שתף קטע נבחר

מחשבים את העתיד

משפטים ומנהל עסקים, מדעי המחשב וכלכלה, וכעת גם חשבונאות ומדעי המחשב - התארים המשלבים הבנה פיננסית ועסקית לצד טכנולוגיה ומערכות מידע הולכים והופכים לרלוונטיים ומבוקשים ביותר בשוק העבודה

כבר שנים לא מעטות מציעים מוסדות אקדמיים שונים תוכניות המשלבות שני חוגים, שבסיומן מקבל הבוגר שני תארים. כך, לדוגמה, ניתן להזכיר את התכניות המשלבות משפטים וכלכלה, מדעי המחשב ומנהל עסקים ועוד וריאציות רבות. זאת, מתוך הבנה ששוק העבודה הנוכחי דורש אנשים עם מגוון כישורים, והבנה רחבה בתחומים שונים.

 

פול צוקר, מנכ"לית חברת ההשמה נישה המתמחה בענף ההיי-טק, מאמינה כי גישה זו רק תלך ותתרחב - הן בקרב המוסדות האקדמיים עצמם והן בקרב המעסיקים. "היום מעסיקים מחפשים מועמדים ורסטיליים, רב תחומיים. אנשים בעלי רקע מגוון וידע רחב. אני מאמינה מאוד גדולה בתארים המשולבים. אני משוכנעת שלימודים כאלו - ולא משנה באיזה מסלול - פותחים את הלומדים לכיוונים חדשים ומעניינים, ומספקים להם בהמשך הדרך עוד אופציות תעסוקתיות".

 

כזו למשל היא התוכנית המשלבת לימודי משפטים וכלכלה במסלול האקדמי המכללה למינהל, או משפטים ומנהל עסקים במרכז הבינתחומי. תוכניות אלו, הקיימות כבר מספר שנים, נוצרו מתוך ההבנה כי הממשק בין העולם המשפטי לעולם הפיננסי הוא רב, ולראייה - כמעט בכל משרד עורכי דין קיימת כיום מחלקה מסחרית, ולכן עורכי דין נדרשים כיום לצד ההשכלה המשפטית גם להכשרה עסקית וכלכלית. התוכנית המשולבת מספקת לבוגריה הבנה עמוקה של שוק ההון ויכולת להשתלב במגוון תפקידים במשק - לאו דווקא כעורכי דין, אלא גם ככלכלנים ומנהלים בדרגים שונים.

 

(צילום:אורקה) ()
(צילום:אורקה)

 

תוכנית נוספת, שנוצרה במטרה להיענות לצרכי השוק, היא תוכנית חדשה יחסית של אוניברסיטת בר אילן לתואר ראשון במדעי המחשב ובכלכלה וחשבונאות. משך המסלול הוא ארבע שנים וחצי ובסיום התואר יכולים הסטודנטים להירשם לשנת השלמה בחשבונאות ואחריה לגשת לשני מבחני הסמכה בלבד על מנת לקבל את רישיון העיסוק בראיית חשבון.

 

תוכנית זו נוצרה כתוצאה מהשינויים בשוק העבודה בכלל ובתחום ראיית החשבון בפרט. אם בעבר ידע פיננסי לבדו הספיק כדי להתברג במגוון משרות בשוק העבודה - היום מועמדים בעלי רקע פיננסי נדרשים גם לידע טכנולוגי. כמו כן, השינויים שעבר ענף ראיית החשבון בשנים האחרונות הפכו את הידע הטכנולוגי להכרחי עבור רואי חשבון. בעתיד הלא רחוק רואי חשבון יצטרכו לשלוט בשפות תכנות על מנת לערוך ביקורות על דו"חות פיננסים ולהטמיע מערכות מידע פיננסיות ממוחשבות בעסקים.

 

"השוק זקוק לאנשים בעלי ההכשרה המשולבת - חשבונאות ומדעי המחשב"

רוני מיכאל, שותפה במשרד סומך חייקין KPMG, האחראית על קורסי הביקורת בתחום ביקורת מערכות מידע במסלול, מאמינה כי התוכנית מייצגת גישה הוליסטית, שבעוד שנים מעטות אף תהפוך להכשרה הכרחית. "בעולם הביקורת כבר הבינו כי יש צורך בהכשרה מסוג אחר. כיום יש צורך באנשי ביקורת שיכולים להבין חשבונאות וביקורת, אך גם איך מנוהלות הביקורות בתוך חברה ברמה הטכנולוגית", אומרת מיכאל.

 

לדבריה, במשרד שבו היא שותפה, יש עובדים לא מעטים שמגיעים עם רקע טכנולוגי שנרכש בצבא או בעבודות קודמות, והכשרה זו תורמת להם ולחברה רבות. "כיום השאיפה בענף היא שלכל אנשי הביקורת תהיה גם הכשרה טכנולוגית", היא מוסיפה. "עוד שנים בודדות, לאחר שחלקים משמעותיים בתחום הביקורת ימוכנו, מי שיהיה ללא ההכשרה הטכנולוגית ימצא את עצמו בחוץ". 

 

מי שעשה בעצמו את השילוב בין התחומים הוא שחר לקסמן, בן ה-44, מחברת ההייטק EMC, שמכהן כמנהל ייעוץ ושירותים מקצועיים באנגליה, אירלנד וסקוטלנד. בעת לימודיו באוניברסיטת חיפה, בחר לקסמן ללמוד במקביל תואר בכלכלה וחשבונאות לצד תואר במדעי המחשב. תוכנית משולבת לשני התארים לא היתה קיימת באותה עת, והוא עשה זאת באופן עצמאי. תוכנית כזו קיימת כיום בישראל רק באוניברסיטת בר אילן.

 

"בשנה הראשונה בלימודי כלכלה וחשבונאות לקחתי קורסי בחירה במדעי המחשב כי זה עניין אותי", מספר לקסמן. "כשרציתי קורסי המשך אמרו לי שהם פתוחים רק למי שלומד תואר במדעי המחשב – אז נרשמתי לתואר הזה במקביל. מטבע הדברים אלה היו לימודים מאוד אינטנסיביים".

 

לאחר סיום התואר השתלב לקסמן בהתמחות במשרד ראיית החשבון ארתור אנדרסן. עוד במהלך ההתמחות הפך, בזכות השכלתו במדעי המחשב, להיות מנהל מערכות המידע של המשרדים בארץ. בהמשך מילא תפקידים שונים בפירמה, כולם בתחום מערכות המידע.

 

"כאשר ארתור אנדרסן קרסה, והפירמה התמזגה עם ארנסט אנד יאנג, מונתי בפעילות בארץ למנהל ייעוץ וניהלתי את כל הפעילות של סרבנס אוקסלי", הוא מוסיף. המעבר של לקסמן מתחום ראיית החשבון לענף ההיי-טק התרחש ב-2005, אז חברת EMC גייסה אותו לתחום הייעוץ. בארץ הוא ניהל את שירותי הייעוץ של החברה בישראל, יוון וארצות נוספות, וב-2010 עבר עם משפחתו לאנגליה לתפקידו הנוכחי.

 

לקסמן מאמין שההשכלה המשולבת מסייעת רבות למי שרוצה להשתלב בתפקידים שונים בחברות מסוגים שונים. "מי שיש לו השכלה של כלכלה וחשבונאות ומדעי המחשב יודע בעצם לדבר בשתי שפות. פעם אלו היו שני דברים שונים לגמרי, היום הטכנולוגיה היא חלק מהביזנס - כמו שיווק, כמו מכירות. כשמישהו יודע את שתי השפות יש לו ערך מוסף. בשוק כיום, עובדים צריכים להראות יתרון. בנוסף, תואר משולב כזה דורש הרבה השקעה ואנשים מעריכים את יכולת ההשקעה הזו".

 

לקסמן מציין בנוסף כי ההשכלה המשולבת הזו חיונית בעולם ראיית החשבון אך גם בקרב תאגידים. "בעולם ראיית החשבון כל העבודה בתחום הייעוץ היא בסביבה טכנולוגית. מי שממלא תפקידים אופרטיביים אולי לא חייב השכלה טכנולוגית, אבל מי שמתקדם לתפקידים ניהוליים, לדרגים של קבלת החלטות, ייעזר מאוד בהשכלה משולבת. היכולת שלו להבין תהליכים תהיה עצומה. אבל ההשכלה הזו חשובה לא רק למי שרוצה להיות רואה חשבון, אלא לכל מי שרוצה להשתלב בתפקידים ניהוליים. כאשר יש רקע משולב בשני תחומים חשובים - ראיית חשבון ומדעי המחשב - כל תאגיד גלובלי ישמח לקחת אותך".

 

צוקר מציינת כי התואר המשולב לא נותן יתרון למי שמחפשים כיום להשתלב בענף ההיי-טק. "חברות היי-טק עדיין מעדיפות בוגרים של תואר במדעי המחשב ומתמטיקה, עם עדיפות לבוגרי הטכניון. התואר הזה כן יכול לתת יתרון בתפקידים שקשורים לאנליזה, ביג דאטה - אלו תפקידים שהביקוש להם הולך וגדל ונדרשת בהם הבנה טכנולוגית והבנה כלכלית. בנוסף, אין ספק כי שילוב של כלכלה וחשבונאות עם מדעי המחשב הוא אטרקטיבי עבור חברות גדולות כמו בנקים, חברות ביטוח, תאגידים בינלאומיים ומקומיים - שם מחפשים אנשים כאלו", היא מסכמת.


פורסם לראשונה 22/02/2015 10:52

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים