צילום: רויטרס)
 

בהמשך הכתבה אף מופנית אצבע מאשימה כלפי ממשלתה של הקנצלרית אנגלה מרקל בשל הסתרת מידע המחבר בין החברות הגרמניות המדוברות לארסנל הכימי של סוריה. גורמים בברלין לכאורה קיבלו רשימה של חברות שהיו מעורבות בבניית המאגר הכימי של סוריה מידי סוכנות האו"ם שהייתה אחראית לפירוק נשקה הכימי של סוריה. הגורמים, גורס העיתון, ביקשו מיד להסתיר את המידע מהציבור.

 

עוד נכתב כי ייתכן שהממשלה אף נהגה ברשלנות כאשר בטעות התירה לפרסום את אחד המסמכים המדוברים שנכתב בידי מכון גרמני הממומן על ידי הממשלה. במסמך מצוינות כמה חברות גרמניות ששיתפו פעולה עם משפחת אסד בשאיפתה להקים מאגר של סארין וגז עצבים.

 

החברות השונות שעומדות בלב הפרשה כוללות את יצרנית הזכוכית "שוט", חברת ההנדסה "היראוס" המתמחה במתכות יקרות, יצרנית ציוד המעבדות "קולב" וענקית התרופות "מרק". חלק מהחברות הגיבו לפרסום וציינו כי אין בידיהן תיעוד של פעילות מסחרית שנעשתה לפני כמה עשורים. ענקית התרופות ציינה עם זאת כי לא עזרה "לייצר ציוד" ולא לקחה חלק "במשלוחים של ציוד לאתרי בנייה וייצור של כימיקלים".

 

בתקופה שבה התגלה לכאורה המידע לראשונה התחייב הממשל במערב גרמניה לחקור את הנושא. אך על פי הפרסום בדר שפיגל, חוסר נכונותה של ממשלת מרקל להפגין שקיפות בנושא זה, דפוס התנהגות שנרשם גם בקרב הממשלות הקומדות, עשוי להעיד על כך שמעולם לא נערכה חקירה מסודרת בנושא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים