שתף קטע נבחר

מורסי ב"משפט קטאר": אני עדיין נשיא מצרים

נשיא מצרים המודח שב לכלוב הנאשמים עם פתיחת משפטו הנוסף, והפעם הוא נאשם במסירת מסמכים מסווגים למודיעין הקטארי ובסיכון הביטחון הלאומי של ארצו. "אני הנשיא הלגיטימי. אתם לא השופטים שלי וזה לא ביהמ"ש שלי"

איש "האחים המוסלמים" הבכיר שב לכלוב הנאשמים: נשיא מצרים המודח מוחמד מורסי הועמד היום (יום א') לדין במשפט חדש בגין סיכון הביטחון הלאומי. מורסי נאשם שהדליף סודות מדינה ומסמכים חשאיים לקטאר, וההליך המשפטי נגדו הוא חלק מהדיכוי הגדול של השלטונות בקהיר של התנועה האיסלאמית.

 

עוד חדשות בעולם :

הודו: קרס בניין שנבנה מהר, 13 נקברו בחיים

לקור העז ב-NY אפקט חיובי: 12 יום ללא רצח

חובק עולם: התחפשו לקונדום בשביל הבריאות 

משטרת דנמרק: אדם אחד ביצע שני הפיגועים

 

מורסי הודח בהפיכה צבאית ב-2013 לאחר הפגנות ענק שנערכו נגד שלטונו. כשהגיע לבית המשפט הוא המשיך לדבוק בעמדתו המתריסה ואמר שהוא נשיאה הלגיטימי של מצדים למרות שעומדים נגדו כמה משפטים בגין אישומים שונים. "בית המשפט לא מייצג אותי", אמר מורסי. מורסי שוהה בכלא מבודד באזור אלכסנדריה מאז הדחתו. הוא עומד לדין ביחד עם עשרה בני אדם נוספים. אם יורשע, העונש המקסימלי שצפוי לו הוא עונש מוות.

 

הנשיא לשעבר לצד הנשיא הנוכחי שהדיח אותו בהפיכה צבאית. מורסי (משמאל) וא-סיסי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הנשיא לשעבר לצד הנשיא הנוכחי שהדיח אותו בהפיכה צבאית. מורסי (משמאל) וא-סיסי(צילום: רויטרס)
"אני מתנגד לבית הדין אף שאני מכבד אותו משום שאין זה עניינו לדון בנושא. אתם לא השופטים שלי וזה לא בית המשפט שלי", אמר הנשיא לשעבר וכינה את כל התהליך המשפטי שמתנהל נגדו "פארסה". חבר השופטים הסביר למורסי שהוא מבזה את בית המשפט, אולם החליט להתעלם מעובדה זו בשל המצב הקשה שבו שרוי הנשיא המודח. שאר הנאשמים כפרו באישומים נגדם וטענו שעונו במהלך חקירותיהם.  

 

זה פיוס? משפט על רקע הרעה ביחסי קטאר-מצרים

היחסים בין קטאר, אמירות קטנה במפרץ הפרסי, לבין מצרים הגדולה לא ידעו ימים יפים במהלך המהפכה שהפילה את הנשיא חוסני מובארק בפברואר 2011 ולאחר מכן בזמן ההפיכה הצבאית נגד מורסי שהובלה על ידי הנשיא הנוכחי עבד אל-פתאח א-סיסי ובעקבותיה נרדפו אנשי "האחים המוסלמים", בהם הבכירים ביותר בתנועה. קטאר תמכה במורסי, שכיום נמצא בכלא ביחד עם עשרות אלפים מחברי "האחים המוסלמים", ורבים מהאסירים נידונו למוות בגין אישומים שונים.

 

אם באחרונה נראה שיחסי מצרים-קטאר השתפרו, בתיווך מלך סעודיה המנוח עבדאללה, הרי בפועל הפיוס בין שתי המדינות לא ממש עולה יפה - לפחות במישור הפומבי. רשת אל-ג'זירה הקטארית ממשיכה לתקוף את שלטונו של הנשיא המצרי עבד אל-פתאח א-סיסי, בזמן שהרשות השופטת במצרים מנסה להקל בזמן האחרון על עיתונאי אל-ג'זירה בשפה האנגלית שהורשעו בשיתוף פעולה עם "האחים המוסלמים" וקיבלו לא פחות משבע שנות מאסר, וכעת עומדים למשפט חוזר.

 

שב לכלוב הנאשמים. מורסי (צילום: AP) (צילום: AP)
שב לכלוב הנאשמים. מורסי(צילום: AP)

התובע הכללי של מצרים מסר שעוזריו של מורסי היו מעורבים בהדלפת מסמכים למודיעין הקטארי שחשפו מיקום וכלי נשק של כוחות הביטחון המצריים ושהציגו בפירוט את מדיניות הפנים והחוץ של המדינה. "מדובר במסמכים בעלי אופי רגיש הקשורים לביטחונה הלאומי של מצרים", מסרה התביעה במשפט.

 

השופטים החליטו לדחות את הדיון הבא במשפטו החדש של מורסי ל-28 בפברואר לבקשת הסנגוריה, והנאשמים יישארו בינתיים בבית הסוהר. מורסי, כאמור, נאשם בכמה פרשות, בהן הבריחה הגדולה מכלא ואדי נטרון במהלך המהומות נגד מובארק, ביזיון בית המשפט, ריגול למען גורמים זרים ושיתוף פעולה נגד המדינה עם חמאס, חיזבאללה ומשמרות המהפכה האיראניים, ומעורבות בהרג מפגינים במחאה נגדו מול ארמון הנשיאות אל-איתחאדיה ב-2012 בעת כהונתו כנשיא. בחודש הבא כבר אמור בית המשפט למסור את פסק הדין בפרשת הרג המפגינים מול ארמון הנשיאות - גזר הדין הראשון שיינתן בעניינו של מורסי. יתר המשפטים נגדו עדיין מתנהלים.

 

ארגוני זכויות אדם מאשימים את א-סיסי, שנבחר בשנה שעברה לנשיא מצרים, בדיכוי כל התנגדות למשטרו - טענה שמוכחשת בתוקף על ידי שלטונו. "חטפו ועינו אותנו כדי ללחוץ עלינו למסור עדות שקר", אמר הנאשם אמין א-סראפי, שהיה מזכירו של מורסי בעת כהונתו כנשיא.

 

גורמים איסלאמיסטיים קיצוניים שבסיסם בחצי האי סיני הרגו מאות חיילים ושוטרים מצריים מאז הדחתו של מורסי. לטענת א-סיסי, "האחים המוסלמים" עדיין מהווים איום גדול על הביטחון המצרי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
תומכי מורסי בקהיר
צילום: רויטרס
מומלצים