שתף קטע נבחר

גיבורי על בכחול-לבן

זאב אנגלמאייר, שי צ'רקה, אתגר קרת ואסף חנוכה, אורי פינק ורבים אחרים מתארחים בדוקו "גיבור העל העברי" שיפתח את פסטיבל אפוס לסרטי אמנות. מסע אל תולדות הקומיקס הישראלי, שהולך ותופס מקום של כבוד אצלנו

שם הסרט "גיבור העל העברי" שיצרו יחדיו שאול בצר ואסף גלאי אולי מבקש לתפוס טרמפ על טרנד גיבורי העל, שנראה וכבש את העולם (ולא פסח על ארצנו הקטנטונת אם לשפוט לפי תפוצת ספיידרמן, באטמן וסופרמן בפורים האחרון) אבל הוא ממש לא מתעסק בחיפוש אחרי נציגות כחול-לבן לסרט השלישי של "הנוקמים".

  

הסרט יפתח היום (ד') את פסטיבל אפוס לסרטי אמנות שמתארח במוזיאון תל אביב עד מוצאי שבת (לאחר מכן יוקרן ביום ראשון בערוץ 8). במשך 55 דקות מרתקות הצופה נלקח למסע בעקבות עשיית הקומיקס בארץ (עוד מוקדם מדי לקרוא לה תעשייה) החל מ-1936 עם אורי מורי של אריה נבון ולאה גולדברג ועד ימינו אנו.

 

בסדרת ראיונות קצרים עם מיטב יוצרי הקומיקס בארץ, שמות כמו זאב אנגלמאייר, דודו גבע (בראיון ארכיון), דניאלה לונדון-דקל, שי צ'רקה, מישל קישקה, אסף חנוכה, מיכאל נצר, אורי פינק ועוד, הבמאים יוצרים נרטיב ליניארי ברובו של התהליכים וההתרחשיות שעיצבו את הקומיקס בארץ - החל מימיו כלא הרבה יותר מהסחת דעת בצידו האחורי של העיתון ועד היום, כאשר הקומיקס הופך לעיתו למדיום מכובד ומוערך. כשייצא הסיקוול הוא בוודאי כבר יתפוס את מקומו כז'אנר לגיטימי לסיפור סיפורים מורכבים לצד הקולנוע והספרות.

 

אתגר קרת ואסף חנוכה ב"גיבור העל העברי" (צילום: מוש משעלי) (צילום: מוש משעלי)
אתגר קרת ואסף חנוכה ב"גיבור העל העברי"(צילום: מוש משעלי)
 

"גיבור העל העברי" אינו מבקש לפרוש את מכלול יצירתו של כל קומיקסאי, אלא נוגע בנקודות מפתח בהיסטוריה של הקומיקס הישראלי, כאשר רבות מהנקודות מהוות מקפצה לנקודה הבא. כך נוצר מצב שבראיון אם אורי פינק לדוגמא נוגעים בגיבור העל הישראלי הראשון, סברהמן, כמעט על מנת לצאת מידי חובה (אפילו פינק עצמו מודה שהוא לא היה מוצלח במיוחד), אך רוב הפוקוס מושם על זבנג בעל ההשפעה הגדולה הרבה יותר. מנגד, סופר שלומפר - גיבור על אחר של פינק - אינו מוזכר כלל.

 

 

בכלל הסרט מרשה לעצמו לא לקחת את שמו בצורה מילולית מדי, וכך לצד איזכורים לגיבורי על מובהקים כמו אורי און של מיכאל נצר, הסרט מפנה את אור הזרקורים גם ל"גיבורי" קומיקס מסוג אחר כמו הברווז של דודו גבע, שושקה של אנגלמייר ובאבא של שי צ'רקה. כמו כן נסקרים יוצרים שעיסוקם בקומיקס הלך למקומות אחרים לגמרי, כמו רותו מודן עם "קרוב רחוק" (העוסק באקלים בישראל של 2002 בצל פיגועי תופת) או מישל קישקה והקומיקס של "הדור השני" (המתאר את חייו שלו כבן לניצולי שואה).

  

דניאלה לונדון-דקל ב"גיבור העל העברי" (צילום: מוש משעלי) (צילום: מוש משעלי)
דניאלה לונדון-דקל ב"גיבור העל העברי"(צילום: מוש משעלי)

כיאה לסרט שעוסק בקומיקס, הצד החזותי לא נזנח לטובת ראשים מדברים, ובסרט שזורים אלמנטים חזותיים - החל מפאנלים מקומיקסים ועד לקטעי אנימציה, המנצלים היטב את הפורמט ומוסיפים לדמויות הקומיקס

המוכרות נפח שלא קיים בקומיקס.

 

"גיבור העל העברי" הוא סיפורם של כמה וכמה גיבורים שבחרו להתמסר לז'אנר שעד לאחרונה היה נתפס כזר ומוזר במחוזותינו. היוצרים מלווים אותו בתהליך ההתבגרות שלו, החל ממקורותיו הבוסריים והמחפשים, דרך ימיו המרדנים והבועטים, ועד למקום שבו הוא נמצא כעת, מקום יותר שקט ואישי. מסע הנוגע הנוגע בדימוי של הגיבור והזהות הישראלית. יהיה מעניין לראות לאן המסע ימשיך.

 

  • "גיבור העל העברי" של שאול בצר ואסף גלאי יפתח את פסטיבל אפוס לסרטי אמנות ותרבות שיתקיים בין התאריכים 11 ל-14 במרס במוזיאון תל אביב. הסרט ישודר בערוץ 8 ביום ראשון (15.3) בשעה 21:00.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוש משעלי
אתגר קרת ב"גיבור העל העברי"
צילום: מוש משעלי
לאתר ההטבות
מומלצים