שתף קטע נבחר

בלי קשר ביולוגי: ישלם מזונות לבן של בת זוגו

בית המשפט עמד בפני דרישה לא שגרתית: אישה תבעה מגבר מזונות עבור בנה ממערכת יחסים קודמת. השופטת אלה מירז החליטה לקבל את הדרישה

פסק דין מרתק ושנוי במחלוקת שניתן לאחרונה בבית המשפט לענייני משפחה בחיפה עסק באפשרות שגבר יחויב בתשלום מזונות לבנה של בת זוגו לשעבר, אף שאין ביניהם קשר ביולוגי. השופטת אלה מירז, שדנה בתביעה שהגישה אישה אחרי פרידה, התבססה על מחקר אקדמי וקבעה שהגבר ישלם לילד מזונות בסך 500 שקל למשך שנתיים.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

מדובר בבני זוג שחיו יחד במשך כעשור מבלי להתחתן, ובמהלך התקופה נולדו להם שני ילדים משותפים. במשך כל התקופה התייחס הגבר אל בנה של האישה מיחסים קודמים כבן לכל דבר. אבל ב-2012 עזב בן הזוג את הבית ונישא לאישה אחרת.

 

כחצי שנה לאחר מכן הגישה בת הזוג תביעות למשמורת, מזונות ילדים ופירוק שיתוף בדירה שרכש הגבר מאחורי גבה. במקביל, כאמור, היא דרשה מזונות גם לבנה הגדול, וטענה כי הוא אינו מודע לקיומו של אב אחר.

 

הנתבע הודה שהקטין קרא לו אבא ושאהב אותו מאוד, אבל טען שהאישה יכולה לתבוע מזונות מאביו הביולוגי. לדבריו, עצם העובדה שהתייחס לבנה בצורה יפה אינה מצדיקה לחייבו במזונותיו.

 

השופטת מירז ציינה שאין פסיקה מחייבת בנושא והחליטה לאמץ את המודל שפיתחו החוקרות איילת בלכר-פריגת ודפנה הקר, שלפיו ישנם מקרים שבהם מוצדק לחייב את בן הזוג גם במזונות ילד שאינו ילדו הביולוגי.

 

החוקרות הציעו לבחון לשם כך כמה פרמטרים, בהם מגורים משותפים עם הילד, גילו, משך הקשר בין בן הזוג לאם הילד, טיב הקשר ומידת התמיכה הכלכלית בו לאורך שנות הזוגיות. לאחר שהשופטת בחנה זאת קבעה השופטת כי זהו בדיוק המקרה שבו יש להטיל על הגבר חובת מזונות גם אם אינו אביו הביולוגי של הילד.

 

לדבריה, הנתבע והילד חיו יחד במשך יותר מ-10 שנים, מאז שהילד היה בן שנתיים וחצי. הוא לא מכיר את אביו הביולוגי, שככל הנראה נמצא בכלא ברוסיה, ולאורך שנים אלה פרנס בן הזוג את הילד ושימש לו כאב.

 

עם זאת נקבע כי היקף המזונות יהיה נמוך מזה שישולם לילדים הביולוגיים: ראשית משום שאין חוק שמחייב את הנתבע לשלם מזונות למי שאינו בנו. שנית, כיוון שעדיין צריך לבדוק את האפשרות של הילד לקבל מזונות מאביו הביולוגי.

 

לבסוף החליטה השופטת כי הנתבע ישלם לתובעת 500 שקל לחודש למשך שנתיים עבור מזונות בנה. בזמן זה הוא אף יישא בהוצאות הבריאות של הילד, שאינן מכוסות על ידי סל הבריאות, כמו גם במחצית תשלומי החובה לבית הספר.

 

השופטת, שהבינה שהאישה תצא מהזוגיות רבת השנים ללא כלום כשהיא מטפלת כמעט לבדה בשלושה ילדים קטנים, קבעה בנוסף כי היא זכאית גם לפיצוי משקם חד-פעמי של 50 אלף שקל. הנתבע גם חויב לשאת בהוצאות ההליך ובשכר טרחת עו"ד של 2,000 שקל.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ התובעת: עו"ד גלידר איגור
  • ב"כ הנתבע: עו"ד מיכאל דינציס
  • עו"ד רן רייכמן עוסק בדיני משפחה
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים