שתף קטע נבחר

הגבלת המזומנים: הממשלה אישרה את טיוטת החוק

לאחר האישור, הממשלה תנסה כעת להעביר את החוק לצמצום השימוש במזומן, במסגרת המלחמה בהון השחור, בקריאה ראשונה כבר בכנסת הנוכחית

הממשלה אישרה היום (א') את טיוטת החוק לצמצום השימוש במזומן, במסגרת המלחמה בהון השחור.

 

כזכור, בחודש אוקטובר אישרה הממשלה את המלצות הוועדה לצמצום השימוש במזומן (ועדת לוקר) וכעת מאשרת הממשלה את טיוטת החוק שגובשה בנושא.

 

בין הייתר קובעת הטיוטה מגבלה על שימוש במזומן לפיה כל תשלום מעל 10,000 שקל יתבצע באמצעים שאינם מזומן (צ'ק, העברה בנקאית, כרטיס דביט או כרטיס נטען).

 

בממשלה מקווים כי החוק יעלה לקריאה ראשונה כבר בכנסת הנוכחית, למרות הבחירות הקרבות, וזאת כדי ליצור רצף, בדומה לחוק העלאת שכר המינימום שהתקבל לאחרונה, כך שלא יהיה צורך להתחיל מהתחלה את הליכי החקיקה בכנסת הבאה.

 

בשלב ראשון תיקבע המגבלה ביחס לשימוש בסכום שמעל ל-10,000 שקל במזומן לעסקה שלפחות אחד מהצדדים לה הוא עוסק (בית עסק או עצמאי), כאשר סכום המגבלה בין פרטים שאינם עוסקים יהיה 50,000 שקל.

 

בשלב שני, יופחת סכום המגבלה בין פרטים שאינם עוסקים ל-15,000 שקל (למעט עסקאות למכירת כלי רכב, לגביהן סכום המגבלה יישאר 50,000 שקל).

 

הכנת תשתית מתאימה

עוד קובעת טיוטת החוק איסור פריעת צ'יק על ידי תאגיד בנקאי, שסכומו עולה על 10,000 שקלים חדשים אם לא צוינו בו שמות של המסבים והנסבים ומספרי הזהות שלהם. כמו כן נאסרה פריעת צ'ק אשר הוסב יותר מפעם אחת שסכומו עולה על 10,000 שקל. עוד קובעת הטיוטה איסור על הסבת צ'קים ללא ציון שם ומספר זהות של המסב על גבי הצ'ק.

 

יש לציין כי החוק יכנס לתוקף רק לאחר שבמשק יהיו מספיק אמצעי תשלום תחליפים למזומן, בין היתר: כרטיס החיוב המיידי (דביט) וכן תשתית שתאפשר שימוש באמצעים אלקטרוניים במינימום עמלות ובייתר קלות.

 

הוועדה לצמצום השימוש במזומן ולמלחמה בהון השחור, בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הראל לוקר (שפרש בינתיים מתפקידו) מונתה על ידי ראש הממשלה וכללה צוות בינמשרדי, כאשר היעד המרכזי שלה הוא מלחמה בהון השחור, בפשיעה הכלכלית ובהלבנת ההון במטרה להרחיב את המקורות הכספיים העומדים לרשות הממשלה

 

השימוש במזומן הוכר בארץ ובעולם כ"דלק" המניע את הכלכלה השחורה. אומדנים שנערכו מצביעים על כך שהכלכלה השחורה בישראל מהווה מעל 20% מהתוצר. משמעותה של הכלכלה השחורה בישראל הינה אובדן הכנסות בהיקף של כ-40-50 מיליארדי שקלים מדי שנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים