שתף קטע נבחר

זוהתה צביה בהריון ששרדה דריסה לפני שש שנים

גבי לויצקי תיעד צביה בשמורת חולות זיקים בשנה שעברה כשהיא עם תג זיהוי צהוב באוזן. לאחר שפגש אותה שוב בחודש שעבר כשהיא בהריון מתקדם והבחין בתג המוכר, הוא העביר את הפרטים לרשות הטבע והגנים. בדיקה של מספר התג, גילתה כי מדובר בצביה שנדרסה לפני שש שנים באזור השמורה, שוקמה בביה"ח לחיות בר והושבה לטבע

גבי לויצקי, צלם טבע המתגורר בקיבוץ כרמיה תיעד לפני כשנה עדר צבאים ישראלים באזור שמורת חולות זיקים.

 

"לפני שנה צילמתי צביה שהגיעה קרוב מאוד לכביש והיא היתה בחברה של צביה נוספת. הבחנתי בתג צהוב באוזן שלה, אבל לא ייחסתי לכך משמעות רבה", מספר לויצקי ל-ynet. "לפני כשבועיים שלושה הגעתי שוב לסיור בשטח וראיתי צביה בהריון בעדר יחד עם נקבות נוספות וזכר. בצילום האחרון שמתי לב שגם לצביה הזו יש תג צהוב באוזן. זה נראה לי כמו פרט שהיה שווה להתעכב עליו".

 

הצביה עם תג האוזן (מימין) (צילום: גבי לויצקי)
הצביה עם תג האוזן (מימין)(צילום: גבי לויצקי)

 

נדרסה ב-2009 והושבה לטבע

בבחינת הצילומים נראה כי מספרו של התג היה "0042". לויצקי יצר קשר עם קובי סופר, פקח מישור חוף דרומי ברשות הטבע והגנים שהעביר את המידע לד"ר יריב מליחי, אקולוג מחוז מרכז ברשות שביצע בדיקה בנתוני הרשות על חיות בר שהושבו לטבע וגילה כי צביה פצועה נאספה בפברואר 2009 ע"י סופר.

 

במקביל, גילה שמוליק לנדאו, המטפל הראשי בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת גן, כי הצביה שתועדה, אכן הגיעה לטיפול רפואי לפני כשש שנים, כשהיתה בת שנה.

 

"הצביה נמצאה דרוסה באזור זיקים והעברתי אותה יחד עם ד"ר רוני קינג, וטרינר הרשות לטיפול בבית החולים לחיות בר", מספר סופר ל-ynet.

 

 (צילום: גבי לויצקי)
(צילום: גבי לויצקי)

 

הצביה זכתה לטיפול ראשוני בבית החולים ולאחר סדרת צילומי רנטגן, התגלה כי היא לא סובלת משברים בעצמותיה. בעקבות השיפור המהיר במצבה, הוחלט להשיבה בחזרה לטבע בחולות אשקלון למחרת והוצמד לאוזנה תג סימון צהוב שנשא את המספר "0042".

 

הפקח סופר עדכן את הצלם גבי כי בזכות הצילומים שלו, זוהתה הצביה שנמצאת בהריון מתקדם. "הקרניים שלה אז היו קטנות יותר והיום הקרניים שלה יותר גדלות ואחת מעוותת. בתחילה חשבתי שזו צביה נוספת ששוחררה לטבע עם תג אוזן דומה ושמחתי לגלות שהצילום עזר בהליך הזיהוי", מספר הצלם. "אני מקווה שעדרי הצבאים יצליחו לשרוד גם בשנים הקרובות בעקבות הצמצום בשטחים הטבעיים, הרחבת הגדרות והשטחים החקלאיים. הכל נסגר לאט לאט מסביב".

 

 (צילום: גבי לויצקי)
(צילום: גבי לויצקי)

 

עיקר האיומים כיום על הצבאים באזור הם דריסות של כלי רכב וצמצום שטחי החולות הטבעיים המהווים עבורם בית. להערכת סופר, יתכן והצביה כבר המליטה בטבע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים