שתף קטע נבחר

לא עולם של גברים: נשים בעלות מקצוע

בעולם שבו רוב בעלי מוחלט של בעלי המקצוע הם גברים, הצבעית ענבל בבלי לא חוששת: "אני חושבת שהנוכחות הנשית משרה יותר רוגע". בראיון לרגל יום האישה הבינלאומי היא קוראת לנשים "לא לפחד ולצאת לעבוד כבעלת מקצוע. זה הרבה פחות קשה ממה שזה נראה"

אינסטלטור, שיפוצניק, מתקין מזגנים, צבעי וגם טכנאי מקררים נחשבים למקצועות גבריים - שרק נשים מעטות עובדות בהם. לרגל יום האישה הבינלאומי, החל היום (א'), בדקנו מדוע הנשים כמעט שלא עוסקות בתחום.

 

עוד בנושא:

איך להזמין בעל מקצוע בלי להיכנס לסרטים

הרשימה השחורה של בעלי מקצוע  

מחירון עבודות בעלות מקצוע לבית

 

ענבל בבלי מחברת סופר - צבע היא דוגמה לאישה שלא נרתעה מעבודה בתחום הנתפס כגברי. על צעדיה הראשונים במקצוע היא סיפרה: "כשהכרתי את צחי דהן, בן זוגי, הוא עבד כצבע.

 הלכתי לעזור לו פעמיים בעבודה, וממש התלהבתי מהרעיון. זה היה לי מאוד כיף וקל, אז ביקשתי להמשיך לעבוד איתו".

 

בבלי סיפרה כי בהתחלה בן הזוג קצת נרתע. "זה איים לו על הגבריות, הוא אמר לי: 'מה אנשים יגידו, זה לא נעים'. אבל עם הזמן הוא גילה שאנחנו עובדים טוב כצוות", אמרה בבלי. "הוא יותר זריז ואני יותר פדנטית. אנחנו ממש משלימים אחד את השני. כשחשבנו להביא ילד משותף לעולם, הוא אמר לי שבחודש הראשון אני מפסיקה לעבוד איתו. המשכתי עד חודש שמיני וכמו גדולה הלכתי על סולם גם כשהייתי בהיריון. עם הזמן הוא התרגל, ומאוד כיף לנו לעבוד יחד. השבוע בדיוק חזרתי לעבוד אחרי שהייתי שנה בחופשת לידה, והאמת שממש התגעגעתי לעבודה. אני קוראת לנשים לא לפחד ולצאת לעבוד. זה הרבה פחות קשה ממה שזה יכול להיראות מהצד".

 

לרוב בתחום בעלי המקצוע לבית, האישה נמצאת בתפקיד מנהלת החשבונות, נציגת שירות הלקוחות או עוסקת בניהול העסק. "לא רציתי להיות מאחורי הקלעים", אומרת בבלי. "יכול להיות שאלמלא צחי לא הייתי נכנסת לבד לתחום הזה, אבל ברגע שניסיתי הבנתי שזה ממש לא קשה כמו שזה נראה מהצד".

 

ענבל בבלי בעבודה (באדיבות ענבל בבלי) (באדיבות ענבל בבלי)
ענבל בבלי בעבודה(באדיבות ענבל בבלי)

 

איך המשפחה שלך הגיבה לזה? בבלי: "הם מאוד פרגנו. אני באה מבית שבו אבא קבלן בניין וגם האחים שלי בתחום, כך שתמיד הייתי טום-בוי, אז זה בא לי מאוד בטבעיות".

 

ואיך הלקוחות מגיבים? בבלי: "מדהים. אין אחד שלא אומר לי שזה מדהים. אני מקבלת הרבה פרגון. אומרים לי: 'שאפו, כל הכבוד לך', כל מי שרואה אותי עם בגדי עבודה זורק לי הערה מעודדת. גם בהרבה בתים כשאנחנו נכנסים לעבוד, ברגע שרואים אישה נרגעים. אני חושבת שהנוכחות הנשית משרה יותר רוגע, ואני גם דואגת שהבית יהיה יותר נקי ממה שהוא היה כשנכנסנו אליו".

 

ומה אומר בן-הזוג? הוא בעיקר מפרגן. אומר דהן: "היא הייתה חסרה לי כשהיא הייתה בחופשת לידה. בהתחלה מאוד נרתעתי מהעניין שהיא תצבע ותתהלך על סולמות, ובכל זאת, זה מקצוע כזה גברי והיא כזו עדינה ונשית. אבל ראיתי כמה היא אוהבת את זה, ושהיא מסוגלת לעשות עבודה מושלמת יותר מכל פועל שהיה לי לפניה. נכון שלפעמים קשה לעבוד יחד, ויש חיכוכים קטנים, אבל באופן כללי זה יתרון ואני כבר לא מפחד מהעבודה המשותפת יחד. זה תלוי בשני הצדדים, ואם כל אחד יודע את מקומו, זו חוויה מדהימה".

 

"אישה יכולה לעשות כל תפקיד"

ד"ר טלי קריצמן אמיר, מרצה לדיני עבודה ולדיני שוויון במרכז האקדמי למשפט ולעסקים ברמת-גן, מסבירה: "היסטורית הייתה חלוקת תפקידים מגדרית לפיה ענייני הטיפול בבית הם אחריות של האישה, כל עוד מדובר בטיפול בבית שאין בצידו תשלום. את הביטויים של חלוקת התפקידים המגדרית הזו אנחנו רואים עד היום, וכתוצאה ממנה איננו מוצאים כמעט כיום נשים העוסקות בעבודות פיזיות, ובכלל זה עבודות בית פיזיות כגון שרברבות או שיפוץ. אחד הביטויים לכך הוא בעובדה שהציפייה החברתית מנשים היא להמשיך לשאת בנטל הטיפול במשק הבית או לכל הפחות לעבוד בתפקידים טיפוליים, המכונים גם עבודות צווארון ורוד".

 

ממשיכה קריצמן אמיר: "עבודות שהן פיזיות נחשבות לעבודות גבריות, והנשים המועטות שבוחרות לעסוק בהן סובלות מסטיגמה של 'גבריות' ונתפסות כלא נורמטיביות. הדואליות ביחס לנשים באה לידי ביטוי בכך שבמסגרת משק הבית שלהן עצמן הציפייה החברתית מהן היא לעשות ללא תשלום את כל המשימות הכרוכות בטיפול במשק הבית - כולל אלו הפיזיות. כמו כן, נשים מועסקות בתשלום בעבודות הפחות מתגמלות כספית של משק הבית, כגון ניקיון וטיפול בקשישים ובילדים, כיוון שבאופן מסורתי עבודות שבצידן תגמול כספי צנוע שמורות בעיקר לנשים".

 

"לדעתי אין תפקיד שאישה לא יכולה לעשות אם היא באמת רוצה, היא רק צריכה לרצות", אומרת אפרת גילה-דנן, סמנכ"ל השירות של "המקצוענים". "לצד ההשכלה, יש לה גם את האינטליגנציה הרגשית ואת היכולת להסתכל בראייה יותר רחבה ולא נקודתית.

 העולם היום הוא עדיין גברי פטריארכלי, ולמרות כל ההתקדמות יש עדיין דרך ארוכה לעבור. לדעתי כל תחום שלא מסכן אותה בריאותית, ומתאים ליכולותיה הפיזיות של האישה הוא לגיטימי".

 

אז למה בכל זאת לדעתך אין עדיין כמעט בעלות מקצוע לבית? "אני חושבת שהבעיה העיקרית היא עם זה שצרכנים נוטים לא לסמוך על אישה במקצועות שנתפסים כגבריים", אומרת גילה-דנן. "אבל זו בעיקר סטיגמה. נשים נתפסות כיותר אמינות מגברים, ודווקא מהבחינה הזו זה יש יתרון לצרכנים שבעלת מקצוע תגיע אליהם הביתה".

 

גילה-דנן מוסיפה כי למעשה יש תחומים שדווקא היסודיות של אישה יכולה להביא לצרכן תוצאה הרבה יותר טובה. "בתחום הצבע למשל, העבודה שלה יכולה להיות יותר יסודית ופדנטית, והבית יישאר מבריק בסוף יום עבודה", היא אמרה.

 "אם נשים יכולות לתכנן בתים ולהיות אדריכליות, אין סיבה שהן לא יוכלו להיות חשמלאיות. אם הן לומדות מדעי המחשב אין סיבה שלא יהיו טכנאיות מחשבים. אפילו בתחום כמו אבטחת הבית ומיקום מצלמות אבטחה, דווקא בגלל שהן יותר חוששות מפריצות הן יכולות לחשוב על הדברים מזווית אחרת".

 

כאישה שעובדת בתחום השירות עם בעלי מקצוע, בעולם גברי יחסית, כיצד את מתמודדת? גילה-דנן: "אני מכירה היטב את השפה, כי עבדתי לפני כן 14 שנה בתחום ביטוח בתביעות שקשורות לשיקום נזקי מים. נדרשתי להתמודד מול בעלי מקצוע ולתת להם פתרונות איך לתקן. באופן כללי, עם השנים למדתי שזה לא מה שאני אומרת להם, אלא בעיקר איך אני אומרת את הדברים. כמו בכל תחום, חשוב להכיר את המקצוע ולדעת את המושגים, ואז העובדה שאת אישה בסביבה גברית לא מהווה פקטור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות ענבל בבלי
ענבל בבלי ובתה
באדיבות ענבל בבלי
מומלצים