שתף קטע נבחר

עוד קצת בארנק: החל מהיום הקלה בעמלות הבנקים

בשורה ללקוחות הבנקים: מספר הקלות בעמלות ניהול חשבון העו"ש יכנסו היום לתוקף, במסגרת שינוי התקנות. בין הייתר לא תיגבה עמלה על הנפקת אישור בעלות על חשבון, תוזל עמלת העברת כספים במערכת הבין בנקאית – זה"ב, תבוטל עמלה של 2 שקלים שנגבתה מדי חודש עבור ביצוע תשלומי המשכנתא וכן תבוטל עמלת החיוב הנדחה על עסקאות בתשלומים בכרטיס אשראי. כמה זה יחסוך לנו?

קצת פחות עמלות: היום (א') נכנסו לתוקף מספר הקלות בחשבון העו"ש והפחתה בעמלות הבנקים וחברות כרטיסי האשראי.

 

 

על פי ההוראות החדשות של הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל,  הבנקים לא יהיו רשאים לגבות עמלה בגין הפקת אישור בעלות של חשבון בנק, אלא רק החל מהאישור השני במהלך שנה קלנדרית. בהקשר זה נציין כי עמלה זו נעה בין 13 שקל בבנק יהב לבין 55 שקל בבנק דיסקונט ובבנק מרכנתיל.

 

בשורה נוספת נוגעת להעברות כספים בין חשבונות בבנקים. החל מהיום, עמלת העברת כסף בזמן אמת, באמצעות מערכת זה"ב (מערכת של זיכויים והעברות בזמן אמת) עד לסכום של מיליון שקל, תוגבל למחיר שירות של פעולה אחת על ידי פקיד, זאת במקום 39 שקל כיום.

 

מערכת זה"ב היא מערכת מתקדמת לסליקה יעילה ואמינה של התשלומים השקליים במשק, בזמן אמת ובאופן סופי. כיום, שימוש במערכת הסליקה הרגילה בבנקים, כגון העברת סכום כסף מחשבון של לקוח בבנק מסויים לחשבון לקוח אחר בבנק אחר – אינה מתבצעת באופן מיידי, אלא זהו תהליך שלוקח יום-יומיים עד שההעברה מוגדרת כסופית והלקוח בבנק האחר יכול למשוך את הכסף.

 

לעומת זאת, מערכת זה"ב פועלת במקביל לשיטת הסליקה הרגילה הפעולות מבוצעות מייד והן סופיות עם ביצוען, תוך דקות ספורות. המהלך להוזלת העמלה, צפוי להגדיל את השימוש במערכת ולצמצם העברות מזומן מחוץ לבנק.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)

מהלך נוסף הוא ביטול עמלת דמי ניהול הלוואה לדיור. מדובר בעמלה, שהייתה בפיקוח ושסכומה הוגבל לסך של 2 שקל בחודש להלוואה (24 שקל בשנה), ואשר נגבתה עם ביצוע החיוב החודשי של החזר המשכנתא. תיקון זה יחול על כל התשלומים החודשיים שיתבצעו החל מהיום, הן בגין הלוואות חדשות והן בגין הלוואות קיימות.

 

עשרות מיליונים בשנה על עסקאות התשלומים שלנו

מלבד הקלות בחשבון הבנק, הוראה נוספת נוגעת למחזיקי כרטיס אשראי. על פי התיקון החדש תבוטל עמלת תשלום נדחה שחברות האשראי גובות על עסקאות בתשלומים.

 

כיום על כל עסקה בתשלומים נגבים 50 אגורות בגין כל תשלום (כלומר עסקה ששולמה ב-10 תשלומים, חברת האשראי גבתה עוד 5 שקלים בגינה).

 

יש לציין כי בכל שנה נעשות יותר ממיליארד עסקאות בכרטיסי אשראי בישראל, חלק נכבד מהן - עסקאות בתשלומים, המניבות לבנקים וחברות כרטיסי האשראי עשרות מיליוני שקלים בשנה, רק מעמלת התשלום הנדחה.

 

ההוראה תחול על כל עסקאות התשלומים שיבוצעו החל מהיום, אך לא תכלול עסקאות שכבר בוצעו קודם.

 

עוד נקבע כי הבנקים לא יהיו רשאים לגבות עמלת פעולה בערוץ ישיר על חיוב בכרטיס מסוג דביט (כרטיס חיוב מיידי, בו הרכישות שמתבצעות בכרטיס יורדות באופן מיידי מהחשבון ולא במועד אחד קבוע כמו בכרטיס האשראי הרגיל)). מטרת התיקון היא, בין היתר, להגביר את השימוש באמצעי תשלום זה כתחליף לשימוש במזומנים – כחלק מהמלצות ועדת לוקר לצמצום השימוש במזומנים ועידוד המעבר לשימוש באמצעי תשלום אלקטרונים.

 

התקנות גם קובעות הקלה לעסקים קטנים לפיה, עסק קטן שמסר לבנק דוח שנתי, על פיו מחזור העסקים שלו בשנה שקדמה למועד מסירתו אינו עולה על 5 מיליוני (זאת כדי ליהנות מתעריפון עמלות מוזל), לא יידרש למסור דוח שנתי נוסף בכל שנה מחדש ויוכל להמשיך לקבל את מחירי התעריפון המוזל.

הלקוח יצטרך למסור דוח כזה רק אם הבנק דרש זאת במפורש ורק בנסיבות בהן היה לבנק יסוד סביר להניח כי מחזור העסקים של אותו לקוח בשנה האחרונה עולה על 5 מיליון שקל. משמעות התיקון, היא העברת נטל ההוכחה אל התאגיד הבנקאי, ומטרתו להקל על עסקים קטנים להשתייך לתעריפון יחידים ועסקים קטנים.

 

המפקח על הבנקים, דוד זקן, אמר היום: "הפיקוח על הבנקים ממשיך לנקוט בקו של צמצום או ביטול עמלות ופישוטן; עמלות אשר מהוות חסם לתחרות או כשל שוק בוטלו, במטרה לפשט את מוצרי השירות הבנקאי, להגביר את השקיפות ללקוח, בפרט משק הבית והעסק הקטן, וכן את יכולת ההשוואה שלו."

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים